Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 08:10

  Κυβερνητική ρελάνς στην πρόταση Τσίπρα-Κουμουνδούρου για εξεταστική

  5359189
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στους ρυθμούς της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής επιτροπής "για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης", όπως σημειώνει, κινείται το πολιτικό σκηνικό.

  Λίγες ώρες μετά την κίνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία (πέραν της ευρύτερης συζήτησης για τις επιχορηγήσεις στα Μέσα Ενημέρωσης επί εποχής πανδημίας ή για τα γκάλοπ) έχει τον ευρύτερο πολιτικό στόχο της διαμόρφωσης ενός αντικυβερνητικού μετώπου και της βολιδοσκόπησης διαθέσεων συνεργασίας μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, η κυβέρνηση απαντά με δριμύτητα στην Κουμουνδούρου. Την εγκαλεί για επιχείρηση κάλυψης της ανεπάρκειας και της αποτυχίας της απέναντι σε μείζονα θέματα που απασχολούν τη χώρα, με τον εκπρόσωπό της, Γιάννη Οικονόμου να στρέφεται προσωπικά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, στελέχη σχολιάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής "περιγράφει ένα σχέδιο άλωσης του τύπου" που επιχείρησε να εφαρμόσει όσο κυβερνούσε, αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει. "Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και δημοσκοπήσεις από ανύπαρκτες εταιρείες, που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή", όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

  "Με τους ισχυρισμούς τους ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά προσπαθούν να παραστήσουν τον κατήγορο εκεί που είναι κατηγορούμενοι. Επιχειρούν να εμφανιστούν ως τιμητές εκεί που είναι ήδη απολογούμενοι. Το μόνο που καταφέρνουν όμως είναι να θυμίζουν τα έργα και τις παράνομες μεθοδεύσεις της εποχής που κυβερνούσαν οι ίδιοι. Παραπέμπουν στις μεθοδεύσεις που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στη Βουλή και τους στημένους διαγωνισμούς με τα βοσκοτόπια, που είχαν στόχο να φτιαχτεί ένα ελεγχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ σύστημα ΜΜΕ. Όπως και στα 3 εκατομμύρια που -μέσα από "υπόγειες" διαδρομές- δόθηκαν για να εκδοθεί το "Documento"…Παραπέμπουν στις δημοσκοπήσεις "μαϊμού" από ανύπαρκτες εταιρείες που δημοσιεύονταν προεκλογικά στα φερέφωνά της Κουμουνδούρου με στόχο να εμφανίζεται πλασματικά μικρή η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα και η Χρυσή Αυγή να εμφανίζεται τάχα ως τρίτη δύναμη. Αυτές οι "μετρήσεις" διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, όταν η ΝΔ εξασφάλισε απόλυτη και ευρεία πλειοψηφία στην Βουλή ενώ το νεοναζιστικό μόρφωμα έμεινε εκτός κοινοβουλίου", ανέφεραν στελέχη της κυβέρνησης. "Θα ήταν σκόπιμο επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει γιατί η "Αυγή" δεν εμφανίζει ποτέ την πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι σοβαρές. Εάν αμφισβητεί τα ευρήματα των αναγνωρισμένων εταιρειών σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, γιατί δεν δημοσιεύει τα ευρήματα των εταιριών που εμπιστεύεται;", πρόσθεταν.

  Η αντίδραση της κυβέρνησης και η στάση των άλλων κομμάτων

  Τη στιγμή που την πρόταση της Κουμουνδούρου θα στηρίξουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα σενάρια που αναπτύσσονται είναι πολλά. Το επικρατέστερο θέλει την κυβέρνηση, που διαθέτει την πλειοψηφία εντός της Βουλής, να διευρύνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και για την περίοδο 2015-2019. Την περίοδο, δηλαδή, διακυβέρνησης Τσίπρα.

  "Καταθέσαμε πρόταση εξεταστικής επιτροπής, για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;", έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. "Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένουν διαχρονικά και αταλάντευτα υπέρ της διερεύνησης κάθε σκιάς στον δημόσιο βίο της χώρας. Είναι πάγια και ανεπιφύλακτη η θέση μας: όλα στο φως, για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς. Είναι μια θέση που εκφράσαμε και υπηρετήσαμε στο παρελθόν και μέχρι σήμερα με την ουσιαστική συμμετοχή μας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ακόμη και όταν αντικείμενο έρευνας ήταν τα πεπραγμένα δικών μας στελεχών ή χρονικών περιόδων. Και έτσι θα πράξουμε και με την επιτροπή για τη διερεύνηση "της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, του ευτελισμού των θεσμών και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος”. Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν φοβάται την αλήθεια, αλλά οφείλει να την επιδιώκει", ανέφερε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου. "H στάση μας, αναλυτικά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης της εξεταστικής επιτροπής θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας", σημείωσε.

  "Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση. Όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών", ήταν η απάντηση του κ. Οικονόμου στην κίνηση της Κουμουνδούρου. "Θυμίζουμε ότι για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο από την αντιπολίτευση χρειάστηκε η ΝΔ να εισηγηθεί την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη για το πώς αντιλαμβανόμαστε στην Δημοκρατία, την διαφάνεια και τη λογοδοσία. Όταν αυτή η γνήσια δημοκρατική αντίληψη, μαζί με τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, αναμετρηθούν στις κάλπες με την καθεστωτική αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την πολιτική και την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι "στημένες" ή απηχούν την πραγματικότητα", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ