Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 13:58

  Αιχμές Α. Τσίπρα για "κούρσα εξοπλισμών" με το βλέμμα στο χρέος και για "κόκκινη γραμμή" τα 6 ν.μ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιβεβαίωσε απλώς το "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνογαλλική συμφωνία αλλά αφήνοντας σειρά αιχμών και δη εφ όλης της ύλης της Συμφωνίας, διατράνωσε και την πρόθεσή του να την "διορθώσει" μια "νέα προοδευτική κυβέρνηση" επιστρέφοντας τη χώρα "στη σωστή πλευρά της ιστορίας". 

  Για τη συμφωνία αυτή καθ αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε πως αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας και από "πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας΄" τη μετατρέπει σε μοχλό παιχνιδιών ισχυρών συμμάχων μας, εκθέτοντάς τη σε κινδύνους ( όπως πχ με το άρθρο 18 ι για τις επιχειρήσεις στο Σαχελ). 

  Μιλώντας δε για ανισοβαρη και όχι ιστορική συμφωνία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι επικυρώνει το "δόγμα Γεραπετρίτη" πως "κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ν.μ". 

  Άφησε πάντως σαφείς αιχμές και για τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης: "Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. για εξοπλιστικά δεκαετιών πριν τελειώσει η θητεία σας;" διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ρωτώντας " Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;" , επαναλαβάνοντας εμφατικά και επανειλημμένα πως η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη χώρα. 

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο Α. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: 

  -Ποιος μιλάει για εθνική ευθύνη; αυτός που μας έλεγε ότι ανταλλάξαμε τις συντάξεις με τις Πρέσπες; που αρνείται δυο χρόνια τώρα να φέρει τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία υπό τον φόβο Μπογδάνων; 

  _Εγώ ουδέποτε θα υπονοήσω όπως κάνατε εσείς για πολιτικούς μου αντιπάλους ότι έχουν έλλειμμα πατριωτισμού. Φτάνει πια το εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού. 

  - Σήμερα δε μας παρουσιάσατε απλώς μια ελληνογαλλική συμφωνία που κατά τη γνώμη μας είναι κακή αλλά μας παρουσιάσατε ένα νέο αμυντικό δόγμα που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις χρόνων στην εξωτερική μας πολιτική. 

  -Συναίνεση σε διατυπώσεις που μας εκθέτουν σε κινδύνους; σε λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική; Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε.

  -Οταν θα βρεθούμε ξανά σε δημοσιονομικές περιπέτειες εξαιτίας των δικών σας επιλογών εσείς δεν θα είστε εδώ αλλά ο ελληνικός λαός θα τα περάσει και θα ξέρει. 

  -Οδηγείτε σε κλείσιμο την ΕΑΒ της χώρας την ώρα που προχωράτε σε τεράστιες αγορές. 

  -Πού θα φτασει αυτός ο λογαριασμός; έχουμε και φρεγάτες και κορβέτες, τα πρώτα 18 rafale, τα 6 ακόμα που ανακοινώσατε στη ΔΕΘ, η σκαδαλώδης υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του αεροπορικού κέντρου στην Καλαμάτα. Θα δώσετε αποδείξεις για τα 2 δις ευρώ; Θα είμαστε εδώ και θα περιμένουμε αλλά θα ελέγξουμε τα πάντα. 

  -Έχετε μια αγωνία και βιασύνη να καλύψετε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των επόμενων ετών και μάλιστα σε μια υπερχρεωμένη χώρα. Γιατί τόση βιασύνη; 

  -Υπάρχει αναγκαιότητα να ενισχύσουμε την Άμυνα της χώρας. Αλλά 41% αυξηση; Γιατί όταν όργωνε το Όρους Ρειτς ολο το Αιγαίο εσείς τότε λέγατε ότι το πήραν τα κύματα αφού εσείς είστε τόσο πατριώτες κι εμείς δεν ήμασταν;  Ωραία τα μεγάλα λόγια αλλά καλύτερα ακόμα είναι τα αληθή λόγια. Γιατί εθνικό είναι το αληθές. 

  -Το άρθρο 2 για τη θάλασσα προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ν.μ. Η Τουρκία όμως δεν αμφισβητεί μόνο τα 6 ν.μ. Αν είχαμε αυτή τη Συμφωνία πριν το καλοκαίρι του '20 , το γαλλικό πολεμικό ναυτικό θα ήταν υποχρεωμένο να μας συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι. 

  -Το Δόγμα σας,  που επικυρώνετε σήμερα με αυτή τη Συμφωνία είναι πως "κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ν.μ, αυτό που είχε πει ο κ. Γεραπετρίτης". Με το άρθρο αυτό, επιβεβαιώνετε το δόγμα Γεραπετρίτη και εγκαταλείπετε τα 12 ν.μ. 

  -Ακούγεται ότι σκοπεύετε να εντάξετε ελληνικές μονάδες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Δεν το έχετε διαψεύσει. Σε μια επικίνδυνη περίοδο του φονταμενταλισμού την ώρα που η Γαλλία αρχίζει να μειώνει στο μισό των 5000 στρατιωτών της και ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες. Κι εσείς ως πρόθυμος δηλώνετε ότι το κενό το γαλλικό θα το καλύψουν ελληνες στρατιώτες. Οι Έλληνες στρατιώτες θυσιάζουν ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Στο Σαχέλ τι ακριβώς θα υπερασπιστούν; 

  -Η συμφωνία δεν είναι μεταξύ ισότιμων εταίρων. Η Γαλλία λαμβάνει 7 δις από μια υπερχρεωμένη χώρα , δεν είναι ιστορικη συμφωνία, είναι ανισοβαρής συμφωνία. 

  Εντάσσετε τη χώρα σε σχεδιασμούς δυνάμεων που την ξεπερνούν και τη θέτετε σε κινδύνους. Η επιδίωξή σας δεν είναι να είμαστε πυλώνας Ειρήνης και Σταθερότητας. Αυτός είναι μικρομεγαλισμός που θέτει τη χώρα μας σε κινδύνους. 

  -Δε σκοπεύετε να επιδιώξετε λύση στα ελληνοτουρκικά. Διατυμπανίζατε πόσο πιεσμένος ήταν ο Ερντογάν με την εκλογή Μπάιντεν. Τονίζαμε ότι έπρεπε να αξιοποιήσετε τις πιέσεις για να οδηγηθούμε στη Χάγη. Πρότεινα τη διασύνδεση Χάγης με τη συμφωνία νέας τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας.  Ούτε αυτό το δεχθήκατε παρά μόνο έναν προσχηματικό διάλογο που ευνοεί τον Ερντογάν να δίνει εικόνα ομαλοποίησης. 

  -Δε συναινούμε σε λάθος στρατηγική σε κούρσα εξοπλισμών . Δεν είναι συγκυριακή η στάση μας αλλά βαθιά πατριωτική και στάσης ευθύνης. Είμαστε αποφασισμένοι  μια νέα προοδευτική κυβέρνηση να διορθώσει τη λάθος αυτή στρατηγική και να επαναφέρει τη χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

  Διαβάστε ακόμα

  -Α. Τσίπρας: Θα επιδιώξουμε τροποποίηση της συμφωνίας για το Σαχέλ

  -Ελληνογαλλική συμφωνία - Γ. Κατρούγκαλος: Δεν καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας

  -Ν. Ηλιόπουλος: Επικίνδυνη η εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ