Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Οκτ-2021 08:21

  Τέλος στην εκλογολογία από τον Κ. Μητσοτάκη

  Τέλος στην εκλογολογία από τον Κ. Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει στο μυαλό και στην ατζέντα του τις εκλογές πριν την εξάντληση της τετραετίας και αυτό εξακολουθεί να δείχνει, με σαφήνεια, στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Όπως, για παράδειγμα, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η συνεχής παραγωγή έργου, η προώθηση μεταρρυθμίσεων και νέων νομοσχεδίων, αλλά και η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αποτελούν κυρίαρχους στόχους για την πολιτική χρονιά που ξεκίνησε από τη ΔΕΘ και φέρνει ένα κρίσιμο φθινόπωρο, αλλά και έναν εξίσου κρίσιμο χειμώνα, για την εδραίωση αυτού που συνηθίσαμε να αποκαλούμε τους τελευταίους μήνες "οικονομική και κοινωνική κανονικότητα". 

  "Προώθηση του έργου"

  Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρόωρες εκλογές, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, μόνο τυχαίες δεν ήταν. Ο πρωθυπουργός κρατάει πάντα στην προμετωπίδα της στρατηγικής του την ανάγκη η κυβέρνηση να... ανεβάζει διαρκώς στροφές σε αυτήν τη... γέφυρα προς τη μετά την πανδημία εποχή και η διπλή τοποθέτησή του αποτέλεσε μήνυμα και προς τους υπουργούς του ότι οι ρυθμοί της μεταρρυθμιστικής παραγωγής δεν πρέπει να... πέσουν, αλλά ούτε και να... θολώνονται από σεναριολογίες. 

  "Ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η συζήτηση για εκλογές είναι η δουλειά και η προώθηση του κυβερνητικού έργου. Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτεται κανείς με προεκλογικούς όρους. Με δεδομένο ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και οι προοπτικές για το 2022 είναι ακόμα καλύτερες, δεν έχουμε απολύτως κανέναν λόγο να συζητάμε για εκλογές μέσα στο 2022", ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή, η οποία συνοδεύτηκε και από τις σχετικές συστάσεις, σε μια περίοδο που η Νέα Δημοκρατία κρατάει το προβάδισμα στη "μάχη" του Κέντρου, παρά τη φθορά που υπέστη η κυβέρνηση, κατά κύριο λόγο από τη διαχείριση των πύρινων μετώπων του περασμένου Αυγούστου. "Η ατζέντα προοπτικής απαντά και στους ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών. Γιατί, όπως έχω πει επανειλημμένα, αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας... Η σχετική παραφιλολογία, λοιπόν, είναι και άκαιρη και άκυρη. Θα έλεγα ότι μερικές φορές είναι και διαβρωτική για τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε. Για αυτό και σε όλη αυτή την κενολογία εμείς απαντάμε με εργασία", ανέφερε.

  Το πλαίσιο των κινήσεων

  Ανεξάρτητα, πάντως, από το πότε θα επιλέξει τελικά να στήσει τις επόμενες βουλευτικές κάλπες, που θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική, και έχοντας θέσει ήδη το δίλημμα των εκλογών, ο πρωθυπουργός οριοθετεί τα αφηγήματα και τα κυβερνητικά "θέλω" των επόμενων μηνών, που θα έχουν ως στόχο να... σβήσουν τις ρωγμές που άφησε στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία το πέρασμα του πανδημικού ιού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της επαφής με τον κεντρώο χώρο και τη μεσαία τάξη, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, είναι εμφανές, ενώ οι θετικές προοπτικές αποτυπώνονται και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που αναθεωρεί τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 από 3,6% σε 6,1% και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,7% για το 2022, γεγονός που ανεβάζει τη σωρευτική ανάπτυξη 2021-2022 στο 10,8%. "Πέραν αυτού, εμείς εστιάζουμε και σε άλλα δεδομένα. Όπως, για παράδειγμα, η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, από 16,8% τον Ιούλιο του 2020 σε 14,2% τον Ιούλιο του 2021. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ξεπερνά τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ σε ταμειακή βάση, και τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημοσιονομική βάση, την περίοδο 2020-2022", αναφέρουν παράγοντες της κυβέρνησης. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνουν ότι βασικοί παράγοντες που θα συμβάλουν στην ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας την επόμενη χρονιά, μεταξύ άλλων, είναι:

  - Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να προσδώσει στην ελληνική οικονομία επιπλέον 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

  - Η σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας από υγειονομικής άποψης, η οποία θα επιτρέψει την πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς και θα υποστηρίξει την περαιτέρω ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, με τις εισπράξεις από το εξωτερικό να αυξάνονται έναντι του 2021 κατά 60%.

  - Η έναρξη υλοποίησης μόνιμων αναπτυξιακών μέτρων, όπως η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών για παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ και η αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδο μεγαλύτερο του 2021 κατά 2,0%.

  - Η υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με άνω του 88% της συνολικής κατανομής επιχορηγήσεων και δανείων για το έτος να κατευθύνονται σε επενδύσεις.

  "Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όχι μόνο γιατί το έργο μας αντανακλάται στην ανάπτυξη, που θα φτάσει στο 6,1% το 2021, αλλά και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, στις περισσότερες δουλειές, στις νέες  επενδύσεις", τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Το επόμενο ορόσημο

  Με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας να αποτελεί πλέον πραγματικότητα, επόμενος μεγάλος στόχος της Αθήνας είναι η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, "να ξεφύγουμε από ένα ασφυκτικό πλαίσιο ποσοτικών στόχων, το οποίο την τελευταία δεκαετία απεδείχθη παντελώς ανεπαρκές να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της ζώνης του ευρώ".

  Στο πλαίσιο αυτό, η συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου αναμένεται να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει συζητήσει το θέμα με τον Μάριο Ντράγκι. "Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Θα είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαπραγμάτευση. Αφορά, όμως, συνολικά την πορεία της Ευρωζώνης από εδώ και στο εξής. Προφανώς και αφορά χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν μεγάλο χρέος, και θα διεκδικήσουμε σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία από αυτήν που μας παρείχαν οι προηγούμενοι κανόνες. Μέρος, λοιπόν, της συζήτησης αυτής είναι το κατά πόσο υπάρχουν είδη δαπανών τα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των στόχων για τους οποίους θα δεσμευτούμε", σημείωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Και έφερε ως παράδειγμα τις αμυντικές δαπάνες, που βαρύνουν δυσανάλογα χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά, ενδεχομένως, και τις δαπάνες του προσφυγικού. 


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ