Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 13:56

  Βουλή: Κυρώθηκαν οι Συμβάσεις Συνεργασίας με το Μαρόκο και την Κοινοπραξία ELIXIR

  Βουλή: Κυρώθηκαν οι Συμβάσεις Συνεργασίας με το Μαρόκο και την Κοινοπραξία ELIXIR
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσθηκαν από την Ολομέλεια τα σχέδια νόμων του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τις Κυρώσεις "της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου του Μαρόκου στον Τομέα της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας" καθώς και της "Συμφωνίας Κοινοπραξίας ELIXIR για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής Βιολογικών Δεδομένων στον τομέα της βιοεπιστήμης (ELIXIR)".

  Υπέρ των δύο Κυρώσεων ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καταψήφισαν και τις δύο συμβάσεις, ενώ το ΜέΡΑ25 δήλωσε "παρών" και στις δύο συμβάσεις.

  Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, Χρήστος Δήμας, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης, τόνισε ότι πρόκειται για δύο σημαντικές Συμφωνίες που θα βοηθούν στην ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας στην πατρίδα μας και ευχαρίστησε για την ευρύτερη ψήφισή τους όχι μόνο από το κόμμα της πλειοψηφίας αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

  Απαντώντας στις αντιρρήσεις των κομμάτων της ελάσσονας αντιπολίτευσης, ανέφερε πως η έρευνα και η καινοτομία έχει αναρριχηθεί στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, "και αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σήμερα με φυσική παρουσία στο Κοινοβούλιο και έχει ανοίξει η οικονομία και σιγά-σιγά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα είναι επειδή η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνεργάστηκε και κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ανακαλύψει ασφαλή, αποτελεσματικά εμβόλια".

  Επισήμανε πως η ανταλλαγή και πρόσβαση δεδομένων έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, ώστε να μπορέσουν οι ιδιωτικές εταιρείες να αναπτύσσουν ασφαλή προϊόντα και αγαθά. Ειδικά για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή Κοινοπραξία ELIXIR, ο υφυπουργός επισήμανε πως "θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν ευνοούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι όσο κυρίως το σύνολο των πολιτών καθώς από την ανταλλαγή αυτών των επιστημονικών δεδομένων οδηγούμαστε σε σημαντικά επιστημονικά ευρήματα που σώζει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Αφρικής". Και προσέθεσε πως ειδικά "όσοι σήμερα καταψηφίζουν την προσχώρηση της Ελλάδας στην υποδομή την ερευνητική του ELIXIR να ξέρετε ότι στρέφεστε εναντίον οκτώ ερευνητικών κέντρων της χώρας και των επιστημόνων τους και οκτώ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, που επίσης χρησιμοποιούν το ELIXIR"

  Νωρίτερα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής αιτιολογώντας τις αρνητικές ψήφους τού κόμματός του, ανέφερε πως οι Συμφωνίες αυτές δεν έχουν στόχο την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας προς όφελος των λαϊκών αναγκών και των εργαζομένων στους τομείς αυτούς, αλλά στο να εξυπηρετηθούν μεγάλοι όμιλοι και η κερδοφορία τους. Ειδικά για την Κοινοπραξία ELEXIR υπογράμμισε ότι εντάσσεται στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαχείριση των δεδομένων, με κύριο στόχο τη θέσπιση μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων, που θα κυκλοφορούν ελεύθερα στις χώρες της ΕΕ και σε όλους τους τομείς, διαμορφώνοντας νέα επενδυτικά πεδία για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ουσιαστικά, είπε, μιλάμε για το ψηφιακό μετασχηματισμό, τη σύγχρονη εφαρμογή της επιστήμης, που δεν είναι μία αταξική διαδικασία, αλλά καθορίζεται από το ποιος ελέγχει την παραγωγή, που σήμερα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

  Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλειος Βιλιάρδος καταψήφισε τις δύο Κυρώσεις καθώς -όπως ανέφερε- οι δύο Συμφωνίες διακρίνονται από πολλές ασάφειες και γενικότητες χωρίς να αναλύονται τα οφέλη της Ελλάδας από αυτές. Ειδικά για τη συμφωνία συμμετοχής της χώρας μας στην κοινοπραξία ELIXIR, υποστήριξε πως "ο βασικός λόγος που την καταψηφίζουμε είναι η διαδικασία που ακολουθείται καθώς κάτι τόσο σημαντικό θα έπρεπε να αναλυθεί εκτενέστερα" Είμαστε, είπε ο βουλευτής, "υπέρ της εξέλιξης και της επιστήμης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επιτρέπεται η κριτική σκέψη ή πως δεν θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, θα υποβιβάζονται οι ανθρώπινες ελευθερίες και θα καταργείται κατά το δοκούν το ιατρικό απόρρητο".

  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης είπε πως το κόμμα του δηλώνει "παρών" και στις δύο συμβάσεις εμμένοντας στις θέσεις που ανέλυσε διεξοδικά ο ειδικός αγορητής της Γιώργος Λογιάδης κατά τη συζήτησή τους προχθές στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ