Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 07:37

  Μητσοτάκης και Μακρόν ανακοινώνουν την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας

  Μητσοτάκης και Μακρόν ανακοινώνουν την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στις δέκα το πρωί, από το Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνουν επίσημα τον επόμενο κύκλο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

  Οι δύο ηγέτες, μετά το χθεσινό δείπνο, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι τελικές πολιτικές λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας των δύο πλευρών, ανοίγουν την αυλαία του επόμενου κύματος μίας συνεργασίας, που αναμένεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα ενός ήδη κοινού βηματισμού, με ισχυρή προστιθέμενη αξία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. "Κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, μέσα από το Μουσείο του Λούβρου, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εγκαινίασαν την έκθεση "Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας", με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Ο κοινός βηματισμός των δύο χωρών, όπως παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, γίνεται ακόμα πιο ισχυρός. Και εκπέμπει μηνύματα που φτάνουν, όπως είναι αναμενόμενο, στην Άγκυρα και στον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δένονται, εκ νέου, στο άρμα των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο "πληγωμένοι" διπλωματικά από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και τα σήματα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, τα οποία δείχνουν το δρόμο του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

  Ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό δείπνο Μητσοτάκη-μακρόν στο Ελιζέ αποτυπώθηκαν οι τελικές λεπτομέρειες του…deal, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Μπελαρά, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας και επιπλέον τριών γαλλικών κορβετών Gowind. Νωρίς σήμερα το πρωί, μάλιστα και λίγο πριν τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Παρίσι καταφθάνουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις διμερείς επαφές. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες Μπελαρά αναμένεται ότι θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία στο Λοριάν, ενώ οι τρεις κορβέτες αναμένεται ότι θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Πέραν των φρεγατών και των κορβετών, που ισχυροποιούν τη θέση της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι θα προβλέπει την υποστήριξη σε περίπτωση απειλής ή σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών από τρίτες χώρες, καθώς και την εντονότερη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την Κύπρο. Άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα όλο και πιο συχνές ήταν οι κοινές ασκήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία. "Έχουμε αυτή τη στιγμή πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θέτουν την Τουρκία  προ  των ευθυνών της. Προτιμώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση: να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Και το κάνουμε αυτό με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας. Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου", ανέφερε (ΕΡΤ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μια δεκαετία κρίσης, την οποία έχω την ευθύνη να αντιμετωπίσω και να παραδώσω στη συνέχεια στον διάδοχό μου ή στη διάδοχό μου- γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι αυτές είναι  αποφάσεις, μεγάλες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα υλοποίησης- Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ", πρόσθεσε.

  Πέραν της αμυντικής συνεργασίας, πάντως, αυτό που αποτυπώθηκε και χθες στο Παρίσι, όπου Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων εβδομάδων, είναι το κλίμα μίας συνεργασίας που, όπως επισημαίνεται, έχει παρελθόν, ισχυρό παρόν και ακόμα πιο ισχυρό μέλλον. Οι δύο ηγέτες έχουν κοινή οπτική στα μείζονα ζητήματα, η οποία ξεπερνά το γεωπολιτικό στάτους και φτάνει μέχρι τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της συνεχούς ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία ευμετάβλητη περίοδο πολλαπλών προκλήσεων. "Έχουμε μία πολύ ανθρώπινη, τολμώ να πω φιλική σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Τον εκτιμώ πολύ, είναι ένας άνθρωπος με βαθιά σκέψη, που σκέφτεται πριν μιλήσει, με βαθιά παιδεία…Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο αισθάνομαι ότι μπορώ ανά πάσα στιγμή να πάρω τηλέφωνο και ξέρω ότι θα ανταποκριθεί. Ανταποκρίθηκε ας πούμε το καλοκαίρι όταν τον κάλεσα στο τηλέφωνο και ζήτησα βοήθεια για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη το επόμενο βήμα. Και θα είναι ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών μας", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στην ΕΡΤ, όταν ερωτήθηκε για τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.   

  Διαβάστε ακόμα:

  * Αμυντική συμφωνία ανακοινώνουν Μητσοτάκης - Μακρόν

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ