Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Οκτ-2021 09:53

  Κ. Μητσοτάκης σε Α. Τσίπρα: Η διγλωσσία στο κόμμα σας υπονόμευσε τον εμβολιασμό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:20

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Κάλεσμα στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την ευθύνη της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου. "Υπολειπόμαστε 5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μπορούμε και σήμερα να πείσουμε τουλάχιστον μισό με ένα εκατομμύριο να εμβολιαστούν. Πρώτη προτεραιότητα οι άνω των 60 και δεύτερη οι νέοι από τα 13 μέχρι τα 25", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Τσίπρα για την πανδημία, ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπονόμευσε κάθε βήμα. "Παντού οι αντιεμβολιαστικές φωνές προήλθαν από τα άκρα. Είτε δεξιά, είτε αριστερά. Εσείς επιτρέψατε τη δημόσια διγλωσσία στο κόμμα σας, που υπονόμευσε το αρραγές μέτωπο. Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάμε, όταν το κάθε "ναι" της κυβέρνησης, ακολουθούσε ένα "όχι" της αντιπολίτευσης. Είχατε πει ότι θα κάνατε καμπάνια υπέρ του εμβολίου. Πού είναι; Υπονομεύατε σε κάθε βήμα την προσπάθεια", σημείωσε. Ο πρωθυπουργός, την ίδια στιγμή, έκρουσε "καμπανάκι" για τα ποσοστά του εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ότι πηγή προβληματισμού είναι το γεγονός ότι όταν δόθηκαν κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς (50 ευρώ ανά εμβολιασμό στο σπίτι και 20 ευρώ στο ιατρείο) μόλις 206 γιατροί ανταποκρίθηκαν και διεμήνυσε, εκ νέου, ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.

  Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε στην ομιλία του:

  - Θα δώσω μία επιβεβλημένη απάντηση ότι δήθεν σφυρίξαμε τη λήξη της πανδημίας. Πού το είδατε γραμμένο αυτό; Από πού προκύπτει; Όταν δίνουμε καθημερινά τη μάχη, για να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Όταν κάνω τουλάχιστον τρεις συσκέψεις την εβδομάδα. Δεν έχουμε ξεπεράσει το φαινόμενο, όπως ισχύει και με όλες τις χώρες του κόσμου.

  - Τα πραγματικά δεδομένα δεν αφορούν τη φωτογραφία της στιγμής. Αλλά, τις συνολικές κινήσεις μας τους τελευταίους 18 μήνες. Τα αδιάσειστα στοιχεία λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση στη λίστα των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Είναι λάθος μεθοδολογικό να απομονώνεται τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα.

  - Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα, λόγω του κορονοϊού. Η Ελλάδα είναι απόλυτα εναρμονισμένη ως προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι η χώρα είχε συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα, πέραν του κορονοϊού.

  - Όσοι νοσούν βαριά, διασωληνώνονται και καταλήγουν είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι. Η πραγματικότητα, για την οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι ότι η μόνη απάντηση στ μάστιγα της πανδημίας είναι το εμβόλιο. Εννέα στους δέκα διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.    

  - Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Έχουν γίνει παραπάνω από έξι εκατομμύρια δόσεις στον κόσμο.

  - Ο εμβολιασμός ανακουφίζει, συνολικά, το σύστημα υγείας. Με τα ποσοστά εμβολιασμού που έχει η χώρα, έχουμε σε σχέση με το πρώτο και δεύτερο κύμα, λιγότερες νοσηλείες. Έχουμε 1.900 νοσηλείες. Κάτι που σημαίνει ότι σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα την πανδημία και τις υπόλοιπες ασθένειες. Εάν οι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο τότε οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν σχεδόν 50.  Χάσαμε τρεις νέους σε ηλικία συμπολίτες μας. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να γίνει εμφανές ότι το εμβόλιο είναι το μέγιστο όπλο; Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες είναι οι νοσηλείες και οι απώλειες.

  - Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα. Η Κρήτη που υστερούσε στην αρχή, κάλυψε το έδαφος. Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Και χρέος όλων μας είναι να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν το βήμα. Η θέση μας είναι δεδομένη: Η οικονομία και η κοινωνία δε θα ξανακλείσουν. Και το σύστημα της υγείας δε θα γίνει μονομέτωπο και είναι θέση αρχής αυτή. Βεβαίως και η Πολιτεία θα εξακολουθεί να φροντίζει και τους πολύ λιγότερους που δεν έχουν εμβολιαστεί, διατηρώντας μέτρα προστασίας. Ασφάλεια και υγεία για όλους είναι η αποστολή της Πολιτείας.

  - Η υγειονομική κρίση και τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν αντικείμενο φτηνής αντιπολίτευσης με πράξεις που υπονόμευσαν τα μέτρα της πολιτείας…Αυθαίρετες συγκρίσεις, ψεύτικα συμπεράσματα. Αυτά περιέχει η ερώτηση του κ. Τσίπρα. Λείπουν οι ρεαλιστικές λύσεις.

  - Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά, 6,5 εκατομμύρια έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Είναι υψηλότερο ποσοστό από αυτό που έλεγαν οι πολίτες ότι θα πετυχαίναμε. Είναι η υπονόμευση ενός μετώπου κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι αρραγές, αλλά ποτέ δε διαμορφώθηκε. Ζει και βασιλεύει το τελευταίο. Ποτέ δεν ίσχυσε το πρώτο. Η Πολιτεία επιτέλεσε το καθήκον της. Εσείς, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, υπηρετήσατε το δικό σας; Προσπερνώ την άγνοιά σας για τα τεστ, την ιχνηλάτηση, τον τουρισμό, τις διαδηλώσεις, για τις οποίες αναλαμβάνατε την ευθύνη. Τα αφήνω, για την οικονομία της συζήτησης κ. Τσίπρα, πίσω αυτά. Αλλά, ας δούμε τα εμβόλια. Στην αρχή λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά λέγατε ότι τα εμβόλια ξεστοκάρονται. Οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον τρόπο που αντιμετωπίσατε την πολιτική του εμβολιασμού, Το γεγονός ότι ο κ. Πολάκης υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού και εμβολιάστηκε μόνο με το ζόρι, δείχνει ότι πατούσατε σε δύο βάρκες.

  - Η Βόρεια Ελλάδα είναι πίσω και θα πρέπει να επιστρατεύσουμε την τοπική κοινωνία. Τους δημάρχους. Τους τοπικούς μητροπολίτες. Να στείλουμε συνεργεία σε περιοχές με μικρή κάλυψη.

  - Όταν δώσαμε κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς, 50 ευρώ ανά εμβολιασμό στο σπίτι και 20 ευρώ στο ιατρείο, δυστυχώς μόλις 206 γιατροί ανταποκρίθηκαν. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει…

  - Να μεταφέρω στην Φώφη Γεννηματά τις ευχές μας για περαστικά. Να βρεθεί γρήγορα ξανά μαζί μας. Έδωσε και δίνει, με μεγάλη αξιοπρέπεια, το μεγαλύτερο αγώνα.  

  "Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς"

  Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε, στη διάρκεια της δευτερολογίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης. "Εάν δεν το κάνουν οι υγειονομικοί θα μείνουν σε διαθεσιμότητα", σημείωσε και εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα για ανυπόστατα επιχειρήματα. "Να έρχεστε να λέτε ότι στηρίζουμε με κρατική χρηματοδότηση αντιεμβολιαστές, δε στέκει αυτό το επιχείρημα σε κριτική", ανέφερε και…πέταξε το γάντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση μίας εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τι έγινε από το 2015 μέχρι και σήμερα. Με διευρυμένο, δηλαδή, το χρονικό της πεδίο. Χωρίς αιχμές στη διατύπωση, ούτε για τη Νέα Δημοκρατία, ούτε για το ΣΥΡΙΖΑ.

  "Εκεί, κ. Τσίπρα, θα τα ψάξουμε όλα. Όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων λίγο-πολύ έπεσαν μέσα στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. Αλλά, υπήρχε μία εξαίρεση, Το Documento. Θα τα ψάξουμε και αυτά, για εταιρείες που εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν την επόμενη ημέρα. Δε σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε με οκτώ και δέκα μονάδες. Αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

  Παράλληλα, στη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

  - Το ότι το 12% που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι, είναι το κατεξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. Η πιθανότητα να αρρωστήσει ένας εμβολιασμένος σοβαρά είναι ίδια με την εποχική γρίπη. Και αυτό το επιχείρημα, την επόμενη φορά, μην το χρησιμοποιήσετε κ. Τσίπρα, εκτός αν θέλετε να αυξήσετε το ποσοστό της καταλληλότητας ανάμεσα στους αντιεμβολιαστές.

  - Πρέπει να βελτιωθούμε. Να αυξήσουμε τα ποσοστά του εμβολιασμού. Να πάμε να πείσουμε και αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Εάν δεν εμβολιαστείτε, κινδυνεύετε να καταλήξετε σε ΜΕΘ και ίσως να χάσετε τη ζωή σας. Πρέπει να προστατεύσουμε και αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Και τα μέτρα που λαμβάνουμε δεν είναι για να τους τιμωρήσουμε, αλλά για να τους προστατεύσουμε.

  - Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σπεύσαμε να προσθέσουμε μονάδες και κρεβάτια, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι μονάδες που προστέθηκαν είναι παρακαταθήκη για το εθνικό σύστημα υγείας.

  - Τα σχολεία άνοιξαν υποδειγματικά. Χρησιμοποιήσαμε πρώτοι τα σελφ τεστ. Τα σχολεία είναι ανοιχτά, τα πανεπιστήμια είναι ανοιχτά, με κανόνες. Η εστίαση είναι ανοιχτή, με κανόνες. Για να μπεις πρέπει να είσαι εμβολιασμένος. Τέλος. Η μάσκα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Ποτέ δεν είπαμε να βγάλετε τις μάσκες.

  - Θέλετε πιο αυστηρά μέτρα κ. Τσίπρα, ναι ή όχι; Εμείς διαλέξαμε το μέσο δρόμο που επιβραβεύει τους εμβολιασμένους, προστατεύει τους ανεμβολίαστους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ