Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 19:53

  Κ. Μητσοτάκης: Πολιτισμός και Τουρισμός είναι οι αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων

  Κ. Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός, είναι δύο αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων, οι οποίες μάλιστα αλληλοτροφοδοτούνται. Γιατί το ιστορικό και καλλιτεχνικό μας παρελθόν αποτελεί σίγουρα κίνητρο για αμοιβαίες επισκέψεις στις δύο χώρες μας. Κι αυτές, με τη σειρά τους, γίνονται διαβατήρια γνωριμίας του παρόντος στους δύο τόπους. Οικοδομώντας, έτσι, τους δεσμούς μας, ώστε αυτοί να επεκτείνονται δυναμικά και στο μέλλον".

  Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του στην εκδήλωση για το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Κίνας, ενώ αναφέρθηκε ξεχωριστά στην συμπλήρωση των 50 ετών το 2022, από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών.

  Μια συνεργασία που πρέπει να διευρυνθεί όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πολιτισμούς των δυο χωρών που χάνονται όπως είπε στα βάθη των αιώνων, αλλά ανέκαθεν, πορεύθηκαν απομακρυσμένοι αλλά επικεντρωμένοι στις ίδιες οικουμενικές αξίες.

  "Και αυτό αποτυπώνει, νομίζω, το εμβληματικό σύμπλεγμα γλυπτών "Κομφούκιος και Σωκράτης: μία Συνάντηση". Η δωρεά του Μουσείου Τέχνης της Κίνας που -στο πλαίσιο των εκδηλώσεων- θα κοσμεί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

  Είναι, πράγματι, ένα από τα σύμβολα του Έτους, καθώς αφορά δύο από τα μεγαλύτερα πνεύματα της ανθρώπινης ιστορίας. Τα οποία, αν και δεν συναντήθηκαν ποτέ, προσέγγισαν απαντήσεις σε ερωτήματα που εξακολουθούν να μας απασχολούν, δυόμισι χιλιετίες μετά. Και αυτόν τον διαρκή διάλογο πολιτισμού ανάμεσα στις δύο χώρες υπηρετούν και όλες οι συναντήσεις που θα διεξαχθούν" είπε ο πρωθυπουργός.

  Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις "σημαντικές αυτές πολιτιστικές πρωτοβουλίες" και εκτίμησε ότι "σίγουρα θα αποτελέσουν γέφυρες και για τη φυσική συνάντηση των λαών μας μετά την πανδημία. Γιατί όσο θα αναστηλώνεται η ασφάλεια για την υγεία, τόσο θα πληθαίνουν και τα ταξίδια".

  Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι "όσο μία χώρα προκαλεί το ενδιαφέρον μιας άλλης, τόσο ελκυστικότερος προορισμός γίνεται. Γι΄ αυτό και στόχος της Ελλάδας είναι, του χρόνου, να υποδεχτεί τους περισσότερους Κινέζους φίλους από ποτέ".

  Ο πρωθυπουργός έκλεισε τον χαιρετισμό του χρησιμοποιώντας λόγια του Λάο Τσε και του Σωκράτη.

  "Με οδηγούς τα λόγια του Λάο Τσε: "ένα ταξίδι χιλιάδων μέτρων ξεκινά μ' ένα απλό βήμα". Αλλά και τη ρήση του Σωκράτη: "το πολυτιμότερο απόκτημα είναι ο σταθερός φίλος", τόνισε.

  Ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού είναι ο εξής:

  Κυρίες και κύριοι,

  Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην τελετή έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Κίνας. Και απευθύνω ξεχωριστό χαιρετισμό στους φίλους μας που ταξίδεψαν από την Κίνα.

  Επείγουσες υποχρεώσεις με κράτησαν, δυστυχώς, μακριά σας σήμερα. Όμως το πρόγραμμα του Έτους είναι τόσο πλούσιο που σίγουρα θα έχω την ευκαιρία να παρευρεθώ σε κάποια από τις εκδηλώσεις του.

  Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία είχαμε συναποφασίσει με τον Πρόεδρο Xi Jinping, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα τον Νοέμβριο του 2019. Η υγειονομική κρίση δυστυχώς την ανέβαλε. Δεν ακύρωσε, ωστόσο, τις προθέσεις μας.

  Γι' αυτό και σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία μας συμφωνήσαμε να μεταθέσουμε τις ημερομηνίες, αλλά να κρατήσουμε σταθερή την ίδια ζεστή διάθεση για αυτήν τη δημιουργική συνάντηση των λαών μας.

  Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός, άλλωστε, είναι δύο αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων, οι οποίες μάλιστα αλληλοτροφοδοτούνται. Γιατί το ιστορικό και καλλιτεχνικό μας παρελθόν αποτελεί σίγουρα κίνητρο για αμοιβαίες επισκέψεις στις δύο χώρες μας.

  Κι αυτές, με τη σειρά τους, γίνονται διαβατήρια γνωριμίας του παρόντος στους δύο τόπους. Οικοδομώντας, έτσι, τους δεσμούς μας, ώστε αυτοί να επεκτείνονται δυναμικά και στο μέλλον.

  Οι απαρχές των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας χάνονται μέσα στον χρόνο. Ανέκαθεν, όμως, πορεύθηκαν απομακρυσμένοι αλλά επικεντρωμένοι στις ίδιες οικουμενικές αξίες. Και αυτό αποτυπώνει, νομίζω, το εμβληματικό σύμπλεγμα γλυπτών "Κομφούκιος και Σωκράτης: μία Συνάντηση". Η δωρεά του Μουσείου Τέχνης της Κίνας που -στο πλαίσιο των εκδηλώσεων- θα κοσμεί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

  Είναι, πράγματι, ένα από τα σύμβολα του Έτους, καθώς αφορά δύο από τα μεγαλύτερα πνεύματα της ανθρώπινης ιστορίας. Τα οποία, αν και δεν συναντήθηκαν ποτέ, προσέγγισαν απαντήσεις σε ερωτήματα που εξακολουθούν να μας απασχολούν, δυόμισι χιλιετίες μετά. Και αυτόν τον διαρκή διάλογο πολιτισμού ανάμεσα στις δύο χώρες υπηρετούν και όλες οι συναντήσεις που θα διεξαχθούν.

  Η διαδικτυακή έκθεση για τον "Στρατό από Τερακότα του Σιάν", που εγκαινιάζεται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση "Έλληνες", που θα περιοδεύσει σε τρεις κινεζικές μητροπόλεις, όπως και δύο άλλες με θεματικές τη θάλασσα και την ομορφιά.

  Επίσης, η παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου. Και, φυσικά η πρώτη ελληνο-κινεζική κινηματογραφική συμπαραγωγή, που είναι πια γεγονός.

  Φίλες και φίλοι,

  Οι σημαντικές αυτές πολιτιστικές πρωτοβουλίες σίγουρα θα αποτελέσουν γέφυρες και για τη φυσική συνάντηση των λαών μας μετά την πανδημία. Γιατί όσο θα αναστηλώνεται η ασφάλεια για την υγεία, τόσο θα πληθαίνουν και τα ταξίδια.

  Και όσο μία χώρα προκαλεί το ενδιαφέρον μιας άλλης, τόσο ελκυστικότερος προορισμός γίνεται. Γι΄ αυτό και στόχος της Ελλάδας είναι, του χρόνου, να υποδεχτεί τους περισσότερους Κινέζους φίλους από ποτέ.

  Το 2022 αποτελεί, άλλωστε, ξεχωριστό ορόσημο για τους δεσμούς μας, καθώς συμπίπτει με τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μισός αιώνας, δηλαδή, συνεργασίας που πρέπει να διευρυνθεί.

  Με οδηγούς τα λόγια του Λάο Τσε: "ένα ταξίδι χιλιάδων μέτρων ξεκινά μ' ένα απλό βήμα". Αλλά και τη ρήση του Σωκράτη: "το πολυτιμότερο απόκτημα είναι ο σταθερός φίλος".

  Καλή αρχή, λοιπόν, και καλή επιτυχία στο Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Κίνας.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ