Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 20:33

  Κ. Φραγκογιάννης: Διακρατική αλληλεγγύη και Διπλωματία - Μια νέα εποχή

  Φραγκογιάννης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ως "ένα πεδίο που απαιτεί συνεχή προσπάθεια και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, πολύπλευρη προσέγγιση και συνέχεια σε βάθος χρόνου", σκιαγραφεί την Διπλωματία ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με άρθρο του στον ιστότοπο "The President".

  Αναφερόμενος στην κινητικότητα που έχει επιδείξει το υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζει ότι "δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε". "Οι σχέσεις μας" εξηγεί "με τους παραδοσιακούς συμμάχους μας, τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις τρίτες χώρες με τις οποίες έχουμε αναπτύξει και περαιτέρω καλλιεργήσει σχέσεις, μοιάζουν με απαιτητικό άνθος που θέλει συνεχή περιποίηση, φροντίδα και συχνό πότισμα".

  Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο υφυπουργός Εξωτερικών ορμώμενος από την τεράστια αλληλεγγύη που επέδειξαν πολλές χώρες εντός και εκτός ΕΕ προς την Ελλάδα, κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές που αμαύρωσαν το φετινό καλοκαίρι, με ενισχυτική βοήθεια που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ακόμα και εκείνο των πυρκαγιών του 2007. Εικοσιτέσσερις χώρες, 11 εντός ΕΕ, που κινητοποιήθηκαν με την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU, και 13 εκτός ΕΕ, 27 αεροπλάνα, 268 οχήματα και 1331 πυροσβέστες.

  Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτηρίζει ως "εντυπωσιακό" τον συμβολισμό αλληλεγγύης στις διακρατικές σχέσεις, "που μας οδηγεί", όπως λέει, "σε συμπεράσματα τόσο για τη συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών όσο και για την κυβέρνηση και την πολιτική προστασία που επέδειξε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, ώστε να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες".

  Αναφερόμενος στις χώρες που παρήχαν τη βοήθεια, για την οποία η Ελλάδα είναι ευγνώμων, επισημαίνει ότι αυτές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, "αυτές που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκείνες που βρίσκονται εκτός Ένωσης, ενώ δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή μας και η αποστολή δύο τουρκικών πυροσβεστικών αεροσκαφών μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του".

  Ειδική μνεία κάνει ο κ. Φραγκογιάννης στις τρίτες χώρες εκτός ΕΕ επισημαίνοντας τη "συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης κινητικότητας της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, τα τελευταία δύο χρόνια, και του απτού αποτελέσματος της βοήθειας που εστάλη". Τονίζοντας σε αυτό το σημείο το σοβαρό διπλωματικό κεφάλαιο που επενδύει η χώρα μας στην ανάπτυξη καλών διεθνών και διμερών σχέσεων με όλα τα κράτη, καθώς η Ελλάδα δεν ανήκει μόνο στην Ευρώπη, αλλά αποτελεί μέρος της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

  "Ως αποτέλεσμα" αυτού, επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, "χώρες όπως η Ουκρανία και η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, που συγκαταλέγονται στον κατάλογο χωρών του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥΠΕΞ, έσπευσαν να συνδράμουν την Ελλάδα τη δύσκολη ώρα των πυρκαγιών. Επίσης, συγκεκριμένες δράσεις και επισκέψεις συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη καλών σχέσεων και με την Ελβετία, τη Βρετανία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τις Η.Π.Α., τη Ρωσία, τη Μολδαβία και τη Σερβία που έδωσαν το παρόν". Ενώ "απούσα", όπως προσθέτει, "δεν ήταν ακόμη και η Τουρκία, με την οποία, όπως ξέρετε, επιχειρούμε την προώθηση μιας θετικής ατζέντας που περιλαμβάνει ακόμα και κοινές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής".

  Ο υφυπουργός Εξωτερικών αποσαφηνίζει στη συνέχεια ότι "το θέμα της Διπλωματίας των Καταστροφών (Disaster Diplomacy) παραμένει αμφιλεγόμενο και απρόβλεπτο". Παραθέτοντας την περίπτωση της "διπλωματίας των σεισμών" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1999, εξηγεί ότι μολονότι "απέφερε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα" οι παροχές βοηθείας σε καταστροφές "φαίνεται να ενεργούν ως καταλύτης αλλαγών σε στάσεις και σχέσεις" όταν μάλιστα υπάρχει "προεργασία και ένα περιβάλλον θετικό και αξιόπιστο".

  Μέσα σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο περιβάλλον για την εξέλιξη των διεθνών σχέσεων, με πολυδιάστατα προβλήματα, όπως τονίζει ο κ. Φραγογιάννης, "οι λύσεις απαιτούν συγκροτημένο σχεδιασμό και μακροπρόθεσμη άσκηση διπλωματίας ή μάλλον, διαφόρων τύπων "διπλωματίες" πέραν της παραδοσιακής" και "μοιάζουν με απαιτητικό άνθος που θέλει συνεχή περιποίηση, φροντίδα και συχνό πότισμα".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ