Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 11:33

  Πυρά Ουκρανίας για Ρωσία: Χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και Ουγγαρία για να πιέσει την ΕΕ

  Πυρά Ουκρανίας για Ρωσία: Χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και Ουγγαρία για να πιέσει την ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ουκρανία ανέφερε την Παρασκευή ότι η Gazprom ανέστειλε τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία, μόλις λίγες ημέρες αφότου ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός υπέγραψε μακροχρόνια σύμβαση εφοδιασμού με τη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Το Κίεβο, που βρίσκεται σε πολιτική διαμάχη με τη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια και τον ενεργειακό εφοδιασμό ως "όπλο” και μάλιστα με τρόπου που απειλεί όχι μόνο τη ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και της Ευρώπης.

  "Η μονοπώληση των διαδρόμων φυσικού αερίου από την Gazprom, την οποία βλέπουμε πλέον, εγείρει ερωτήματα για τις θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας των αγορών φυσικού αερίου της ΕΕ - τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια”, δήλωσε ο Sergiy Makogon, επικεφαλής του διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας.

  Η Gazprom, όπως σημειώνει το Reuters, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πρακτορείου να σχολιάσει το θέμα.

  "Η ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης ενός παίκτη και η εκμετάλλευσή ως μοχλού πίεσης για προφανείς πολιτικούς σκοπούς εν μέσω της σοκαριστικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πρέπει να τερματιστεί”, πρόσθεσε ο Makogon.

  Σημειώνεται ότι η Ουκρανία είναι αντιταχθεί στη νέα συμφωνία της Gazprom με την Ουγγαρία για το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι ήταν "καθαρά πολιτική, οικονομικά παράλογη απόφαση” και ζήτησε από την Κομισιόν να αξιολογήσει εάν σέβεται το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο.

  Το Κίεβο ασκεί παράλληλα, πιέσεις προς τη Δύση με στόχο να αποτρέψει τη λειτουργία του νέου ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

  Ο Makogon δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα της αναστολής από την Gazprom της μεταφοράς αερίου προς την Ουγγαρία, η Ουκρανία δεν είναι πλέον σε θέσει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Βουδαπέστη.

  Η Ρωσία, η οποία στο παρελθόν έστελνε φυσικό αέριο στην Ευρώπη κυρίως μέσω της Ουκρανίας, έχει διαφοροποιήσει πλέον τις διαδρόμους μεταφοράς προς το μπλοκ, κατασκευάζοντας τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream που τη συνδέει απευθείας με τη Γερμανία και τον αγωγό TurkStream που τη συνδέει με την Τουρκία.

  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη συμφωνία που σύνηψε με την Ουγγαρία στα τέλη Αυγούστου, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, η Gazprom δεσμεύεται να μεταφέρει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ουγγαρία ετησίως, μέσω δύο διαδρομών: 3,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου μέσω της Σερβίας και 1 δισ. κυβικά μέτρα μέσω της Αυστρίας.

  Η συμφωνία δε Ρωσίας - Ουγγαρίας έχει εξελιχθεί σε διαμάχη μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης, με την τελευταία να κατηγορεί την Ουκρανία για ανάμειξη σε εσωτερικά της θέματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ