Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 18:12

  Κ. Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα η ΕΕ να λάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τα Δ. Βαλκάνια

  Κ. Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα η ΕΕ να λάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τα Δ. Βαλκάνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στη Σλοβενία, προκειμένου να δώσει το "παρών" στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

  "Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

  "Στο σημερινό δείπνο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά θέματα που αφορούν την παγκόσμια εξωτερική πολιτική. Θα είναι μία ευκαιρία για μένα να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πολύ σημαντική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας που υπογράψαμε με την Γαλλία. Και να επαναλάβω ακόμα μια φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Πρέπει, επιτέλους, η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδρομή ευθυγράμμισης της οικονομικής της ισχύος με την γεωπολιτική της δύναμη. Ελπίζω, σήμερα, να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε, αναλυτικά, αυτή τη συζήτηση", σημείωσε.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει απόψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του και για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθεί η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Η ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι χωρισμένη σε δύο συνεδρίες:

  -Στην πρώτη συνεδρία, θα συμμετέχουν οι φορείς της περιοχής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Το επίκεντρο θα είναι η υλοποίηση της δέσμευσης  για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

  -Στη δεύτερη συνεδρία, στην οποία θα μετέχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, θα εξεταστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

  Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την πεποίθηση ότι χρειάζεται να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. "Πρέπει να προσφέρουμε στα Δυτικά Βαλκάνια μια πολύ σαφή ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τη διεύρυνση. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι σε 10-15 χρόνια όσο χρειαστεί, αλλά τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη", σημείωσε, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Athens Democracy Forum. 

  Ο πρωθυπουργός είχε στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, Αντόνιο Λόπες Ιστουρίθ, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στη στρατηγική του κόμματος και με την Ολλανδή αντιπρόεδρο του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ