Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 09:14

  Η οικονομία στην αιχμή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου

  Υπουργικό: Όλα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους - Η αποκατάσταση της Εύβοιας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με την επιστροφή του από τη Βαλένθια, όπου έδωσε το "παρών" στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και μία ημέρα πριν αναχωρήσει για τη Σλοβενία και για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο.

  Έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο διπλωματικών επαφών, που είχε ως απαρχή την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και καταληκτικό αποτύπωμα την υπογραφή στο Ελιζέ της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς οικονομίας.

  Και αυτό γίνεται ακόμα πιο διαυγές από τη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού, που θα έχει στην πρώτη γραμμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σε μία περίοδο κατά την οποία τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και το οικονομικό επιτελείο εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της ανάπτυξης, στη μετά την πανδημία εποχή.

  "Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μπορούμε να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία, οι οποίοι θα υπερβαίνουν σημαντικά τον μέσο όρο της ευρωζώνης", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, μιλώντας στο Athens Democracy Forum.

  Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει χαρακτηρίσει "συντηρητική" την εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 5,9%, θέτει συνεχώς στην πρώτη γραμμή τη στήριξη της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται να ήταν ένα πρώτο σκαλοπάτι στήριξης και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκύψουν στον ορίζοντα και νέες παρεμβάσεις για τη "θωράκιση" συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, από τη στιγμή που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη θα αναθεωρούνται προς τα επάνω.

  Κυβερνητικά στελέχη στέκονται, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στα νέα θετικά μηνύματα που εκπέμπονται για την ελληνική οικονομία. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για την αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα μας το 2021, στο 6% από 4,3%, ενώ δεν αποκλείει ακόμη μεγαλύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

  "Η εκτίμηση του αυτή βασίζεται στις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο, στο γεγονός ότι οι δείκτες που παρακολουθούν τις μετακινήσεις και την δραστηριότητα των καταναλωτών υποδηλώνουν συνέχιση της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο, στις καλές επιδόσεις της τουριστικής σεζόν, καθώς και στο γεγονός ότι σχεδόν τα δυο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, μειώνοντας την ανάγκη για νέους περιορισμούς.

  Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά την αξιολόγηση του Ιανουαρίου", σημειώνουν παράγοντες της κυβέρνησης.

  Με τις αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας να βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων.

  Η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο μείζον αυτό ζήτημα αποτέλεσε μέρος της ατζέντας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, το όλο πλαίσιο αναμένεται να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης ισχυροποιεί τις συμμαχίες στο μέτωπο της οικονομίας, με αιχμή το μέλλον της δημοσιονομικής πολιτικής.

  "Νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας. Είχαμε αυτή τη συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι, πριν από μια εβδομάδα και νομίζω ότι συμφωνούμε επί της αρχής ότι εάν πρόκειται να κάνουμε μεγαλύτερες δαπάνες για το κλίμα και για την άμυνα -επειδή θέλουμε μια Ένωση με γεωπολιτική διάσταση- θα πρέπει να ενσωματώσουμε αυτές τις επενδύσεις στον τρόπο σκέψης μας.

  Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Δεν μπορείς να έχεις πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και ταυτόχρονα να έχεις την προσδοκία ότι θα γίνουν επενδύσεις σε πολιτικές που θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα, παρά βραχυπρόθεσμα οφέλη.

  Πιστεύω λοιπόν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι σε μια νομισματική ένωση χρειάζεται κάποια μορφή δημοσιονομικής ευθυγράμμισης", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  "Προϋπολογισμός της μεσαίας τάξης"

  Εν αναμονή της έναρξης του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για τον προϋπολογισμό της μεσαίας τάξης. "Θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα, για τα οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ο προϋπολογισμός θα παράξει πλούτο, που τον διανέμει η κυβέρνηση ως μέρισμα σε όλους τους πολίτες...", σχολιάζουν. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ