Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 09:16

  Κυβέρνηση, στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή: "Εθνική εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ"

  Κυβέρνηση, στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή: "Εθνική εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στην αποτίμηση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση της αμυντικής και στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας προχωρούν στην κυβέρνηση.

  Λίγες ώρες μετά την εφ’ όλης της πολιτικής ύλης σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη-Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Ολομέλειας, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημαντική διάσταση που έχει για την άμυνα, τη θωράκιση και τη γεωπολιτική θέση της χώρας η συγκεκριμένη κίνηση, δίνοντας απαντήσεις στις αιτιάσεις των προηγούμενων ημερών από την αντιπολίτευση και, κυρίως, την Κουμουνδούρου.

  Παράλληλα, από την εξέλιξη της χθεσινής συζήτησης, έγινε εμφανές, όπως σχολιάζουν παράγοντες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την "εθνική εξαίρεση", καθώς γύρισε την πλάτη σε μία "συμφωνία ιστορικής σημασίας", με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και συμβολή στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν τη νέα κρίσιμη περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο και, καθώς η ηγεσία της Άγκυρας επιλέγει να… δεθεί, εκ νέου, στο άρμα των ρητορικών εξάρσεων και προκλήσεων.

  "Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ότι ο καθένας μπορεί να μπαίνει στην Ελλάδα όποτε και όπως θέλει, τότε ναι αυτό το δόγμα το αλλάζουμε, κ. Τσίπρα.

  Εάν το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing, τότε ναι το αλλάζουμε αυτό το δόγμα. Εάν, κ. Τσίπρα, το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνέχεια για την επίκληση του Διεθνούς Δικαίου αλλά να μην κάνουμε απολύτως τίποτα στο πεδίο, ναι και αυτό το δόγμα το αλλάζουμε.

  Και τέλος αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο, όπου η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ναι και αυτό το αλλάζουμε", ήταν μία από τις πλέον χαρακτηριστικές αποστροφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια των τριών παρεμβάσεων που πραγματοποίησε στην Ολομέλεια.

  Όπως σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης, πέραν του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία του Ελιζέ ως πρόπλασμα για στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, κατέδειξε σημείο προς σημείο τα θετικά στοιχεία της, όπως ότι:

  -Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής.

  -Σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, τη μόνη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη. Και τη μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  "Το προπολεμικό δίλημμα "ψωμί ή κανόνια", δεν ισχύει. Η χώρα μας χρειάζεται και θα έχει και τα δυο. Άλλωστε, δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία που να την χρηματοδοτεί. Αλλά ούτε και η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την ασφάλεια που οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ενεργητική διπλωματία μπορούν να εξασφαλίσουν…Όποιος αμφισβητεί την προμήθεια των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων. Για τα θέματα εθνικής άμυνας, μιλάει μόνο η πατρίδα και κανένα κόμμα", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

  Όπως παρατηρούν στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε τόσο στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν καλύπτονται από τη ρήτρα συνδρομής η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, αλλά και σε όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Σαχέλ.

  "Η συμφωνία κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, που καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα…Το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή, αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας.

  Για αυτό, άλλωστε, σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δε γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα", ανέφερε ο πρωθυπουργός για το πρώτο ζήτημα που έθεσε η Κουμουνδούρου, χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα "έωλες" τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Σαχέλ.

  "Μιλάτε για πιθανές μάχες, εμπλοκή των στρατιωτών μας στην Αφρική, όταν ένοπλη εμπλοκή προβλέπεται μόνο στο άρθρο 2, αν απειληθεί η επικράτεια μιας εκ των δύο χωρών...Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη.

  Αλλά και να το έκανε, θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο, όπως κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φερέτρων με την ελληνική σημαία είναι ό,τι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από τότε που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου", τόνισε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ