Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 16:18

  Μ. Γκάγκα: Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι από τις μεγάλες προτεραιότητες της ΕΕ

  Γκαγκα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η πρόληψη κατά του καρκίνου και αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι παρά πολλά" ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, κατά την κοινή ενημέρωση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου.

  Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως η καταπολέμηση του καρκίνου είναι από τις μεγάλες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της προέδρου, φον ντερ Λάιεν. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο με σκοπό την στήριξη όλων των κρατών-μελών, για να βελτιωθεί ο έλεγχος, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Σημείωσε πως ένα 40%, περίπου, μπορεί να προληφθεί εγκαίρως και να μην έχουμε θανάτους.

  Αναφερόμενη στη δομή του σχεδίου, ανέφερε πως αυτό ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, με την ευρωπαϊκή δημόσια διαβούλευση και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μέτρα πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης, περίθαλψης και θεραπείας και φυσικά ποιότητας ζωής, που είναι πάρα πολύ σημαντική. Όπως είπε, οι εισηγήσεις που έχουν γίνει είναι για δέκα πρωτοβουλίες, όπως τα κέντρα γνώσεων για τον καρκίνο, η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου για όλους, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απεικόνιση του καρκίνου, που είναι πολύ σημαντική και έχουμε πολλές καινούργιες απεικονιστικές μεθόδους, όπως είναι το PET-CT, παραδείγματος χάρη και πολλές άλλες.

  Σχετικά με την χρηματοδότηση του προγράμματος, η κ. Γκάγκα ανέφερε, πως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να χρηματοδοτηθεί αυτό το σχέδιο με πολλά χρήματα και είναι σημαντικό να συμμετέχουμε και στα ΕΣΠΑ. Το υπουργείο Υγείας, είπε, ξεκινήσει με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που προχωράει ήδη και είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης "Σπύρος Δοξιάδης". Επίσης, υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Διατροφικής Πολιτικής, το Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, το Σχέδιο Δράσης Πρόληψης και Έγκαιρης Διάγνωσης και Ανακουφιστικής Φροντίδας, το Σχέδιο Αντιμετώπισης του Αλκοόλ, το Σχέδιο Δράσης κατά των Εξαρτήσεων, το Σχέδιο της Υγειονομικής Προστασίας των Προσφύγων, το Σχέδιο της Αντιμετώπισης της Μικροβιακής Αγωγής στα Αντιβιοτικά, το Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, το Σχέδιο Δράσης για την Ταξιδιωτική και Συνοριακή Υγεία, το Σχέδιο Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις, το Σχέδιο Δράσης για την Νόσο Αλτσχάιμερ και το Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Κινδύνων, το Εθνικό Σχέδιο των Εμβολιασμών, που επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Παράλληλα, υπάρχει το Στρατηγικό Σχέδιο της Δευτερογενούς Πρόληψης με εθνικό προγραμματισμό για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

  Οι αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε πως οι τέσσερις κύριες ομάδες που έχουν μπει ήδη στο πρόγραμμα, είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για το μαστό, για το παχύ έντερο και για τον προστάτη, ενώ σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα για ασθενείς με καρκίνο, προβλέπεται η ανάπτυξη και λειτουργία σχετικών δομών σε τουλάχιστον 20 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, με την δυνατότητα ανάπτυξης και σε δομές εκτός νοσοκομείων, hospices.

  Η κ. Γκάγκα ανέφερε πως η επίπτωση του καρκίνου αυτήν τη στιγμή είναι πολύ υψηλή, είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, μετά τα καρδιαγγειακά και πιθανόν σε 20 χρόνια θα είναι η πρώτη και αφορά και σε ένα ποσοστό παιδιά- γύρω στις 20.000 παιδιά κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην Ευρώπη- άρα όλη η πρόληψη και η αντιμετώπιση είναι πάρα πολύ σημαντική.

  Υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό το σχέδιο του ψηφιακού φακέλου ασθενούς και προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Υπερθεμάτισε στην πρόταση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για τα Κέντρα Μοριακής Διάγνωσης, λέγοντας πως είναι μέσα σε αυτά που θα κάνουμε, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να πηγαίνουν χωρίς κόστος και να υπάρχει από τους γιατρούς η σχετική συνταγογράφηση.

  Σχετικά με τη συνολική στρατηγική Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε πως η υπάρχουσα, του ΕΣΥ, έγινε πριν από σχεδόν 40 χρόνια και τόνισε ότι θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί και να δούμε ολοκληρωμένα την υγεία στην Ελλάδα.

  Απαντώντας σε σχόλια βουλευτών, ότι εξ αιτίας της πανδημίας παραγκωνίσθηκαν από το δημόσιο σύστημα Υγείας οι καρκινοπαθείς, ανέφερε ότι, φυσικά, στην περίοδο της πανδημίας χρειάστηκε να δώσουμε βάρος στην αντιμετώπισή της. Όμως, από την νοσοκομειακή της εμπειρία ως γιατρού, τόνισε πως στο νοσοκομείο δεν έμεινε πίσω κανείς ασθενής, ούτε για διάγνωση για καρκίνο, ούτε για θεραπεία για καρκίνο, αλλά πράγματι τα χειρουργεία σταμάτησαν για αρκετό καιρό. Σχετικά με τον εμβολιασμό των καρκινοπαθών για covid, ανέφερε πως το 72% έχει εμβολιαστεί και το 76% των ευπαθών ομάδων, γενικά, τονίζοντας πως "φυσικά και θα πρέπει αυτά τα ποσοστά να τα αυξήσουμε".

  Σχετικά με τα καινοτόμα φάρμακα, ανέφερε πως εισάγαμε και δίναμε πεμετρεξίδη στον καρκίνο του πνεύμονα, τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν την χορηγήσει η Αγγλία. Και πρόσθεσε ότι παρότι είναι ένα ακριβό φάρμακο, το πήραν όλοι οι καρκινοπαθείς μας. Επίσης συμπλήρωσε, ότι όλα τα ακριβά φάρμακα οι ασθενείς στην Ελλάδα τα έχουν δωρεάν. Τέλος, για το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, ανέφερε ότι ήδη γίνεται καταγραφή και φυσικά πρέπει να το βελτιώσουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό εργαλείο.

  Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει Ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή με την επωνυμία "BECA European Cancer" με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, μέχρι το τέλος του 2021, προκειμένου να συμβάλει στην εκπόνηση του σχεδίου για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανέφερε πως είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσουμε να ενοποιήσουμε, σε μεγάλο βαθμό, τις πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου πανευρωπαϊκά. Η ευρωβουλευτής ανέλυσε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχει λάβει για την βελτίωση του ευρωπαϊκού σχεδίου. Σχετικά με την χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού πυλώνα της Υγείας, ανέφερε πως αυτό προϋποθέτει μία ισχυρή χρηματοδότηση. Ευτυχώς, η πρόβλεψη είναι ότι η χρηματοδότηση θα είναι οριζόντια. Θα υπάρχει δηλαδή και ειδική χρηματοδότηση, αλλά θα υπάρχει χρηματοδότηση και για υποδομές από το κομμάτι του RRF και στο κομμάτι της έρευνας το Horizon2 αλλά και στο κομμάτι της συνοχής, όπως είπε.

  Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νικήτας Κακλαμάνης, παρατήρησε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ για τον καρκίνο: Ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου χάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω του καθυστερημένου ελέγχου, της μείωσης και των καθυστερήσεων σε παραπομπές και λόγω περιορισμένων πόρων υγειονομικής περίθαλψης εξαιτίας της COVID-19. Περίπου 100 εκατομμύρια τεστ ελέγχου για καρκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένας στους δύο ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη δεν υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία την οποία χρειαζόταν, ενώ ένας στους πέντε εξακολουθεί και σήμερα να μην λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία. Τα στοιχεία αυτά, είπε ο κ. Ν. Κακλαμάνης, καταδεικνύουν ότι είναι επιβεβλημένο να λάβουμε άμεση δράση για την αντιμετώπιση των παράπλευρων συνεπειών της πανδημίας. Ο καρκίνος δεν περιμένει! Και το 2035 ενδέχεται να καταστεί η κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Κακλαμάνης.

  Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε πως ότι είναι σημαντικό που η Ευρώπη προσπαθεί να διαμορφώσει μια κοινή στρατηγική απέναντι σε αυτήν την σοβαρή απειλή δημόσιας υγείας που είναι ο καρκίνος και εξελίσσεται όντως σε μια πανδημία. Απαιτούνται, τόνισε, συντονισμένες πολιτικές όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε διεθνές επίπεδο και χρειάζεται να υπάρξει περισσότερη αλληλέγγυα και κοινωνική Ευρώπη και περισσότερη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και ειδικά στο θέμα του καρκίνου και των νέων ογκολογικών φαρμάκων και των νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών εξελίξεων, ακολουθώντας το παράδειγμα της αντιμετώπισης της COVID-19. Σημείωσε πως η πανδημία δημιούργησε τρομερές δυσλειτουργίες και στην φροντίδα των ογκολογικών αρρώστων πανευρωπαϊκά, αλλά και στη χώρα μας με έντονο τρόπο. Υπογράμμισε πως εκτός των σχεδίων θα πρέπει να υπάρχει μία στοχευμένη επικέντρωση στο πώς θα οργανωθεί η πρόληψη, η έγκαιρη πρόσβαση και η έγκυρη διάγνωση και η πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες, η μετανοσοκομειακή παρακολούθηση, η κατ 'οίκον παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών. Να υπάρξει στοχευμένη ενίσχυση των ογκολογικών τμημάτων και των ειδικών ογκολογικών νοσοκομείων της χώρας μας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών στο κομμάτι της παρηγορητικής και ανακουφιστικής φροντίδας. Χρειαζόμαστε, είπε, μια νέα στρατηγική σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, που να μπορεί να υλοποιήσει την αντίληψη της ισότητας και της καθολικότητας στη φροντίδα των ογκολογικών αρρώστων, να ενδυναμώσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να πετύχει μέσα από κεντρικές διαπραγματεύσεις την ευχερή πρόσβαση όλων, στις αναγκαίες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.

  Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, παρατήρησε πως σε σχέση με την ΕΕ, η χώρα μας και το σύστημα Υγείας υστερεί. Σημείωσε πως η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει το όραμα της για την πρωτοβάθμια υγεία, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από χθες, είπε και πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχουμε πετύχει να εκπονήσουμε έναν εθνικό σχεδιασμό προληπτικού ελέγχου, με στόχο να μετατρέψουμε τα ογκολογικά νοσήματα σε νοσήματα χρονιότητας με εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής των ασθενών.

  Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέφερε πως όλα τα σχέδια και οι καμπάνιες που εκπονούνται και υπήρξαν και στο παρελθόν, κατά τη γνώμη μας φαντάζουν ως υποκριτικές. Αφού διαχρονικά όλα αυτά δεν συνοδεύτηκαν με μέτρα χρηματοδότησης και ανάπτυξης των αναγκαίων δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης του καρκίνου. Φυσικά, είπε, για την αναγκαιότητα της πρόληψης δεν μπορεί κανένας να διαφωνήσει. Η διαφωνία όμως βρίσκεται ακριβώς στην πολιτική που εφαρμόζουν οι αστικές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στην χώρα μας, όσον αφορά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι έρευνες πολλών επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι αποδεικνύουν τη σχέση του καρκίνου με τις συνθήκες ζωής και εργασίας και σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, το 53% των θανάτων από καρκίνο, σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας. Και αυτά ακριβώς είναι τα αποτελέσματα της περίφημης παραγωγικής και βιώσιμης οικονομίας του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. Ανέφερε πως στην Ελλάδα το 27% των εργαζομένων του ενεργού πληθυσμού σε διάφορες εργασίες εκτίθεται σε καρκινογόνες ουσίες και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών. Και αναρωτήθηκε το ευρωπαϊκό σχέδιο σε τί θα συμβάλει στην κατεύθυνση μείωσης αυτής της κατάστασης.

  Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής, Λύσης Μαρία Αθανασίου, ανέφερε πως το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι πολύπλευρο, ωστόσο τα 4 δισ. ευρώ που θα αποδοθούν συνολικά για όλα τα κράτη μέλη, μάλλον δεν είναι αρκετά. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως εάν θέλουμε να μιλούμε για σχέδιο πρόληψης κατά της επάρατης νόσου, αποτελεσματικό και όχι ασκήσεις επί χάρτου, θα πρέπει να παίξουν ενεργό ρόλο και να κινητοποιηθούν άπαντες οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Να είναι σε άμεση συνεργασία με τις περιφέρειες και τους φορείς υγείας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα πρέπει να πραγματοποιούν έκθεση για την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού ενδιαφέροντός τους, χωρίς φυσικά μεταφορά αρμοδιοτήτων και σίγουρα με τη συμβουλή του οικογενειακού γιατρού. Και για να καταπολεμηθούν ή να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου, οι εκθέσεις κατάστασης της υγείας του πληθυσμού θα πρέπει να αξιοποιούνται στην πράξη.

  Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Αμπατζίδη, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι "δεν αρέσκεται στη νοοτροπία της πρόληψης αλλά σε πολιτικές καταστολής και της επικοινωνιακής διαχείρισης. Αν υπήρχε σωστή πρόληψη δεν θα είχε απαξιωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να δοθεί στους ιδιώτες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, έχει γίνει μονοθεματικό, ασχολούμενο μόνο με τον covid-19 και έχουν πάει πίσω όλα τα άλλα θέματα, όπως και η αντιμετώπιση του καρκίνου, τόσο μέσω πρόληψης όσο και μέσω θεραπείας. Ως ΜέΡΑ25 έχουμε κάνει πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις για να δοθεί η έμφαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρόληψης. Το αποτέλεσμα θα είναι να επιστρέψει η πολυθεματικότητα στο σύστημα υγείας και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα τις ασθένειες".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ