Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Οκτ-2021 22:41

  Μ. Βαρβιτσιώτης: Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία ενισχύει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας

  Βαρβιτσιώτης: Η κατάργηση των Διμερών Επενδυτικών Συμφωνιών μεταξύ μελών της ΕΕ υπηρετεί το συμφέρον της χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η ελληνογαλλική συμφωνία αφήνει ένα πολύ έντονο, ευρωπαϊκό πλέον, αποτύπωμα στις συνθήκες ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μέσα από τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, κάτι το οποίο ζητούσε πάντοτε η ελληνική πλευρά" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία του διαδικτυακή συζήτηση του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, με θέμα "Η στρατηγική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο".

  Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αθροίζεται σε ένα σύστημα εμβάθυνσης των σχέσεων της χώρας μας με όλη την περιοχή και το οποίο περιλαμβάνει τη στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τη στενότερη σχέση με τη Σαουδική Αραβία.

  Χαρακτήρισε "ιστορικά συνεπή" την επιλογή της Ελλάδας να αναπτύξει ισχυρούς στρατηγικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Γαλλία, κάτι που αποτυπώνεται και στη στάση των Γάλλων ηγετών, που σε κρίσιμες στιγμές τα τελευταία 60 χρόνια έχουν στηρίξει την Ελλάδα, όπως προστίθεται.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης το γεγονός, ότι "η ολοκλήρωση αυτής της στρατηγικής συμμαχίας με τη Γαλλία, η οποία επεκτείνεται και στο επίπεδο των εξοπλισμών, βοηθάει την εμβάθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης".

  Μιλώντας για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι οι ΗΠΑ προχωρούν σε μία ενισχυμένη αμυντική συμφωνία με τη χώρα μας, με αυτές τις πολιτικές θέσεις και μάλιστα για μία πενταετία, κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα με τις ΗΠΑ διανύουν όντως μία περίοδο ισχυρών στρατηγικών δεσμών.

  Στη συζήτηση μίλησαν επίσης ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος, επίτιμος διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών, ο Στέλιος Περράκης, ομότ. καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοσμήτορας Νομικής Σχολής Νεάπολης Πάφου, πρώην πρέσβης - μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Κωνσταντίνος Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης ε.τ.. 

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ