Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 09:08

  Η επιδημιολογική εικόνα του Σεπτεμβρίου βαρόμετρο για το περαιτέρω "άνοιγμα" της υποχρεωτικότητας

  Το προφίλ των αντιεμβολιαστών στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Κρίσιμος ως προς τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, που σχετίζονται με την επέκταση του πλαισίου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, είναι ο Σεπτέμβριος. Η… αυλαία της νέας σχολικής χρονιάς με τη διά ζώσης παρουσία των μαθητών, σε τρία εικοσιτετράωρα από σήμερα, καθώς και η εφαρμογή του πλαισίου μέτρων για τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης θα… τεθούν στο μικροσκόπιο όσον αφορά στο "αποτύπωμά" τους, με την προσοχή να εστιάζει, κατά κύριο λόγο, στο ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων του πανδημικού ιού, ελέω της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. 

  Μία πρώτη και, συνάμα, σαφής εικόνα πέριξ της επιβάρυνσης στις μολύνσεις θα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Η συγκεκριμένη παράμετρος αναμένεται να καθορίσει, σε μεγάλο ποσοστό, το… πέρασμα σε έναν νέο κύκλο υποχρεωτικότητας, όπως, επίσης και η πορεία των εμβολιασμών στην κοινότητα, η οποία δεν κινείται με τους επιθυμητούς για κυβέρνηση και ειδικούς ρυθμούς.

  Προς το παρόν, το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει στη στρατηγική της πειθούς, προτρέποντας, με κάθε μέσο, τους ανεμβολίαστους να σπεύσουν, προκειμένου να… κλείσουν το ραντεβού τους με την επιχείρηση "Ελευθερία". Πέραν του ενήλικου πληθυσμού, μεγάλο στοίχημα παραμένει η άνοδος του ποσοστού των... τσιμπημάτων στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών, με το σενάριο για την παροχή κινήτρων να βρίσκεται συνεχώς στο… τραπέζι.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για παράδειγμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανακοίνωσης κινήτρων, που θα κινούνται σε πλαίσιο ανάλογο με την "κάρτα Ελευθερίας", η οποία, σύμφωνα με στελέχη, έδωσε ώθηση στον ρυθμό των εμβολιασμών στους νέους. Και η… πυροδότηση της κίνησης δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της αυριανής ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα, οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται για τις επόμενες εβδομάδες. "Δεν είναι στη σκέψη μας να έχουμε ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Δίνουμε έμφαση, από τις 13 Σεπτεμβρίου, που ξεκινάει η ημέρα εφαρμογής των μέτρων, στην υλοποίηση όλων όσων έχουμε μελετήσει με τους αρμόδιους και έχουμε εξαγγείλει. Και έχουμε την πεποίθηση ότι εάν σωστά συνεργαστούμε και δουλέψουμε όλοι για την τήρηση των μέτρων αυτών, μπορούμε να πετύχουμε εκείνα τα αποτελέσματα που θα μας θωρακίσουν έναντι της πανδημίας. Η υποχρεωτικότητα ισχύει για τους υγειονομικούς, για τους πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουμε πει. Πέραν τούτου, ο προσανατολισμός της κυβέρνησης στρέφεται, κατ’ αρχήν στον εμβολιασμό των ανηλίκων. Γνωρίζετε ότι έχουμε κι εκεί διευρύνει τις προσπάθειες, για να πείσουμε, να παρακινήσουμε τις οικογένειες και τα παιδιά να εμβολιαστούν. Η εμπλοκή των παιδιάτρων είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην εφαρμογή των μέτρων που έχουμε εξαγγείλει το προηγούμενο διάστημα", σημείωσε, από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Οικονόμου.

  Ούτε λίγο, ούτε πολύ, άπασες οι ομάδες των εργαζομένων του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες θα μπορούσαν δυνητικά να… προστεθούν στη μικρή, μέχρι σήμερα, λίστα των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Πέραν των εκπαιδευτικών, ανάμεσα στα σενάρια για τις ομάδες που θα αποτελέσουν μέρος της υποχρεωτικότητας έχουν ακουστεί οι ένστολοι όλων των κατηγοριών, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ