Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Οκτ-2021 08:38

  ΣΥΡΙΖΑ: Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις φέρνουν σκληρό ροκ

  Τσίπρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Όταν ολοκληρώθηκε ο επεισοδιακός "ανασχηματισμός" της κυβέρνησης, μετά το φιάσκο Αποστολάκη, η "γραμμή συναίνεσης" την οποία είχε στρατηγικά αποφασίσει να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας στις πυρκαγιές του Αυγούστου ξεθώριασε.

  Απέμενε μόνο ο "ενταφιασμός" της με μια προσεκτική διαχείριση. 

  Στροφή

  Δεν ήταν προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλυφθεί ότι τα περί "συναίνεσης" δεν ήταν παρά προσχηματικά, ένας τακτικός ελιγμός δηλαδή, αφήνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση με τον "μουντζούρη" της συναίνεσης στο χέρι. Βοήθησε στην κατεύθυνση αυτή και το σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί τέλους σε προσπάθειες συνεννόησης με ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από το κάζο με τον κ. Αποστολάκη.

  Η επίσκεψη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είχε στόχευση την "κυβερνησιμότητα" του ΣΥΡΙΖΑ, να πείσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται σε τροχιά ολικής επαναφοράς, συνεπώς ούτε το σκηνικό αυτό ήταν η ενδεδειγμένη "εξέδρα" για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διαφημίσει την αντιπολιτευτική του "στροφή".

  Στο μεταξύ, τότε άρχισαν να τρέχουν και οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου. Χρειαζόταν χρόνο ο κ. Τσίπρας για να μετρήσει την αποκομιδή της έως τότε "συναινετικής" γραμμής του. Τα δημοσκοπικά ευρήματα που ακολούθησαν έβγαλαν πολύ πτωχά "έσοδα" για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. υφίσταται φθορά μεν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει. Παραμένει καθηλωμένος δημοσκοπικά, όπως εδώ και δύο χρόνια, ενώ στο μεσοδιάστημα η "ραγδαία φθορά" που προεξοφλούν στην Κουμουνδούρου ότι έρχεται για το κυβερνών κόμμα τελικώς δεν προκύπτει από τις σφυγμομετρήσεις ότι είναι και τόσο "ραγδαία" όσο εκτιμούν. 

  Κοινώς, στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ευημερούν οι αριθμοί και "δυστυχεί" −για την ώρα τουλάχιστον− η στρατηγική τους, καθώς και το ταμείον είναι μείον και η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει. 

  "Όχι" 

  Οι χαμηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι, άλλωστε, δεν είχε συνομολογηθεί από όλους στο κόμμα ότι είναι η "συνταγή" για να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ με αξιώσεις στη διεκδίκηση νέας κυβερνητικής θητείας. Κάθε άλλο. Σοβαρές ενστάσεις διατύπωναν από καιρού εις καιρόν τόσο στελέχη και πολιτικοί του φίλοι όσο και αντίπαλοι, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει αντιπολίτευση", η συναινετική στάση δεν οδηγεί πουθενά και πάντως όχι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντιθέτως, είχαν αρχίσει, ιδίως τον Αύγουστο, μετά τις πυρκαγιές, με αφορμή την ήπια στάση που τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, διάφορες ερμηνείες και σενάρια περί... συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, που ευλόγως "ανέβασαν" τεταρταίο και στην Κουμουνδούρου.

  Η ελληνογαλλική συμφωνία, πάντως, κρίθηκε –παρότι θέμα εθνικό− ότι είναι το πεδίο εκείνο όπου Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταδείξουν πως η γραμμή "χαμηλών τόνων" εγκαταλείφθηκε στην Κουμουνδούρου και πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση βγαίνει στα "χαρακώματα".

  Το "όχι" στην ελληνογαλλική συμφωνία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι "παρών" αν δεν υπήρχε αίσθημα κατεπείγοντος στην ηγεσία ότι πρέπει εδώ και τώρα να σηματοδοτηθεί εικόνα απόλυτης πολιτικής διάστασης με την κυβέρνηση.

  Πηγές της Κουμουνδούρου, ωστόσο, μιλώντας στο "Κ", δεν συμμερίζονται ότι υπήρχε δυνατότητα για "παρών" και ότι η απόφαση ήταν πολιτική, καίτοι επιβεβαιώνουν την αλλαγή στρατηγικής τους στην κατεύθυνση της δομικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυνατότητα για "παρών" στη Συμφωνία δεν υπήρχε εφόσον βρίσκεται εν ισχύι το άρθρο 18 περί εμπλοκής Ελλήνων στρατιωτών σε ξένες επιχειρήσεις, ήτοι το Σαχέλ. Αυτό το οποίο ομνύουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, άμα τη ελεύσει τους στη διακυβέρνηση, θα επιδιώξουν να αλλάξουν, σε συνεννόηση με τη Γαλλία. 

  Ακρίβεια

  Προσεχώς, πάντως, ετοιμάζουν πρωτοβουλίες για να στριμώξουν την κυβέρνηση σε δύο μέτωπα: Ακρίβεια και πανδημία. Πρωτοβουλίες, ωστόσο, που, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, δεν θα είναι "πυροτεχνήματα", όπως, π.χ., μια πρόταση μομφής σε υπουργό της κυβέρνησης, ως ακούστηκε σαν σενάριο, αλλά πίεση διά προτάσεων και κριτικής.

  Στα περί "ακρίβειας", άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει ολόκληρο αφήγημα, που περιλαμβάνει από την επαναφορά της πρότασης για αύξηση κατώτατου μισθού και διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους έως και πρόταση για τιμολογιακή παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος.

  Θα κλιμακώσουν, με άλλα λόγια, την κριτική τους, η οποία θα συνεχίσει να εντάσσεται στον γενικό τίτλο: Η κυβέρνηση νομοθετεί μόνο για λίγους και ισχυρούς και γυρίζει την πλάτη της στη μεσαία τάξη (και δη στα μεσαία στρώματά της). Υπάρχει, βέβαια, και προβληματισμός ότι όσο το Μαξίμου επιλέγει στρατηγικά να "ανοίξει" το πουγκί στα μεσαία στρώματα, τόσο η κριτική θα πρέπει να προσαρμόζεται, αλλά για την ώρα θεωρούν ότι τους καλύπτει η επιχειρηματολογία που έχουν αναπτύξει περί αντικοινωνικής κυβέρνησης.

  Ζυμώσεις Τσίπρα

  Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές τους εκκρεμότητες, τη μία δηλαδή και βασική, την πραγματοποίηση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνουν να "βιάζονται" στην Κουμουνδούρου. Κάθε άλλο, ως είχε καταγράψει το "Κ" στο προηγούμενο φύλλο του.

  Επιβεβαιώνουν από τα "κεντρικά", εξάλλου, πως δεν υπάρχει καμία βιασύνη για επίσπευση των διαδικασιών του Συνεδρίου, κοινώς το λυκαυγές του 2022 αποκλείστηκε ότι θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ με νέα κομματικά όργανα και λυμένα τα εσωκομματικά του.

  Βάσει των ίδιων πληροφοριών, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί άμεσα ούτε το πολιτικό συμβούλιο που εκκρεμεί (από τα τέλη Αυγούστου) προκειμένου να αποφασίσει για το πότε και πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδριο.

  Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, συνεχίζει τις συναντήσεις με κορυφαία εσωκομματικά στελέχη και μετά τη δημοσιοποίηση της σύναξης των "11" στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη, με διάθεση να μείνουν μυστικές και ως προς τη σύνθεση και ως περιεχόμενό τους οι συνομιλίες και οι συναντήσεις του.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  **Διαβάστε ακόμα: 

  -ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κουρτς παραιτήθηκε για στημένες δημοσκοπήσεις, ο Μητσοτάκης καλύπτει την Opinion poll

  - Αδειάζει τον Α. Τσίπρα ο Β. Αποστολάκης: Εξαιρετική επιλογή οι γαλλικές φρεγάτες   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ