Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Σεπ-2021 14:27

  Τι απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση του Capital.gr

  Τι απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση του Capital.gr
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο απεσταλμένος του Capital.gr και της εφημερίδας "Κεφάλαιο", Δημήτρης Γκάτσιος, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ έθεσε το εξής ερώτημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη: 

  Ακούσαμε χθες  τις εξαγγελίες σας για τους νέους σε ηλικία πολίτες, ωστόσο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση σας ασκεί πολύ σκληρή κριτική εδώ και μήνες μάλιστα για την πολιτική σας απέναντι στη νέα γενιά, με αιχμή ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εντελώς αποκομμένη από τα αιτήματα και τις αγωνίες των νέων, ακόμη και ότι τους "εχθρεύεται".

  Θέλω να σας ρωτησω συνεπώς, εάν θεωρείτε ότι τα μέτρα που ανακοινώσατε είναι επαρκή για να απευθυνθείτε στους νέους και κυρίως σε μια γενιά που μεγάλωσε μέσα στην οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, ενώ  αμέσως μετά κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες της πανδημίας.

  Η απάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη:

  Κύριε Γκάτσιο μίλησα με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια αναγνωρίζοντας τη δυσκολία, που νομίζω ότι συνολικά έχει το πολιτικό σύστημα να επικοινωνήσει σήμερα με τη νέα γενιά.

  Δεν θα σχολιάσω τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, διότι κατάλαβα ότι από την μια μας ασκούσαν κριτική ότι τα δίνουμε όλα για να πάμε σε εκλογές και από την άλλη μας είπαν ότι δίνουμε ψίχουλα. Δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη με αυτές τις ανακοινώσεις. Όμως εδώ πέρα υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα. Θεωρώ ότι συνολικά οι ευκαιρίες που δίνουμε στους νέους, ως κοινωνία, ως χώρα είναι λιγότερες απ' ότι τους αξίζουν. Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στην πράξη. Και γι' αυτό παρουσίασα χθες ένα πλέγμα πολιτικών το οποίο ακριβώς θέλει να προσφέρει στους νέους ίσες ευκαιρίες, καλύτερη πρόσβαση στη γνώση, εξωστρέφεια και κυρίως δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Και τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε ήταν πολύ στοχευμένα. Πέραν των γενικών μέτρων για την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, την έμφαση που δίνουμε στην τεχνική εκπαίδευση, για καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες στους νέους... Και αυτά πρέπει να τα εξηγήσουμε, πιστεύω, με καλή διάθεση με πολλές συνομιλίες και είμαι διατεθειμένος να το κάνω αυτό, να γυρίσω όλη την Ελλάδα και να μπορέσω να συνομιλώ με νέους και να τους εξηγήσω τι πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε, αλλά και να ακούσω από αυτούς τι ζητούν αυτοί από το κράτος.

  Και έχω πει πολλές φορές ότι κάποιες αποφάσεις που πήραμε, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής, μπορεί πολιτικά να φαίνονται δύσκολες, όμως είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι σωστές. Γιατί προτιμώ ένα παιδί να πάει σε ένα δημόσιο ΙΕΚ και σε δύο χρόνια να γίνει web designer, παρά να καταλήξει σε ένα τμήμα ενός δημόσιου πανεπιστημίου από το οποίο μπορεί να μην αποφοιτήσει ποτέ ή το τμήμα αυτό τελικά να του δώσει ένα πτυχίο που δεν θα έχει καμία αξία στην αγορά εργασίας. Κάνουμε κάτι δύσκολο το οποίο πρέπει να το εξηγήσουμε με απλά λόγια και κατανοητά στους νέους. Και πιστεύω ότι θα έχουν διάθεση να μπουν σε αυτόν το διάλογο.

  Εγώ θα περίμενα από την αντιπολίτευση να σχολιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε. Τι έχει να πει για το "πρώτο ένσημο”, είναι σωστό ή λάθος μέτρο; Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά εργασίας; Δεν ξέρετε εσείς νέα παιδιά που σας λένε ότι δεν μπορώ να βρω δουλειά γιατί μου λένε ότι δεν έχω καμία εμπειρία. Και ταυτόχρονα καταλήγουν στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Δίνουμε λοιπόν ένα κίνητρο για το "πρώτο ένσημο”. Είναι σωστό ή λάθος το μέτρο αυτό; Θα περιμένω από την αντιπολίτευση να το σχολιάσει και να προτείνει, να αντιπροτείνει κάτι διαφορετικό, αντί να αρκείται σε γενικούς αφορισμούς.

  Είναι σωστό ή λάθος το ότι μειώνουμε την πρόσβαση στην τεχνολογία, πρώτα και πάνω απ' όλα στους νέους; Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να συζητάμε για ψηφιακή επανάσταση και να έχουμε από τα πιο ακριβά internet στην Ευρώπη επειδή έμεινε από την εποχή της κρίσης ένα τέλος στα δεδομένα το οποίο δεν είχαμε ακόμη μειώσει. Το καταργούμε λοιπόν για τους νέους και το μειώνουμε για όλους τους υπόλοιπους. Πάλι περιμένω από την αντιπολίτευση να μου πει , είναι σωστή ή είναι λάθος αυτή η επιλογή;

  Για ζητήματα όπως η επικουρική ασφάλιση, είχαμε την ευκαιρία για να αντιπαρατεθούμε στη Βουλή. Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τους νέους. Θα καταλάβουνε δηλαδή ότι εφόσον ασφαλιστούν θα έχουν έναν ατομικό κουμπαρά, στον οποίο θα βλέπουν τις αποταμιεύσεις, θα ξέρουν ότι αυτές ανήκουν σε αυτούς και δεν θα χρησιμοποιηθούν για τις συντάξεις των πατεράδων ή των γιαγιάδων τους.

  Ταυτόχρονα θα πάρουν και μεγαλύτερη σύνταξη. Ξέρω ότι η σύνταξη μπορεί να φαντάζει μακρινή για νέα παιδιά σήμερα. Όμως πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά σε αυτή τη λογική της οργανωμένης αποταμίευσης, την οποία όμως θα διαχειρίζονται οι ίδιοι και θα ξέρουν ότι αυτός ο κουμπαράς είναι δικός τους.

  Σας ανέφερα μόνο κάποια ψήγματα από τις πολιτικές μας για την νεολαία. Αλλά από εδώ και πέρα εγώ θα εξακολουθώ να επιμένω, να συνομιλώ με τη νεολαία και να προσπαθώ να προσαρμόζω τις πολιτικές μου στις απαιτήσεις της.

  Και κάτι τελευταίο. Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή είναι πάνω απ' όλα πολιτικές για τη νέα γενιά. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έβγαλε μια απόφαση "βόμβα”η οποία λέει στην κυβέρνηση της Γερμανίας ότι δεν είστε αρκετά τολμηροί στις πολιτικές σας, άρα υπονομεύετε το μέλλον της νέας γενιάς που θα κληρονομήσει τα προβλήματα που εσείς έχετε δημιουργήσει. Άρα όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, περιορισμό των εκπομπών ρύπων, για προσαρμογή, δεν το κάνουμε τόσο για τη δικιά μας γενιά, το κάνουμε για την επόμενη γενιά. Και νέα γενιά έχει μια έντονη οικολογική συνείδηση. Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό και ευτυχώς η νέα γενιά έχει έναν ωραίο ακτιβισμό και τη θέλουμε συμμέτοχο σε αυτή την προσπάθεια

   

   


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ