Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Σεπ-2021 08:32

  Το παρασκήνιο των επαφών Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

  Το παρασκήνιο των επαφών Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Εβδομάδα διεθνούς διπλωματικής αντεπίθεσης, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των συμμαχιών της Αθήνας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι αυτή που ολοκληρώνεται τη Δευτέρα για τον πρωθυπουργό. 

  Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτέλεσε, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του εξωστρεφούς αποτυπώματος της χώρας. Το σκηνικό, δε, των γεωπολιτικών και οικονομικών-επενδυτικών κινήσεων δεν ολοκληρώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά θα έχει και συνέχεια, πριν από την επιστροφή του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε δύο εικοσιτετράωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα ακόμα τετ-α-τετ ειδικού βάρους για τις επιδιώξεις της ελληνικής πρωτεύουσας. Αυτό με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Παρίσι θα είναι η τρίτη μέσα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Είχαν προηγηθεί αυτή στη Μασσαλία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, και η έτερη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που εξέπεμψε τα δικά της ηχηρά μηνύματα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

  Η συνάντηση των δύο

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει... στάση στη γαλλική πρωτεύουσα, το πρωί της Δευτέρας, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης "Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας" στο Μουσείο του Λούβρου. Η έκθεση διοργανώνεται για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Πέραν των εγκαινίων, τα βλέμματα θα εστιάσουν στο δείπνο που θα έχουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, το οποίο θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες. 

  Όπως είναι αναμενόμενο σε αυτές τις περιπτώσεις, η ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών θα είναι ευρεία. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αφγανιστάν, το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος, τον νέο κύκλο των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή, αλλά και την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, με τον πρωθυπουργό να έχει ανακοινώσει ήδη, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την αγορά επιπλέον έξι Rafale.

  Πέραν των παραπάνω, Μητσοτάκης και Μακρόν θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητήσουν και για την οικονομία, με τον πρωθυπουργό να εκτιμά ότι είναι κοινός τόπος στην Ευρώπη πως το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει. "Δεν μπορούμε πια να είμαστε δεσμευμένοι από σκληρούς ανελαστικούς στόχους, τους οποίους τελικά λίγες χώρες μπορούν να υπηρετήσουν και που δημιουργούν συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενων κρίσεων. Θα γίνει αυτή η συζήτηση. Θα είναι η επόμενη μεγάλη πολιτική συζήτηση, η οποία θα γίνει το 2022", έχει σημειώσει. 

  Η ατζέντα των συναντήσεων στις ΗΠΑ

  Τις ημέρες που προηγήθηκαν στη Νέα Υόρκη και παρά το γεγονός ότι, τελικά, δεν προέκυψε ένα τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο των διπλωματικών κινήσεων της χώρας. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών στις επαφές που πραγματοποίησαν είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να αναλύσουν την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που υπονομεύει τη σταθερότητα σε μια κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη, αλλά και να αναλύσουν διεξοδικά τις θέσεις της Αθήνας. Και οι θέσεις αυτές εδράζονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε, για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και σε άλλες συναντήσεις, όπως αυτή με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Aλ Μένφι.

  Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η συμπεριφορά που επιδεικνύουν η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες και δείχνει ότι η νηνεμία του καλοκαιριού δεν θα βρει την ανάλογη συνέχεια δεν αιφνιδίασε την ελληνική πρωτεύουσα. Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι έχουν δει πολλές φορές στο παρελθόν αυτούς τους κύκλους αντιδράσεων από την πλευρά της Άγκυρας, προσθέτοντας πως η Αθήνα έχει διαρκώς στο... μικροσκόπιό της τη νευρικότητα της γείτονος, η οποία έχει αντανάκλαση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 

  "Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά, αλλά είναι επίσης ισχυρότερη γεωπολιτικά. Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών σε μια σχετικά ασταθή περιοχή του κόσμου... Είμαστε ισχυρότεροι στρατιωτικά από ό,τι ήμασταν πριν από δύο χρόνια, από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Αλλά είμαστε επίσης ισχυρότεροι ως προς το "brand” Ελλάδα", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε εκδήλωση, παρουσία μελών της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος έδειξε, εκ νέου, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την οδό του διεθνούς δικαίου. "Πάντα ήμουν πολύ ανοιχτός και ειλικρινής σε ό,τι αφορά στη σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε περίπλοκα ζητήματα, πολύ δύσκολα νομικά θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο. Και αυτό είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου", τόνισε, μιλώντας στο Bloomberg. 

  Στο προσκήνιο και η οικονομία

  Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη είχε και οικονομική-επενδυτική διάσταση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, αλλά και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά, τον οικονομολόγο Τζέφρι Σακς και τον επενδυτή Χένρι Κράβις. 

  Κυβερνητικά στελέχη στέκονται στις θετικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, επισημάνσεις που περιέχονται στην 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών. Όπως παρατηρούν, ανάμεσα στα άλλα:

  - Διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει ανάκαμψη ταχύτερα του αναμενομένου.

  - Αναδεικνύει τον ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

  - Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

  - Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

  Ο πρωθυπουργός απηύθυνε νέο κάλεσμα για επενδύσεις στη χώρα μας. "Ελάτε στην Ελλάδα, επενδύστε στην Ελλάδα και γίνετε μέρος της επόμενης ελληνικής ιστορίας επιτυχίας", είπε απευθυνόμενος στην ομογένεια. 

  Διαβάστε ακόμα:

  - Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη προς Τουρκία από ΟΗΕ: Το καλοκαίρι του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ