Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Οκτ-2021 19:57

  Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση ζητεί ο Κ. Μητσοτάκης

  Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση ζητεί ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με το βλέμμα στη σφοδρή ενεργειακή κρίση που θα πλήξει την Ευρώπη και συνεπακόλουθα και τη χώρα μας, και φαίνεται ότι θα κρατήσει μέχρι και την άνοιξη του επόμενου έτους, βρίσκεται η κυβέρνηση. 

  Οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι συνεχείς, το ζήτημα βρίσκεται εξακολουθητικά στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και στενούς συνεργάτες του, τη στιγμή κατά την οποία Νο 1 στόχος των επόμενων μηνών είναι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέρχονται στις... επιβαρυμένες υποχρεώσεις τους, στηριζόμενοι, πάντα, από ένα πλέγμα κυβερνητικών κινήσεων, αποφάσεων και πολιτικών που θα... χαλαρώνουν την πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. "Πάντα η κυβέρνηση φροντίζει με τις πολιτικές της να διαμορφώνει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει και ταυτόχρονα θα μπορούν να αντεπεξέρχονται και στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, έτσι όπως αυτές κάθε φορά διαμορφώνονται", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη. Ο προβληματισμός, ωστόσο, είναι εμφανής για το μέγεθος της κρίσης και το όλο πλαίσιο της στρατηγικής εδράζεται στη "θωράκιση" των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των μικρών και των μεσαίων νοικοκυριών, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι πρώτες δημοσιονομικές διευκολύνσεις. 

  Το θέμα στο ραντεβού των "27"

  Το ενδεχόμενο να έρθουν και νέες παροχές στο προσκήνιο για τη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών θα τεθεί επί τάπητος, ανάλογα με τη σφοδρότητα που θα έχει το κύμα των αυξήσεων μέσα στους επόμενους κρίσιμους μήνες. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, συζητώντας στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ενεργειακά, τη στιγμή κατά την οποία προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει η ατζέντα της ενεργειακής κρίσης, με την Ευρώπη να καλείται να δώσει συνολική απάντηση στο μείζον αυτό πρόβλημα.  

  Στο εσωτερικό μέτωπο, προς το παρόν, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα σύστημα ρυθμίσεων, με τις λεπτομέρειες του σχεδίου να ανακοινώνονται λίαν συντόμως. "Θα υιοθετήσουμε τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μια απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα", είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, σε... σκηνικό Βρυξελλών την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το σύνολο της ελληνικής ατζέντας στους ομολόγους του, ζητώντας μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα θέσει αναχώματα στην... ενεργειακή περιπέτεια με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα εκατομμύρια των πολιτών της Ένωσης. "Δεν είναι μόνο πρόβλημα ευρωπαϊκό, αλλά φυσικά η Ευρώπη καλείται να το αντιμετωπίσει συνολικά. Και είναι ευτυχής η συγκυρία αφενός ότι το περιεχόμενο των προτάσεών μας συνδέεται άμεσα και με τις πρωτοβουλίες τις ελληνικές, τις γαλλικές και τις ισπανικές, αλλά και με το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής ακόμα μία φορά η ευρωπαϊκή ηγεσία είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο η κοινή ευρωπαϊκή δράση βοηθάει να βγούμε συνολικά από το πρόβλημα", ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σκιαγραφώντας την επόμενη μεγάλη πρόκληση που ανοίγεται στον ορίζοντα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως, μάλιστα, παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, στην ίδια γραμμή με αυτήν της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται τόσο η Ισπανία όσο και η Γαλλία, δείχνοντας, για μία ακόμα φορά, ότι η ομάδα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου δημιουργεί ατζέντα και ανοίγει τον διάλογο για ζητήματα που απασχολούν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. 

  Μία ακόμα πρωτοβουλία

  Όσο η προσοχή εστιάζει στο... ραντεβού των "27" στις Βρυξέλλες, η Αθήνα προχωρεί σε κινήσεις στο ενεργειακό μέτωπο, με μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Πριν από δύο εικοσιτετράωρα και εν αναμονή της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Μητσοτάκη - Αναστασιάδη - Σίσι στην ελληνική πρωτεύουσα... έπεσαν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, μέσω της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου. "Πρόκειται για μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία, που καταδεικνύει τη δραστηριότητα της Ελλάδας και στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας-συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η συμφωνία, που δρομολογεί την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αποτελεί προϊόν των άριστων σχέσεων που έχουμε με το Κάιρο, με τις βάσεις για την υπογραφή να μπαίνουν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, τον περασμένο Ιούνιο", αναφέρουν στελέχη. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν ως μείζονος σημασίας το γεγονός ότι περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, με το... ενεργειακό deal να βαδίζει στα χνάρια της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου του 2020.

  "Το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη σήμερα από την Ελλάδα και την Αίγυπτο εξασφαλίζει τη ροή της πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης... Η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών μας αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Θετικά μηνύματα 

  Στα του εσωτερικού μετώπου, κυβερνητικά στελέχη προβλέπουν ιδιαίτερα θετικά δεδομένα στο μέτωπο της ανάπτυξης για το 2022, μετά τους 18 μήνες του πανδημικού ιού, που έθεσαν σε... μέγκενη την οικονομία και την κοινωνία. Παράγοντες στέκονται ιδιαίτερα στην κοινή εκτίμηση όλων των διεθνών οικονομικών οργανισμών ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε προηγούμενη πρόβλεψη και προσδιορίζονται στο 6% του ΑΕΠ. "Παρά την υγειονομική κρίση, τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης που λάβαμε και εφαρμόσαμε, αλλά και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο διασφάλισαν, αλλά και συνέβαλαν αποτελεσματικά ώστε να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας", επισημαίνουν και αναδεικνύουν το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Αύγουστο μειώθηκε στο 13,9%, από το 16,9% που ήταν τον Αύγουστο του 2020. "Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούμε προσφέρουν προοπτική στις δυναμικές ομάδες πληθυσμού, ιδίως τους νέους και τις νέες", σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ