Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Σεπ-2021 13:00

  Κ. Μητσοτάκης: Αισιοδοξία για την Οικονομία και σήμα για εκλογές το 2023 με δίλημμα: Αυτοδυναμία ΝΔ ή διπλές κάλπες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:41

  Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και τον μοιράζει δίκαια, αυτή είναι η λογική της, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το στίγμα των μέτρων που ανακοίνωσε χθες, αποκρούοντας τον όρο "παροχές" και δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι νιώθει πολύ ασφαλής για την ελληνική οικονομία και την αναθεώρηση της πρόβλεψης της ανάπτυξης στο 5,9%. 

  Όπως είπε αρκετά κατηγορηματικά δε, η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει, νέο lockdown στην οικονομία λόγω πανδημίας δεν πρόκειται να υπάρξει.

  Το κλείσιμο της οικονομίας ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Tύπου που παραχωρεί  στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, το απέκλεισε μεν αλλά όχι και την πιθανότητα επέκτασης στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών παρότι απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις προθέσεις του.

  Αιχμηρός ήταν στις αναφορές του για την αξιωματική αντιπολίτευση:

  Αφενός είπε ότι εξάντλησε τα περιθώρια προσπάθειας για συναίνεση: "θα συνεχίσω να συνομιλώ μόνο με την κοινωνία " είπε και αφετέρου, αποκλείοντας ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και σχολιάζοντας τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές το 2022, δήλωσε: δεν έχω δει πολλές φορές  γαλοπούλες να βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα. 

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε πολύ σαφής σε ό,τι αφορά τον πολιτικό του σχεδιασμό για το "κάψιμο" της απλής αναλογικής , περιγράφοντας και το δίλημμα των επόμενων εκλογών το οποίο τοποθέτησε -ξανά- στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης:

  Αυτοδυναμία της Ν.Δ ή διπλές κάλπες. "Θα επιδιώξω αυτοδυναμία αλλά εάν δεν την επιτύχουμε θα πάμε σε διπλές κάλπες, θέλω να είμαι ξεκάθαρος", απάντησε απερίφραστα, αποκλείοντας κάθε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας της Ν.Δ.

  "Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει αξιακό και πολιτισμικό χάσμα. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι διχασμένη η κοινωνία. Αν κάποιοι φαντάζονται ότι το 2021 είναι το 2011" και έρχεται κύμα νεοαγανακτισμένων είναι βαθιά νυχτωμένος. Η κοινωνία έχει προχωρήσει. Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα τι ακριβώς επιδιώκει με αυτούς τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, σχολίασε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, απαντώντας για "διχασμό" της κοινωνίας.

  Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων για: 

  Ανάπτυξη 

  "Αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς με την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη του 5,9%" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες σημείωσε: αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο πακέτο παροχών. τα μέτρα υπακούν σε μια συγκεκριμένη στρατηγική: παραγωγή πλούτου και μέρισμα αυτής. 

  Υπογράμμισε πάντως πως δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα και η οικονομική δραστηριότητα. Τα μέτρα προστασίας θα συνεχίσουν να ισχύουν: μάσκες και πολλά τεστ και θα επιμείνουμε στη στρατηγική των εμβολιασμών.

  Πληθωρισμός - ακρίβεια - μέτρα 

  Ερωτηθείς σχετικά με το πρόβλημα του πληθωρισμού ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο εισαγόμενο φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. 

  "Η εκτίμησή μου και της ΕΚΤ είναι πως πρόκειται για παροδικό φαινόμενο. Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα μέσω της μείωσης των φόρων, έχουμε εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε πρώτη φάση. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για αισχροκέρδεια. Επιμείναμε πολύ στις τιμές του ρεύματος και κάνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση μαζί με την ΔΕΗ. Έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα" είπε ο πρωθυπουργός. 

  ΕΝΦΙΑ 

  Ποτέ δεν έχουμε μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μείωση με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ, θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες. 

  Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ θα μιλήσει πιο αναλυτικά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. "Άποψη μας είναι πως και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίζει η οικονομία να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πολύ σημαντική είναι η εξαγγελία για τις γονικές παροχές", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  Τουρισμός 

  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα του τουρισμού ο κ. Μητσοτάκης είπε: "Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας".

  Ανασχηματισμός - Συναίνεση

  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε: "Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά κείμενα, όλοι νομίζετε πως έχετε σχεδιάσει τον ανασχηματισμό, που θα θέλατε να δείτε, αλλά επιτρέψτε μου η επιλογή των υπουργών είναι δικό μου αποκλειστικό προνόμιο. Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος και η κυβέρνηση πάει καλά. Σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Θεώρησα πως επέλεξα έναν άνθρωπο, το βιογραφικό του οποίου πληρούσα τα κριτήρια. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, δεν θέλω να επεκταθώ. Τελικώς επελέγη ο Χρήστος Στυλιανίδης, ένας επιχειρησιακός υπουργός και ένας ακόμη πιο επιχειρησιακός υφυπουργός για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο του Νίκου Χαρδαλιά"

  Επίσης συμπλήρωσε: "Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω".

  Σχολεία 

  Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία λόγω της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης είπε: Τα σχολεία ανοίγουν σε διαφορετικό περιβάλλον. Για πρώτη φορά έγιναν πάνω από 11.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Δεν μπορώ να προβλέψω την πορεία της πανδημίας αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού. Κάνω έκκληση σε γονείς και στα μεγαλύτερα παιδιά για να εμβολιαστούν. Ένα τμήμα με πάνω από 50% κρούσματα βέβαιο είναι ότι θα κλείσει και θα λειτουργήσει με τηλεκπαίδευση. 

  Εμβολιασμός - 3η δόση 

  Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Παράλληλα είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους. Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως  η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει και πως είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς να κάνουν την 3η δόση. "Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους", συμπλήρωσε.

  Δημοσκοπήσεις 

  Ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την κάμψη που καταγράφεται για την κυβέρνηση καθώς και για το κατά πόσο η κυβέρνηση έστριψε προς τα δεξιά μετά τον ανασχηματισμό είπε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη γι αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές. Παρότι προσπαθήσαμε πολύ και ήμασταν πιο έτοιμοι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στο βαθμό που θα θέλαμε.

  Η συγγνώμη βέβαια πρέπει να ακολουθείται από απτά αποτελέσματα, πρόσθεσε και τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που είναι σημείο καμπής προηγείται με διψήφιο αριθμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε.

  Διπλές κάλπες 

  Θα επιδιώξουμε αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εάν δεν την επιτύχουμε τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε διπλές εκλογές, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

  Μεταναστευτικό 

  Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το μεταναστευτικό με αφορμή την πρόσφατη επικοινωνία του με τον Τούρκο Πρόεδρο απάντησε: "Τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι άρρηκτα ευθυγραμμισμένα. Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να συζητάμε. Εχουμε σημαντικές διαφορές. Χρήσιμο να αποφεύγεται η περιττή ένταση. Σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει το 2021. Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Θα το κάνει και στο μέλλον. Εχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Μεγάλο ευχαριστώ στην Αστυνομία, το Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία".

  Επίσης, σε άλλη ερώτηση σχετικά με την εικόνα που επικρατεί στα νησιά και τις δομές ο πρωθυπουργός ανέφερε πως: Η κατάσταση στα νησιά μας είναι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο. Δεν έχει καμία σχέση. Υποδομές υπάρχουν για το ενδεχόμενο ότι θα υπάρξει νέο κύμα αλλά εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει. 

  Τουρκία 

  "Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  "Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

  Καταστροφή στην Εύβοια 

  Σε ερώτηση όσον αφορά τη μεγάλη καταστροφή των δασών στη Βόρεια Εύβοια και το πώς θα τα καταφέρουν οι άνθρωποι του μόχθου που ζούσαν από το δάσος καθώς και το πιθανό πρόβλημα εμπιστοσύνης που μπορεί να υπάρχει πλέον έναντι της Πολιτείας, κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός.

  Ο κ. Μητσοτάκης είπε: "Αναφέρεστε πρωτίστως στους ριτινοκαλλιεργητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να προσφέρουμε σ' αυτούς ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε σε δεύτερη φάση το δάσος καθώς αυτό θα ξαναγεννιέται.

  Σε μια πρώτη φάση αναγνωρίζουν ότι η πρόταση που έχουμε κάνει είναι ελκυστική. Θέλουμε να τους κρατήσουμε στην περιοχή, παραπάνω από 7,5 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί για αποκατάσταση πληγέντων στην Εύβοια, παραπάνω από 20 εκατομμύρια συνολικά μέσα από την πλατφόρμα arogi.gr".

  Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία προχώρησε η διαδικασία όπως και η διαδικασία των αντιπλημμυρικών. Στο σημείο αυτό όμως θέλησε να τονίσει το σπουδαίο έργο του κ. Μπένου, τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια, καθώς και το ότι μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση, μία προσέγγιση που θέτει ως προϋπόθεση ότι όλα τα έργα που θα γίνουν, θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο ώστε η περιοχή, να ζήσει να αναγεννηθεί και να κρατηθεί ο κόσμος εκεί.

  Υπογράμμισε ταυτόχρονα τη σημασία του να αντληθούν μαθήματα από την καταστροφή που έγινε, και να υλοποιηθούν τα πολύ φιλόδοξα σχέδια για την πρόληψη, που έχουν εκπονηθεί.

  Πάτρα - Πύργος 

  Για το σχέδιο της κυβέρνησης για το νομό Ηλείας που επλήγη από τις πυρκαγιές και ειδικά για το δρόμο Πάτρα-Πύργος, ο πρωθυπουργός απάντησε τα εξής: "Η Ηλεία έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η αρχαία Ολυμπία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έννοια ολιστικής ανάπτυξης όπως την οραματιζόμαστε για τη Β. Εύβοια".

  "Για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος έχουμε κάνει προσπάθειες να ξεμπλοκάρουμε το έργο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά νέα", συμπλήρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

  Πυρκαγιές - Πολιτική Προστασία 

  Σε ερώτηση για τις πυρκαγιές και την πολιτική προστασία ο κ. Μητσοτάκης είπε: "Το σχέδιό μας το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά και δρομολογείται ήδη. Η τεχνογνωσία υπάρχει, και υπάρχουν και τα πρόσωπα να ηγηθούν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώ για το rescEU, που δημιούργησε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Θέλουμε να πάρουμε νέα Καναντέρ, για να πάμε στην εταιρεία και να ζητήσουμε νέα γραμμή παραγωγής, είναι καλύτερο να πάμε μαζί 4 - 5 χώρες για να αγοράσουμε 30 αεροσκάφη, εμείς θέλουμε 6. Αυτό μπορεί να το κάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, θα πρέπει να κάνουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε πολλές, μεγάλες και ταυτόχρονες πυρκαγιές. Και βεβαίως επείγει μία άλλη φιλοσοφία για την Πολιτική Προστασία, δεν είναι μόνον οι πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες και οι σεισμοί. 

  Απολιγνιτοποίηση 

  Σχετικά με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: "Είναι δεδομένο ότι το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους. Είχαμε προβλέψει την πορεία των πραγμάτων. Ο λιγνίτης πια είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα. Είχαμε δίκιο όταν πήραμε αυτή την απόφαση. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί δομή η οποία δρομολογεί όλο το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης. Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Αριστερά τι θέλει; Να συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη; Δεν μπορούμε να λέμε όχι στο λιγνίτη και όχι στις ανεμογεννήτριες. Να συζητήσουμε πού θα μπουν. Θα ζητούσα από όλους περισσότερη σοβαρότητα. Καταλαβαίνω το άγχος των ανθρώπων στη δυτική Μακεδονία αλλά η πορεία της περιοχής θα είναι καλύτερη. Είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή".

  Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού 

  Σχετικά με το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης ο πρωθυπουργός είπε: "Ίσως θα θυμάστε πως, όταν ήμουν υπουργός, ήμουν ο πρώτος που ανακίνησε το ζήτημα των πλαστών βεβαιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Αδιανόητο αυτό που συνέβη. Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα και ταυτόχρονα θα κινηθεί και η δικαιοσύνη".

  Αντιεμβολιαστές 

  Για το ρεύμα των αντιεμβολιαστών και ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει κάλυψη πίσω από τις κινητοποιήσεις τους αλλά και ποιο μήνυμα θα ήθελε να τους στείλει, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο. Οπως είπε, οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες και ότι εκείνοι που έχουν ιδεολογικά θέση ενάντια στα εμβόλια δεν μπορούν εύκολα να πειστούν.

  "Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

  Αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ και Γαλλία 

  Σε ερώτηση για το κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και πώς συνδυάζεται με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πληροφορίες είναι ακριβείς και "χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Και λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση".

  Αυτή η συνεργασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες. Και τόνισε: Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια.

  Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 

  Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική απέναντι στη νέα γενιά και τις επικρίσεις για την πρόσβαση των νέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός είπε ότι απάντησε ήδη για τη φιλοσοφία της πολιτικής της κυβέρνησης.

  Επεσήμανε ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο και τόνισε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει. Πρόσθεσε πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και σημείωσε πως νομίζει ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές.

  Διαχείριση κρίσεων 

  Για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων στη διετία της διακυβέρνησής του και το ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή αυτής τη θητείας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι συναισθηματικά πιο δύσκολη στιγμή ήταν οι πυρκαγιές. Διότι όπως είπε, αισθάνεται κανείς όταν βλέπει αυτό το τείχος της φλόγας ειδικά τα βράδια να βρίσκεται σε μία θέση όπου δυσκολεύεται να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει αυτή την καταστροφή. "Όμως πρέπει να σας πω ότι πια η διαχείριση των κρίσεων είναι μεταξύ των επιταγών των σύγχρονων κυβερνήσεων και πρέπει να βρίσκουμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε κρίσεις αποτελεσματικά από τη μια. Κι από την άλλη, όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να σταματάμε το πολιτικό και μεταρρυθμιστικό μας έργο. Κάθε κρίση μάς κάνει πιο δυνατούς. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε όλες τις κρίσεις ήμασταν ψύχραιμοι, αποτελεσματικοί, βλέπαμε την κατάσταση και όπου χρειάστηκε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις, τις πήραμε", τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

  Χθες, κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εικοσιτέσσερα βασικά μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους,  παρεμβάσεις κατά των ανατιμήσεων, μείωση φόρου από 24 σε 22% για τις επιχειρήσεις σε μόνιμη βάση, υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, απαλλαγή στην εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, μείωση έως και 50% στην επιστροφή επιστρεπτέων προκαταβολών, κατάργηση φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές και επιδότηση εργασίας. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Δίωρη κοροϊδία σε πανελλαδική μετάδοση: Αποτυχημένος, φοβισμένος, αδιόρθωτος και σε αποδρομή ο κ. Μητσοτάκης"

  -ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε σήμερα το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ