Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 07:34

  Ο Κ. Μητσοτάκης θέτει τα διλήμματα των επόμενων εκλογών και διαψεύδει την πρόωρη κάλπη

  Κ. Μητσοτάκης: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης της οικονομίας στο 5,9% - LIVE η ομιλία στη ΔΕΘ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έχοντας παρουσιάσει το βράδυ του Σαββάτου, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ένα "γενναιόδωρο", όπως χαρακτηρίζεται, πλαίσιο μέτρων ενίσχυσης, που έφερε στην πρώτη γραμμή τη νέα γενιά, τη μεσαία τάξη, αλλά και τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας, ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, έθεσε καθαρά τα διλλήματα της επόμενης κάλπης. Σε αυτήν τη γέφυρα από το 18μηνο της πανδημίας στη μετά covid 19 εποχή, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε ένα σχέδιο, που περνάει τον ορίζοντα της τετραετίας, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στην κάλπη του 2023. Κι αν ο ίδιος έσπευσε να θέσει εκτός πλάνου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είναι εμφανές ότι στην κυβέρνηση προετοιμάζονται…για όλα τα ενδεχόμενα.

  "Πιστεύω ότι όταν θα φτάσουμε στο τέλος της θητείας, οι συνθήκες για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα είναι κατάλληλες. Δεν θέλω από τώρα να μιλήσω για το ποια θα είναι τα εκλογικά διλήμματα του 2023. Νομίζω όμως ότι σας είναι πάρα πολύ προφανή. Θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης που θα έχει μία πλήρη θητεία, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης. Και επειδή είμαι πάρα πολύ καθαρός σε αυτά τα οποία λέω και θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα συγκριθεί πάλι η επιλογή μιας παράταξης η οποία λέει στον ελληνικό λαό ότι και διπλές να είναι οι κάλπες εγώ ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση, γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά αυτό το διάστημα, με μία άλλη επιλογή που δεν έχω καταλάβει ποια είναι, της "προοδευτικής διακυβέρνησης". Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ζήσουν ξανά αυτά που έγιναν το 2015", σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Εάν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Τα διλήμματα τα οποία βρίσκονται μπροστά στον ελληνικό λαό είναι πάρα πολύ σαφή. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον σχηματισμό Κυβέρνησης παρά μόνο αν φανταστεί κανείς τις συνενώσεις του πρώτου με το δεύτερο κόμμα, κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά", πρόσθεσε.

  Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το…πέταγμα του γαντιού προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε να απαντήσει εάν ζητεί πρόωρη κάλπη. "Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει αυτή η συζήτηση για πρόωρες εκλογές πόσο μάλλον για μια κυβέρνηση η οποία πια έχει περάσει το μισό του συνταγματικού της χρόνου από τότε που εκλέχθηκε, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις. Τώρα έχω μπλεχτεί λίγο με το τι ακριβώς ζητάει ο κ. Τσίπρας. Λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει. Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα", σχολίασε.

  Η "πλειοψηφία του ορθολογισμού"

  Ένα ακόμα σημείο, στο οποίο στέκονται στελέχη, στον απόηχο της πρωθυπουργικής συνέντευξης, είναι το μήνυμα του  Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιλογή προσώπων στην κυβέρνηση. Πρώτος στόχος είναι τα πρόσωπα αυτά να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του κάθε πεδίου. Στοιχείο που αποτυπώνει τη στρατηγική της συνεχούς διεύρυνσης, με τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί, μέσα στο Σαββατοκύριακο, συχνά τον όρο "πλειοψηφία του ορθολογισμού", προκειμένου να περιγράψει το εκλογικό κοινό, στο οποίο απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία. "Δε χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα, ούτε αριστερόμετρα. Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, να γράφει χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά αυτό για το οποίο μίλησα χθες: Μία πλατιά, ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια, που απαιτεί από τους πολιτικούς ειλικρίνεια, αποτέλεσμα, και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει…Εάν δείτε τη σύνθεση της κυβέρνησης, θα διαπιστώσετε ότι έχουν προστεθεί, από την πρώτη στιγμή, αλλά και στην πορεία στο υπουργικό σχήμα άνθρωποι, οι οποίοι δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από την Νέα Δημοκρατία. Προέρχονται από το Κέντρο ή την Κεντροαριστερά. Και αυτή η μεγάλη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, που μας έδωσε νομίζω αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό, του 40%, αποτελεί κεντρική, αδιαπραγμάτευτη πολιτική μου επιλογή…Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει όλο το πολιτικό φάσμα από τα Δεξιά μέχρι το Κέντρο και την Κεντροαριστερά", τόνισε.

  Ο πρωθυπουργός έφερε στο κέντρο της κυβερνητικής στρατηγικής τη νέα γένια, με τον ίδιο, μετά τις εξαγγελίες του για τους νέους, να τονίζει ότι θα ξεκινήσει περιοδείες στις περιφέρειες, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους και να καταγράψει προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε τομείς, όπως η εργασία και η Παιδεία. Μια διαβούλευση που θα έχει διάρκεια έξι μηνών...Πέραν των νέων, στην ατζέντα της κυβέρνησης πρωταγωνιστική θέση κατέχουν η μεσαία τάξη και οι ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας. Και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στοχεύουν, ακριβώς και στη δική τους θωράκιση. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικά στελέχη, βασική αρχή και προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη για όλους, με τον ίδιο να…αφήνει, εμμέσως πλην σαφώς, περιθώριο για περαιτέρω παροχές σε βάθος χρόνου. "Αισθανόμαστε πάρα πολύ ασφαλείς με την πρόβλεψή μας για μία ανάπτυξη της τάξης του 5,9%. Καταλαβαίνετε ότι δεν θα προχωρούσα σε μία αναθεώρηση στόχων εάν δεν ήμουν απολύτως σίγουρος και δεν με διαβεβαίωνε με απόλυτη βεβαιότητα το οικονομικό επιτελείο ότι αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης το οποίο μπορούμε να πετύχουμε το 2021 γιατί προφανώς αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια δημοσιονομικού χώρου", ανέφερε. 

  Διαβάστε ακόμα:

  * Ο Κ. Μητσοτάκης θέτει τα διλήμματα των επόμενων εκλογών και διαψεύδει την πρόωρη κάλπη

  * Τι απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση του Capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ