Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Οκτ-2021 13:14

  Συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια στο Μέγαρο Μαξίμου

  Συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια στο Μέγαρο Μαξίμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, λίγες ημέρες πριν τις υπογραφές της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

  "Τα δύο υπουργεία είναι απόλυτα συντονισμένα. Αυτήν την ώρα ο κ. Μητσοτάκης συναντά στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Δένδια, πριν την τελική υπογραφή. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία. Που είναι ακόμα μία επιτυχία της κυβέρνησης. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται τόπος κοντά στα χερσαία σύνορα. Στον Έβρο

  Παράλληλα, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες της χώρας μας και των ΗΠΑ όσον αφορά στην παρουσία στην Αν. Μεσόγειο. Είναι σημαντική συμφωνία που αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.  

  Με το βλέμμα στα νέα κύματα της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η Αθήνα επιμένει σε αυτά που ορίζονται από το δίκαιο της θάλασσας. "Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", επεσήμανε.

  Δυναμική πολιτική

  Εστιάζοντας στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έκατσε με…σταυρωμένα χέρια . "Εάν η κρίση είναι δυναμική, δυναμική θα είναι και η πολιτική μας όχι μόνο με μέτρα, αλλά και στην Ευρώπη, για να αναλάβει πρωτοβουλίες…Η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, άλλα αναπτύσσει παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Καταλαβαίνουμε ότι οι πολίτες θέλουν να αισθανθούν ασφαλείς και όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι απέναντι στο κίνδυνο να δουν το μηνιαίο προϋπολογισμό τους, τα χρήματα που έχουν υπολογίσει για να ζεσταθούν και να μετακινηθούν να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.  Ύστερα από απόφαση του Πρωθυπουργού ενισχύουμε  και διευρύνουμε  τα μέτρα που έχουμε  ήδη ανακοινώσει για τη στήριξη των νοικοκυριών. Τα μέτρα αυτά φτάνουν πλέον στα 500 εκατ. Ευρώ", είπε.

  Όσον αφορά στις πλημμύρες στην Βόρεια Εύβοια και στο Πήλιο, όπου η διαδικασία της αποτίμησης των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη "και θα γίνει με την εγκυρότητα και την ταχύτητα, την οποία παρουσιάζει  ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία δύο χρόνια", ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πληττόμενων συμπολιτών μας.

  "Για τις καταστροφές   στη Βόρεια Εύβοια στο βαθμό που αυτές συνδέονται με τις πληγές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά  του περασμένου Αυγούστου θέλω να επισημάνω το εξής. Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Μέχρι σήμερα για να προκηρυχθεί  μια  μελέτη για  ένα αντιπλημμυρικό έργο χρειαζόντουσαν 6 μνήμες και για να υλοποιηθεί το έργο τουλάχιστον 2 χρόνια. Εμείς έχουμε συντμήσει  τους 6 μήνες σε 1,5 και με ολοκληρωμένες μελέτες έχουμε ήδη  ξεκινήσει  να κάνουμε πράγματα. Συγκεκριμένα  από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αυτοδιοίκηση, για ν’ απομακρυνθούν τα καμένα και να αποφευχθούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν. Απομακρύνθηκαν καμμένοι κορμοί, έγιναν  κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν.  Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν -και βρίσκονται σε εξέλιξη- ενέργειες για την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα", ανέφερε.

  Αύριο ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση

  Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από το Σάββατο τέθηκε σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό με άρση  σειράς περιορισμών  για τους εμβολιασμένους ακόμη και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Για την υποστήριξη του πλαισίου των μέτρων πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 200.000 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια από 8.200 αστυνομικούς και καταλογίστηκαν 561 παραβάσεις. Οι έλεγχοι από τους 8.200 αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την επικράτεια θα συνεχίζονται καθημερινά. "Είναι προφανές ότι τα νέα μέτρα αποδίδουν. Σημαίνουν  περισσότερες ελευθερίες για τους  εμβολιασμένους που κινδυνεύουν λιγότερο, προστατεύουν τους ανεμβολίαστους λειτουργούν και αυτά ως ένα κίνητρο που για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Άλλωστε δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι 9 στους 10 συμπολίτες μας που είναι διασωληνομένοι στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. Το  αποτελεσματικότερο όπλο  για την προστασία της ζωής ήταν και παραμένει το εμβόλιο, ένα μέτρο για την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους και της κοινωνίας συνολικότερα", σημείωσε και ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει αύριο την τρίτη, αναμνηστική, δόση εμβολίου. Παράλληλα, αύριο το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει στην Θεσσαλονίκη τα γραφεία του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer. "Πρόκειται για ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακής καινοτομίας της εταιρείας στον κόσμο. Το χρονικό μιας επένδυσης ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2019.  Μέχρι σήμερα που μιλάμε απασχολεί ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου στη Θεσσαλονίκη. Αφορά και σε Έλληνες επιστήμονες που είχαν φύγει στο εξωτερικό και επιστρέφουν τώρα στην Πατρίδα. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η επένδυση αυτή για τη χώρα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία είναι ότι σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ στην πλήρη της εξέλιξη θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκ ευρώ το Α.Ε.Π. της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας", επεσήμανε ο κ. Οικονόμου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ