Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 10:59

  Κ. Σκρέκας: Όφελος €1,1 δισ. στους λογαριασμούς από την υλοποίηση των διασυνδέσεων

  Κ. Σκρέκας: Όφελος €1,1 δισ. στους λογαριασμούς από την υλοποίηση των διασυνδέσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Οι εξελίξεις έχουν αναδείξει φωνές λαϊκισμού που λένε ότι για την ενεργειακή κρίση φταίει η στρατηγική της Ε.Ε. για το Green Deal, ανέφερε σήμερα ο υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας, μιλώντας στο συνέδριο Renewable & Storage Forum. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν το Green Deal είχε γίνει 10 χρόνια πριν σήμερα θα απολαμβάναμε χαμηλότερες τιμές και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. 

  Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα όταν το 2030 το 70% της ζήτησης θα καλύπτεται από ΑΠΕ θα έχουμε πιο χαμηλές τιμές. Ο ΥΠΕΝ σημείωσε ότι στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση χρειάζονται επενδύσεις και σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν πόροι ύψους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ύψους 16 δισ. ευρώ. 

  Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι την επόμενη τετραετία θα προκύψει μείωση 1,1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών από την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την παρεπόμενη μείωση του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Συγκεκριμένα το όφελος θα είναι 138 εκατ. ευρώ το 2022 και κλιμακώνεται σε 238 εκατ. το 2023, 348 εκατ. το 2024 και 385 εκατ. το 2025. Το όφελος προκύπτει (με βάση τις σημερινές τιμές του πετρελαίου) από την διακοπή λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά που διασυνδέονται  (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα) και την ηλεκτροδότησή τους από το διασυνδεδεμένο σύστημα.

  Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Όπως είπε οι αυξήσεις στις τιμές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης που επέλεξε "να πληρώσουν οι καταναλωτές το μάρμαρο για τη σωτηρία της ΔΕΗ", ενώ ακολούθησαν φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ενέργειας. Υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στις ενεργειακές εταιρείες. 

  Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Europe, Giles Dickson τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τρίτες χώρες καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ε.Ε. πληρώνει 5 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα για να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ