Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 10:32

  ΣΥΡΙΖΑ: "Χορός" κομματικών συνάξεων με αφορμή το "όχι" στις φρεγάτες

  ΣΥΡΙΖΑ: "Χορός" κομματικών συνάξεων με αφορμή το "όχι" στις φρεγάτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η εικόνα που κυριαρχούσε έως την Παρασκευή το πρωί για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ελληνογαλλική συμφωνία ήταν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δήλωνε μάλλον "παρών" κατά την ψήφισή της στη Βουλή καθώς το "ναι" υφ όρων , είχε δυσκολίες ενώ η καταψήφισή του θα ήταν μάλλον προβληματική για τα θετικά που εμφανίζει η συμφωνία.

  Η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε όταν γνωστοποιήθηκε η σύναψη της συμφωνίας Μητσοτάκη - Μακρόν και τα παρελκόμενά της, έγραφε "επί της αρχής, θετική".

  Το παρασκήνιο του "όχι"

  Ακολούθησε παρασκηνιακά, η εντολή Τσίπρα για "ξεψάχνισμα" της συμφωνίας σε όλο της το έυρος και τις προβλέψεις και πραγματοποιήθηκαν δύο (όχι διαδοχικές) συνεδριάσεις του πολιτικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

  Η πρώτη "έβγαλε" προβληματισμό μεν, αλλά "έδειχνε" μάλλον προς το "παρών".

  Το βέβαιον ήταν πως "τζαρτζαρίσματα" εσωκομματικά σαν αυτά που σημειώθηκαν με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και κόντεψαν να επιφέρουν διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχε κίνδυνος να επαναληφθούν, ως διαβεβαίωναν όλες οι πλευρές, μετά τη συνεδρίαση του πρώτου πολιτικού Κέντρου στα μέσα της εβδομάδας. Το "ραντεβού" για αποφάσεις είχε δοθεί για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που συμφωνήθηκε στην υπό Τσίπρα σύσκεψη του ΠΚ.

  Όπου ξάφνου την Παρασκευή το πρωί, ορίζεται και νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου υπό Τσίπρα, κατά την οποία, ο Αλέξης Τσίπρας εισηγείται στα μέλη του να καταψηφιστεί η συμφωνία την Πέμπτη στη Βουλή εάν δεν υπάρξουν "διορθώσεις": η πρόβλεψη για ΑΟΖ και το άρθρο 18 για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ, υπό την έγκληση πως η κυβέρνηση αλλάζει το αμυντικό Δόγμα της χώρας.

  Αποφασίστηκε όμως και η από κοινού συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πολιτικού Συμβουλίου του για σήμερα το απόγευμα στις 17.00 , με αποκλειστικό θέμα σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων, την επικύρωση του "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη στη Βουλή.

  Το σκληρό ροκ για τη Συμφωνία που αποφάσισε τελικώς να ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται προδήλως και στη συνολική σκληρή αντιπολιτευτική στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει προς την κυβερνώσα παράταξη στην "άτυπη" προεκλογική περίοδο στην οποία φαίνεται πως έχει εισέλθει η χώρα από τη ΔΕΘ και έπειτα.

  *Διαβάστε ακόμα:

  -"Όχι" Τσίπρα στην ελληνογαλλική συμφωνία εάν δεν υπάρξουν "διορθώσεις" 

  -ΣΥΡΙΖΑ και ελληνογαλλική συμφωνία: Απο τι κρίνεται η ψήφος του - Σε τι λέει "όχι"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ