Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Οκτ-2021 20:02

  Δημοσκόπηση ΑΝΤ1/Marc: Διευρύνεται το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ

  Δημοσκόπηση MRB: Ξεκάθαρο προβάδισμα 13% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Στο 34% η δημοφιλία Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:30

  Διεύρυνση του δημοσκοπικού προβαδίσματός της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη νέα δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση σταθερά αδυνατεί να "καρπωθεί" ουσιαστικό πολιτικό κέρδος μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επικροτεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την ελληνογαλλική συμφωνία.

  Στην μέτρηση της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ αποσπά το 34,8%, βελτιώνοντας το ποσοστό της κατά 0,4 μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη σφυγμομέτρηση του Σεπτεμβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, χάνει μία μονάδα και υποχωρεί στο 22%, με συνέπεια η διαφορά να αυξάνεται από τις 11,4 στις 12,8 μονάδες.

  Παράλληλα, στην πρόθεση ψήφου, το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 6,3%, το ΚΚΕ 5,6%, η Ελληνική Λύση 4,4%, το ΜέΡΑ25 2,7%, άλλο κόμμα 5,4% και άκυρο/λευκό 2,6%.

   


  Η υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος είναι ακόμα μεγαλύτερη στην εκτίμηση, όπου η "ψαλίδα" ανέρχεται στις 13,5 μονάδες, καθώς η ΝΔ αποσπά το 41%, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 27,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής στο 8%, το ΚΚΕ στο 6,5%, η Ελληνική Λύση στο 5,5%, το ΜέΡΑ25 στο 3,5% και άλλο κόμμα στο 8%.

  Η κυριαρχία της Πειραιώς συμπληρώνεται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπου ο Κυριάκος προκρίνεται από το 50,4%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αποσπά το 28,2%.

  Η συμφωνία με τη Γαλλία και η αστοχία του ΣΥΡΙΖΑ

  Ένα από τα σημεία-κλειδιά της δημοσκόπησης είναι η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, η οποία περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και δρομολογεί την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό.

  Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 75,2%) αξιολογούν "θετικά" ή "μάλλον θετικά" τη συμφωνία, ενώ λιγότεροι από έναν στους πέντε (19,6%) την κρίνει αρνητικά.

  Μάλιστα, σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες (59,3%) που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου 2019 δήλωσαν πως έχουν "θετική" ή "μάλλον θετική" γνώμη για τη συμφωνία, ενώ μόνο οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ εκφράζουν κατά πλειοψηφία αρνητική θέση.

  Ως συνέπεια της ευρύτατης στήριξης της συμφωνίας από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος, μόνο το 25,9% θεωρεί ότι η απόφαση του ΑΛέξη Τσίπρα να καταψηφίσει την συμφωνία στη Βουλή ήταν "σωστή" ή "μάλλον σωστή".

  Στην έρευνα συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες με δικαίωμα ψήφου, με μέγεθος δείγματος 1.007 νοικοκυριών, στο χρονικό διάστημα από τις 6 έως και σήμερα 11 Οκτωβρίου, σε πανελλαδική κάλυψη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ