Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Σεπ-2021 09:44

  ΣΥΡΙΖΑ: Τσίπρας στη Βουλή για ΔΕΗ και ακρίβεια

  ΣΥΡΙΖΑ: Τσίπρας στη Βουλή για ΔΕΗ και ακρίβεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  "Σχέδιο" ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ΑΜΚ της εταιρείας , για την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στα "χαρακώματα" με την Κυβέρνηση, ως θα αποτυπωθεί και σήμερα στη Βουλή, παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα. 

  Αφορμή για την παρέμβαση που θα πραγματοποιήσει εκτός απροόπτου ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συζήτηση της επίκαιρης που υπέβαλαν 56 βουλευτές του κόμματος για την ακρίβεια και συγκεκριμένα την "Άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την Ενέργεια - Να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή". 

  Έλεγχος από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  Η "γραμμή" των αιτιάσεων που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις με την ΔΕΗ είναι αρκούντως ξεκάθαρη και επιθετική. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου:

   "Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους".

  Παραλλήλως χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς "Να ελέγξει μία προς μία όλες τις πράξεις πώλησης που έγιναν τις 9 αυτές μέρες και να ενημερώσει Αρχές και πολίτες ποιοι ήταν αυτοί που πουλούσαν μετοχές όταν όλοι προεξοφλούσαν άνοδο και από πού είχαν εσωτερική πληροφόρηση". 

  Και τούτο, γιατί σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, "χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τα χρήματά τους από κινήσεις στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της ΔΕΗ που είναι τουλάχιστον ύποπτες" καθώς επί εννέα μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της (ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της, όπως όλοι προεξοφλούσαν, βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

  "Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης", καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

  Κατώτατος μισθός και διαγραφή

  Στην πρώτη μετά τη ΔΕΘ κοινοβουλευτική του παρέμβαση πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να περάσει σε αντεπίθεση όχι μόνο δια  εφ όλης της σχετικής οικονομικής ύλης επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και δια των προτάσεων του "σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ για "Νέα αρχή", σε ο,τι αφορά την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας. 

  Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τη διαγραφή μέρους των χρεών της πανδημίας, ( 40 ως 60% μεσοσταθμικά και 120 δόσεις για το υπόλοιπο). 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ