Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 20:22

  ΕΕ: 12 χώρες ζητούν χρηματοδότηση για κατασκευή φραχτών στα σύνορα - Υπογράφει και η Ελλάδα

  ΕΕ: 12 χώρες ζητούν χρηματοδότηση για κατασκευή φραχτών στα σύνορα - Υπογράφει και η Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΕΜΡΩΣΗ: 22.30

  Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει η ΕΕ την κατασκευή φραχτών στα σύνορά τους για να εμποδίσουν την άφιξη μεταναστών, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

  "Ένας φυσικό φράγμα φαίνεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλης της ΕΕ και όχι μόνο των χωρών μελών της πρώτης γραμμής" αναφέρουν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών αυτών.

  Υπογραμμίζουν επίσης ότι "η επιτήρηση των συνόρων δεν αποτρέπει τις απόπειρες παράνομης διέλευσης", σε αυτήν την επιστολή που στάλθηκε την Πέμπτη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

  "Αυτό το θεμιτό μέτρο θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο πρόσθετης και επαρκούς χρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό", ζητούν οι υπουργοί της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, τη Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

  Οι χώρες αυτές ζητούν επίσης "μια ισχυρή απάντηση για να αντιμετωπιστούν η εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης και οι υβριδικές απειλές".

  "Καμία τρίτη χώρα δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το σύστημα ασύλου μας για να ασκεί πολιτικές πιέσεις και να εκβιάζει την ΕΕ και τις χώρες μέλη ή να εκμεταλλεύεται την παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν", προσθέτουν οι υπουργοί.

  Πολλές χιλιάδες μετανάστες πέρασαν τους τελευταίους μήνες τα σύνορα της Λευκορωσίας με προορισμό χώρες της ΕΕ όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι ενορχηστρώνει αυτό το μεταναστευτικό κύμα, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

  Η Πολωνία, όπως και η Λιθουανία, άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες από συρματοπλέγματα σε ένα τμήμα των συνόρων τους με τη Λευκορωσία. Η Ουγγαρία είχε τοποθετήσει έναν τέτοιο φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.

  Η επιστολή αυτή αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

  Τον Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ενός φράχτη μεταξύ της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας, σημειώνοντας όμως ότι το έργο δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

  Οι χώρες έχουν το δικαίωμα να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους, δηλώνει η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον

  Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε σήμερα ότι τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να κατασκευάσουν φράχτες για να προστατέψουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά δεν θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.

  Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Λουξεμβούργο, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, η Ίλβα Γιόχανσον, η οποία μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, είναι οι αποδέκτες της επιστολής δώδεκα χωρών της ΕΕ που ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φραχτών στα σύνορά τους για να εμποδίσουν την άφιξη μεταναστών, απάντησε: "Δεν το νομίζω" (σ.σ. ότι θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ). "Στο νέο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, η Κομισιόν έχει βάλει στο τραπέζι πολλές προτάσεις για την καλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ που πρέπει να υιοθετηθούν πριν γίνουν νέες προτάσεις", δήλωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι "τα κονδύλια της ΕΕ είναι περιορισμένα". "Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα από αυτά που υιοθέτησε το Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε την περικοπή των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και για την εξωτερική δράση", είπε η Γιόχανσον.

  Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για την τρομοκρατική απειλή από το Αφγανιστάν, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων είπε ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο η Αλ Κάιντα να ανακάμψει στο Αφγανιστάν. "Εκτιμώ ότι το επίπεδο συναγερμού δεν είναι αρκετά υψηλό. Πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν από το Αφγανιστάν έχουν περάσει τους απαραίτητους ελέγχους και έχουν καταγραφεί. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια", δήλωσε.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ