Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 16:41

  Α. Τσίπρας: Θα επιδιώξουμε τροποποίηση της συμφωνίας για το Σαχέλ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Την επιδίωξη να επιτύχει την κοινή συναινέσει με τη Γαλλία τροποίηση της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις στο Σαχέλ, εάν αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του,  απαντώντας στην ερώτηση που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος το άρθρο 31 ( παράγραφος 3 ) του κειμένου της ελληνογαλλικής συμφωνίας είπε πως "Θα αλλάξουμε τη Συμφωνία σε ό, τι αφορά στο άρθρο για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών έξω από τη χώρα μας". 

  Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 31 , 3 το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας προβλέπει: 

  "3. Η παρούσα Συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή εγγράφως με κοινή συμφωνία των Μερών. Οι τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου".

  Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε υψηλούς τόνους εγκαλώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό για "διχαστικό λόγο", λέγοντας μάλιστα πως " Ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τον Μπογδάνο που κρύβει μέσα του, εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις του". 

  Στο πλαίσιο αυτό είπε στη δευτερολογία του μεταξύ άλλων: 

  - Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στη δευτερολογία του έβγαλε το μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα του. Έκανε διχαστική ομιλία για να αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα για τη Συμφωνία που τέθηκαν από όλες τις πλευρές. Γιατί δεν επέλεξε την αμυντική συμφωνία την άνοιξη του 2020; Γιατί τότε ήταν ακριβή η αγορά των φρεγατών, ενώ σήμερα η συμφωνία των 5 δισ. , επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα ραφάλ, όλα αυτά τα αντέχουμε;

  - Αντιλαμβάνομαι τα εσωκομματικά προβλήματα που έχει ο κ. Μητσοτάκης και την ανάγκη να πατήσει σε δύο βάρκες. Στη βάρκα της κεντροδεξιάς και την άλλη στην ακροδεξιά. 

  - Εμείς δεν είχαμε ούτε Μπελαρά ούτε Ραφάλ όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία μαζί με πολεμικά βγήκαν στην ΑΟΖ. Αλλά δεν είπαμε ότι έχει άνεμο που παρασέρνει στην ΑΟΖ μας. Ούτε ότι δεν μπορούν να κάνουν έρευνες επειδή έχει φασαρία. Δεν είχαμε ούτε Ραφάλ ούτε Μπελαρά, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα πολεμικά μας πλοία. 

  - Πώς θα συμβιβάσετε τα δύο δόγματα της ΝΔ ότι δεν συζητάμε με πειρατές ή ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης. 

  - Δεν απαντήσατε στο βασικό που σας ρώτησα: Αν είχαμε τη Συμφωνία αυτή όταν το 2020 το Όρουτς Ρέις έφτασε 6,5 μίλια από το Καστελόριζο ή αν αύριο παραβιαστεί η ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο θα είναι εκεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό; Δεν τολμήσατε να το πείτε. Γιατί το δόγμα Γεραπετρίτη είναι το δόγμα σας, τα 6 ναυτικά μίλια. 

  - Η χώρα δεν έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα για 10 δισ. εξοπλιστικά. 

  - Ξεχνάτε ότι κάποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα πριν το 2015, ότι μέρος της χρεοκοπίας ήταν και οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες και η κούρσα εξοπλισμών. 

  - Έρχεστε και σαν να μην υπάρχει αύριο, προτρέχετε των εισηγήσεων των ενόπλων δυνάμεων και ανακοινώνετε αγορές εξοπλιστικών. 

  - Αντίστοιχες προσφορές για το κέντρο στην Καλαμάτα είχαν έρθει και επί των ημερών μας. Αλλά είχα απορρίψει υπέρμετρη σπατάλη. 

  - Αμέσως μετά από ένα ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, εξαγγείλατε συμφωνία για την Καλαμάτα που τώρα έχει φτάσει 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αγνοήσατε τις συζητήσεις που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση. Δίίνετε σύμφωνα με τα έγγραφα του ΓΛΚ, του κ. Σκυλακάκη από σχεδόν 600 εκατ. το χρόνο στα τρία πρώτα χρόνια. 

  - Είπατε με αλαζονεία ότι  για το Σαχέλ ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Θα βγείτε κ. Μητσοτάκη με δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχουν Έλληνες στρατιώτες σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση στο Σαχέλ; Γιατί οι υπουργοί σας σε ερώτηση που κάναμε στον Υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας το Μάρτιο του 2021 άλλα είπαν. 

  - Πριν δύο μέρες αναγκαστήκατε να διαγράψετε έναν βουλευτή σας, μόνο από την ΚΟ. Τον κ. Μπογδάνο τον διαγράψατε από ανάγκη και λίγες ώρες μετά ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι μέλος του κόμματος και μπορεί να επιστρέψει. Τον διαγράψατε γιατί πήγε σε μία γιορτή μίσους δίπλα σε χρυσαυγίτες σε εμφυλιοπολεμικές φιέστες; Κ. Μητσοτάκη, στην ίδια εκδήλωση που ήταν ο κ. Μπογδάνος, εκπροσωπηθήκατε επισήμως από την κα Αντωνίου, την επικεφαλής του γραφείου σας στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι αδιάφορο ότι μας κυβερνά ένας Πρωθυπουργός που έχει μόνιμο μέλημα πως θα ικανοποιεί το ακροδεξιό κοινό και θα αλιεύει ακροδεξιές ψήφους. 

  - Είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της πολιτικής σας, της ανάγκης σας να πατάτε σε δύο βάρκες. 

  - Εγώ δεν θα πω ψέματα, όπως εσείς που λέγατε προεκλογικά ότι δήθεν θα ασκήσετε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα ζητάτε την ενταξιακή πορεία της από τους εταίρους μας. Και σήμερα δεν τολμάτε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας γιατί φοβάστε τον Μπογδάνο και τον Σαμαρά και άλλους βουλευτές σας.

  -  Αυτή η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει ενίσχυση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας εμπλέκει σε συγκρούσεις μακριά από τα σύνορά μας, δεν εξασφαλίζει ούτε ένα ευρώ για την αμυντική μας βιομηχανία και θα την καταψηφίσουμε.

  - Θα αλλάξουμε τη Συμφωνία σε ό,τι αφορά στο άρθρο για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών έξω από τη χώρα μας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ