Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 14:10

  "Όχι" Τσίπρα στην ελληνογαλλική συμφωνία εάν δεν υπάρξουν "διορθώσεις"

  "Όχι" Τσίπρα στην ελληνογαλλική συμφωνία εάν δεν υπάρξουν "διορθώσεις"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.41

  Να καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ελληνογαλλική συμφωνία αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εάν δεν υπάρξουν "διορθώσεις" στις οποίες επιμένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Πρόβλεψη για ΑΟΖ

  2.  "όχι" σε αποστολή στρατιωτών στο Σαχέλ

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει μέχρι την κύρωσή της, επανορθώνοντας σε σχέση με τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ. 

  "Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας". 

  Στην ίδια σύσκεψη υπό Τσίπρα, αποφασίστηκε να συνεδριάσουν τη Δευτέρα το απόγευμα από κοινού, τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Πολιτικό Συμβούλιο και για προγραμματισμό της επόμενης περιόδου. 

  Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου πάντως, σημειώθηκαν και "διαφοροποιήσεις" καθώς ένα στέλεχος φέρεται να ζήτησε την υπερψήφιση της Συμφωνίας κι έτερο, να δηλώσει το κόμμα "παρών" κατά την ψηφοφορία

  Η εισήγηση Τσίπρα στο Πολιτικό Κέντρο

  "Ο κος Μητσοτάκης μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δις σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλη με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη.

  Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας.

  Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ.

  Αλλά εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ.

  Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. 

  Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας.

  Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνηση.

  Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία.

  Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

  Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας".

  Νίκη Ζορμπά

  *Διαβάστε ακόμη

  -ΣΥΡΙΖΑ και ελληνογαλλική συμφωνία: Απο τι κρίνεται η ψήφος του - Σε τι λέει "όχι"

  -ΣΥΡΙΖΑ: Επί της αρχής θετικοί στην ελληνογαλλική συμφωνία - Επιφυλάξεις για "εξοπλιστικά 10 δισ."

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ