Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 07:47

  Το παρασκήνιο της διαγραφής Μπογδάνου από τη ΝΔ και η εντολή Μητσοτάκη από τη Σλοβενία

  Το παρασκήνιο της διαγραφής Μπογδάνου από τη ΝΔ και η εντολή Μητσοτάκη από τη Σλοβενία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Πέμπτη. 16 Σεπτεμβρίου. Το Μέγαρο Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, βγάζει την πρώτη…κίτρινη κάρτα, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο λίστας με στοιχεία νηπίων, που προκάλεσε σφοδρό κύμα αντιδράσεων σε βάρος του βουλευτή.

  "Αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσων βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Πόσο μάλλον  των νέων παιδιών, των ανήλικων.  Η αρχή αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη.  Είναι αδιαπραγμάτευτη για μια φιλελεύθερη, δημοκρατική κυβέρνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα περισσότερο είναι αδιαπραγμάτευτη για μια φιλελεύθερη Κεντροδεξιά Παράταξη, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία.

  Και είναι αυτονόητο ότι όλα τα στελέχη του κόμματος και της Κυβέρνησης πρέπει να ακολουθούν  την αρχή αυτή λόγο και έργο. Ως εκ τούτου η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν ένα λάθος. Ήταν ένα λάθος, ήταν μια πράξη που δεν συνάδει με τις αρχές και την ιστορία της παράταξής μας. Ήταν ένα λάθος, που ο ίδιος αναγνώρισε μεν, απολογούμενος για το γεγονός ότι αναπαρήγαγε στοιχεία παιδιών, που είχαν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά", είχε τονίσει ο κ. Οικονόμου. Και αυτή ήταν η πρώτη σαφής προειδοποίηση προς το βουλευτή όσον αφορά στο μέλλον του εντός της "γαλάζιας" κοινοβουλευτικής ομάδας. Τρίτη. 5 Οκτωβρίου.

  Οι εκτός πολιτικού και κοινοβουλευτικού πλαισίου αναφορές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, από το βήμα της Βουλής και ο διχαστικός λόγος του ήταν η…σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο πρωθυπουργός, με μία άμεση απόφαση, έκοψε το νήμα που συνέδεε τον κ. Μπογδάνο με το κοινοβουλευτικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας. Με μία ανακοίνωση 31 λέξεων, που ήρθε στην πρώτη γραμμή στις οκτώ το βράδυ. "Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος".

  Το παρασκήνιο

  Οι αναφορές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, από το βήμα της Ολομέλειας, καθώς και οι αντιδράσεις που αυτές προκάλεσαν εντός και εκτός Κοινοβουλίου έγιναν γνωστές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το δείπνο εργασίας των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μπρντο της Σλοβενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους στενούς συνεργάτες του στην Αθήνα, δίνοντας άμεσα εντολή, προκειμένου να ετοιμαστεί η επιστολή, μέσω της οποίας θα γινόταν γνωστό ότι ο κ. Μπογδάνος τίθεται εκτός "γαλάζιας" κοινοβουλευτικής ομάδας.

  "Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δε θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της Νέας Δημοκρατίας και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη", ήταν το πρώτο σχόλιο κυβερνητικών πηγών.

  "Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω", ανέφεραν οι ίδιες πηγές, λίγη ώρα μετά τη διαγραφή Μπογδάνου. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους είχε προηγηθεί η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, εντός της Βουλής, η οποία ήταν και το πρώτο ηχηρό άδειασμα στον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. "Δε βρισκόμαστε εδώ, για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας, αλλά για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας. Δεν γνωρίζω ποιος παρέστη στην εκδήλωση στο Βίτσι. Ο πατέρας μου ήταν στο Βίτσι. Εγώ λέω ότι σήμερα οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για την αποκόμιση κομματικού οφέλους είναι απαράδεκτη", τόνισε ο Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος στον  Κωνσταντίνο Μπογδάνο. "Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και διαχρονικά, η κατάθεση στεφάνου με τη Χρυσή Αυγή  είναι, επίσης, απαράδεκτη και είναι ώρα να σοβαρευτούμε αυτή την ώρα που η χώρα αντιμετώπιζε εθνική απειλή. Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ δε θα ξαναγίνει ανεχτή στην αίθουσα αυτή τέτοια προσπάθεια για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι", επεσήμανε.

  Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι το "χτίσιμο" της επόμενης ημέρας για τη χώρα δε μπορεί να γίνει με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται. "Είναι η πολλοστή φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπέμπει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που περνά τα όρια. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τολμήσει ποτέ", σημείωναν.

  Διαβάστε ακόμη

  *Αιχμές Άδ. Γεωργιάδη για Ν. Δένδια

  * Διαγραφή Μπογδάνου με απόφαση Κ. Μητσοτάκη

  * Ηχηρό άδειασμα Ν. Δένδια σε Μπογδάνο για "συμπαράταξη με Κασιδιάρη"

  * ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Μπογδάνου ήρθε μετά από κάλυψη 2 εβδομάδων μόνο αφού τον εξέθεσε ο κ. Δένδιας

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ