Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 09:46

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - "Όχι" σε συγχωνεύσεις

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - "Όχι" σε συγχωνεύσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Το κατά ΣΥΡΙΖΑ αφήγημα που βασίζεται στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβάνει και έναν "δράκο": Την πολιτική της Ν.Δ , η οποία σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, είναι ταγμένη στη συρρίκνωση των ΜμΕ και την αντικατάστασή τους από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. 

  Ύστερα και από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ όπου απερίφραστα απευθύνθηκε στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της περιβόητης "μεσαίας τάξης" και επιχειρηματικότητας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να "ντύνει" το αφήγημά του με επίκεντρο τις αιτιάσεις προς την κυβερνώσα παράταξη πως επιθυμεί τη διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος λίγων και ισχυρών νέων σχημάτων και ομίλων. 

  Εξ ου και κάνουν σημαία στην Κουμουνδούρου  δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ( Kontra) πως ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος επιβίωσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η συγχώνευση. Άλλως, δεν θα επιβιώσουν. 

  Έπιασαν το νήμα στον ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Γεωργιάδη βρίσκοντας εκεί, στις ΜμΕ  πεδίο λαμπρής αντιπαράθεσης για τη σύγκρουση των δυο σχεδίων Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ (και) για την οικονομία. 

  Χαρίτσης: Το 95% της επιχειρηματικότητας, οι ΜμΕ

  "Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συστηματικά υποσκάπτει τη δυνατότητα πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση και στις επικείμενες νέες δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε έγκαιρα ζητήσει τροποποιήσεις στο ελληνικό σχέδιο για το ποιοι και με ποιο τρόπο θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης" ανέφερε σχετικώς ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, εγκαλώντας ευθέως την Κυβέρνηση για αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον δανεισμό και "μεροληπτική στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων" η οποία "ναρκοθετεί την ανάπτυξη και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό". 

  Από τα "κεντρικά" της Κουμουνδούρου, μιλούν για σχεδιασμό της κυβέρνησης να αποκλειστούν οι ΜμΕ "δηλαδή του 95% του ελληνικού επιχειρείν, από τους πόρους και τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς τα κοινοτικά δάνεια θα δίνονται μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών σε όσες μόνο είναι αξιόχρεες. Σε όσες δηλαδή μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται δάνειο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ΜμΕ δεν θα περνά ούτε έξω από την τράπεζα". 

  Επιμένουν δε στα πέντε μέτρα της δικής τους πρότασης , όπως την παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την 85η ΔΕΘ:

  *Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με πρόβλεψη διαγραφής μέρους της βασικής οφείλης (κλιμακωτά)
  *Μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
  * Εμπλοκή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να έχουν πρόσβαση το σύνολο των ΜμΕ, τις οποίες καλεί τώρα η κυβέρνηση να "συγχωνευθούν ή να βάλουν λουκέτο".
  * Μέτρα αντιμετώπισης ακρίβειας (ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% - αυτά είναι τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε.- μείωση 93% -σχεδόν αναστολή - για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει τα τιμολόγια ιδιωτών παρόχων)
  * Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (και εισφοράς αλληλεγγύης ως εισόδημα 40.000 ευρώ και από εκεί και πάνω κλιμακωτά).

  *Διαβάστε ακόμα

  -Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά την Άγκελα Μέρκελ

  -Ν. Ηλιόπουλος: Να αλλάξει το επικίνδυνο πρωτόκολλο αναστολής του 50%

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ