Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Οκτ-2021 17:26

  Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Αναστασιάδης-Σίσι, στην αυριανή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής

  Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Αναστασιάδης-Σίσι, στην αυριανή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έχοντας ολοκληρώσει πριν λίγα εικοσιτετράωρα ένα σημαντικό κύκλο Συμφωνιών με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του στην αυριανή 19η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη-Νίκου Αναστασιάδη και  Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα επαναβεβαιώσει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει ο πρωθυπουργός στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, καθώς και τη δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό τον τομέα της ενέργειας. Όπως έδειξε ήδη, το διμερές Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.

  Οι τρεις ηγέτες, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα. Όπως:

  -Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

  -Το Κυπριακό.

  -Οι εξελίξεις στη Λιβύη, ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο.

  Παράλληλα, οι κύριοι Μητσοτάκης-Αναστασιάδης-Σίσι αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Παρουσία των τριών ηγετών αναμένεται ακόμη να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας, μία συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου, όπως σχολιάζουν στελέχη. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή "πράσινη" ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο "πράσινης" ηλεκτρικής ενέργειας. "Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μία περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", αναφέρουν πηγές.

  Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ