Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 09:59

  Ο Κ. Μητσοτάκης στη Σάμο, το μεταναστευτικό στην ατζέντα

  Ο Κ. Μητσοτάκης στη Σάμο, το μεταναστευτικό στην ατζέντα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έχοντας εκπέμψει ήδη μηνύματα στη γειτονική Τουρκία για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει, εκ νέου, εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και ζητώντας περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο συγκεκριμένο μείζον μέτωπο, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα το πρωί στη Σάμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση "Ζερβού", και το παλαιό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ, εν αναμονή της λειτουργίας των επόμενων νέων κλειστών δομών-ελεγχόμενων δομών σε Λέρο και Κω μέσα στον Νοέμβριο.

  Στην κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν από τη μετάβαση Μητσοτάκη στη Σάμο, σημειώνουν ότι η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49%. 

  Παράλληλα, οι ροές-αφίξεις κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το πρώτο οκτάμηνο του 2020, ενώ στα νησιά οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα με προορισμό είτε την Ευρώπη, είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών.

  Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, μιλώντας στο Athens Democracy Forum. "Δεν θα απολογηθώ για την υπεράσπιση των συνόρων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό ζήτημα, ενθάρρυνε και διευκόλυνε ενεργά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ελλάδα. Είπαμε όχι. Υπερασπιστήκαμε τα χερσαία μας σύνορά μας. Υπερασπιζόμαστε τα θαλάσσια σύνορά μας, αλλά το κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, θέτοντας πάντα ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα. Δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή στο Αιγαίο φέτος. Και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το έργο που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα, σώζοντας ανθρώπους που κινδυνεύουν", σημείωσε. 

  Πέραν, πάντως, των μηνυμάτων προς την Τουρκία να εφαρμόσει στην ολότητά της τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να θέτει επιτακτικά το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, "καρφώνοντας" τις χώρες εκείνες που… γυρίζουν την πλάτη σε ένα πρόβλημα υπαρκτό, που αναζητεί κοινές λύσεις και στρατηγική. 

  "Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες θεωρούν ότι αυτό δεν αποτελεί ούτε στο ελάχιστο δικό τους πρόβλημα… Οι ανατολικές χώρες που ρίχνουν όλο το βάρος στα κράτη της πρώτης γραμμής. Αυτό είναι άδικο. Και δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Φυσικά λαμβάνουμε χρήματα από την Ευρώπη, για να χτίσουμε τις εγκαταστάσεις μας, αλλά θα πρέπει να δούμε περισσότερη αλληλεγγύη. Θα πρέπει καταρχάς να έχουμε κοινούς κανόνες ασύλου… Αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα κάνουμε σημαντική πρόοδο σε αυτό το ζήτημα στο άμεσο μέλλον", ανέφερε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ