Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 09:24

  Οι στόχοι των διπλωματικών και οικονομικών επαφών Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

  Οι στόχοι των διπλωματικών και οικονομικών επαφών Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και των ηχηρών μηνυμάτων που οι εννέα ηγέτες εξέπεμψαν με αποδέκτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η προσοχή της Αθήνας εστιάζει στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

  Τη στιγμή που η Άγκυρα φαίνεται να…δένεται, εκ νέου, στο άρμα των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά από μία περίοδο…νηνεμίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχοντας προγραμματίσει σειρά συναντήσεων, οι οποίες θα έχουν έντονα διπλωματικό και οικονομικό ενδιαφέρον.

  Όπως, άλλωστε, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο εσωτερικών κινήσεων, που είχαν ως καταληκτικό σημείο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης στρέφει το βλέμμα του στην περαιτέρω ισχυροποίηση των περιφερειακών, ευρωπαϊκών και διεθνών συμμαχιών της χώρας και οι επαφές που θα πραγματοποιήσει στη Νέα Υόρκη αποτυπώνουν αυτήν ακριβώς τη στρατηγική.

  Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ως στόχο την επικοινωνία των θέσεων της Αθήνας περί της παραβατικότητας της Άγκυρας σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της Αθήνας στην περιοχή, τη στιγμή που η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, έχοντας ως σταθερή πυξίδα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των κανόνων καλής γειτονίας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών.

  "Η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα σηματοδοτήσει την ενισχυμένη επιρροή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διεθνή σκηνή. Μια επιρροή, η οποία προφανώς είναι προς όφελος της χώρας μας, των συμφερόντων μας, του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα τόσο στη γειτονιά μας στην Ευρώπη, όσο και παγκόσμια.

  Πολύ ψηλά στην ατζέντα του θα είναι διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα η κλιματική κρίση, το περιβάλλον, αλλά και ο ρόλος της Ευρώπη", ανέφερε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

  Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα δώσει το "παρών" στο δείπνο που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για επιλεγμένη ομάδα ηγετών και θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

  Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει, επίσης, επίσκεψη στο Ground Zero, συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας, επαφές με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, αλλά και ραντεβού με επενδυτικό ενδιαφέρον.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft. Μπραντ Σμιθ, με τον ίδιο να αναδεικνύει την ισχυρή προστιθέμενη αξία που θα έχει για τη χώρα, την οικονομία και την ανάπτυξη το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.

  "Το σχέδιο και οι δράσεις του αποτελούν το μπούσουλα μιας σύγχρονης, αισιόδοξης, εξωστρεφούς και γεμάτης αυτοπεποίθηση διπλωματίας, η οποία βλέπει τον έξω κόσμο όχι φοβικά, αλλά με αισιοδοξία, βλέπει ευκαιρίες και όχι απειλές...Εξωστρέφεια σημαίνει ανταγωνιστικότητα.

  Σημαίνει δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και αυτό αποτελεί το πρόταγμα της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης για την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας.

  "Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κλάδους ανταγωνιστικούς, με δυνατότητα να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό", πρόσθεσε.

  Τι γίνεται με τον Ελπιδοφόρο

  Την ίδια στιγμή, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, στα εγκαίνια του αποκαλούμενου και "σπιτιού της Τουρκίας" στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ, φαίνεται να προκαλεί κραδασμούς.

  "Το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση. Δεν έχει ανακοινωθεί", έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, όταν ερωτήθηκαν για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, δείχνοντας, αν μη τι άλλο, κλίμα δυσφορίας για τη συγκεκριμένη κίνηση.     

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ