Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Σεπ-2021 09:30

  Σφυροκόπημα ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση για ακρίβεια και ρεύμα: Ζητούν κρατική παρέμβαση

  Σφυροκόπημα ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση για ακρίβεια και ρεύμα: Ζητούν κρατική παρέμβαση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Όλα τα "σφυριά" του ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν σε μια κατεύθυνση:  Το κύμα ακρίβειας και την αύξηση της τιμής του ρεύματος ενόψει ασφαλώς και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το προσεχές σαββατοκύριακο όπου θα απευθυνθεί στους παραγωγικούς φορείς της χώρας. 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ζητεί ισχυρή κρατική παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών αλλά "ντύνει" και πολιτικά το αφήγημά του , κοντράροντας την κυβέρνηση στα περί αυτορρύθμισης της αγοράς, με το βλέμμα στη "μεσαία τάξη" και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Παρέμβαση, καταρχάς για το θέμα των αυξήσεων στο ρεύμα, έκανε χθες ο πρώην υπουργός Ενέργειας ( και επικεφαλής του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ) , Γιώργος Σταθάκης, ( ρ/σ στοκόκκινο). 

  Υποστήριξε, μεταξύ άλλων: 

  1.Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη είναι της τάξης του 3 με 4%. Το φαινόμενο δεν είναι πανευρωπαϊκό όπως ισχυρίζεται ο κ Χατζηδάκης και είναι ανάγκη να εξεταστεί ο λόγος που η Ελλάδα, ειδικά σε τομείς αιχμής, εμφανίζει τόσο ακραία φαινόμενα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ στην Ελλάδα, η τιμή του ρεύματος μέχρι πριν από ένα χρόνο ήταν στο μέσο όρο της Ε.Ε., τώρα με τον διπλασιασμό της χονδρικής τιμής του ρεύματος, έχει κατακτήσει την πρωτιά με διαφορά στην Ευρώπη. 

  2. Εμείς από το Νοέμβριο είχαμε εντοπίσει και είχαμε επισημάνει διπλασιασμό των τιμών και ένα καθαρό κέρδος για τους παραγωγούς ενέργειας της τάξης περίπου 150 εκατομμυρίων. Το καμπανάκι που χτύπησε σήμαινε ότι υπάρχει ολιγοπωλιακή πρακτική από τους 4 βασικούς παραγωγούς ενέργειας. Και ενώ υπήρχαν τα σημάδια ότι η αγορά εύκολα θα μπορούσε να τεθεί εκτός ελέγχου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η  Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια, παρότι έχουν τον θεσμικό ρόλο αλλά  και καθήκον να το κάνουν. 

  3. Η κυβέρνηση απαιτείται να λάβει άμεσα μέτρα για να αποτρέψει την ενεργειακή φτώχεια και τις αλυσιδωτές συνέπειες που αυτή θα επιφέρει. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι σε τρία επίπεδα. Είναι απόλυτη προτεραιότητα και καθοριστικής σημασίας παρέμβαση, α) να ελεγχθεί η τιμή στη χονδρική αγορά μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, β) να υπάρξει ένα ισχυρό κοινωνικό οικονομικό πακέτο προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και γ) να δημιουργηθεί ταμείο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που να μεριμνά για τον διπλασιασμό του ενεργειακού κόστους και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων".

  Μέτρα 

  Για την ανάγκη ενός προγράμματος στήριξης ασθενέστερων νοικοκυριών και πρόγραμμα ενίσχυσης ΜμΕ με συγκεκριμένα κριτήρια και στους πιο ενεργοβόρους κλάδους, έκανε λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ( Alpha 989):  

   "Αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που απαιτούν ισχυρή κρατική παρέμβαση για να μην βρεθούμε σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες, κυρίως για τους ευάλωτους και τους μικρομεσαίους", δήλωσε εν κατακλείδι, ο κ. Χαρίτσης.

  "Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να βάλει φρένο στην κερδοσκοπία που έχει αφήσει ανεξέλεγκτη, να παραμερίσει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του και την εξυπηρέτηση συμφερόντων και να αναλάβει επιτέλους, έστω και τώρα, πρωτοβουλίες:
  - Να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να επιβιώσουν τα νοικοκυριά.
  - Να ανακοινώσει πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους τόσο για πολίτες όσο και για επιχειρήσεις.
  - Να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω όλη την αγορά ενέργειας και φυσικά να μπλοκάρει τα μπόνους εκατομμυρίων ευρώ στα golden boys της ΝΔ", ζήτησε από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος.

  Τα αντίμετρα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση δεν θα είναι αποτελεσματικά, προεξοφλεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος ( ΑΝΤ1):

  "Τα αντίμετρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι αποτελεσματικά, διότι στην κυβέρνηση της ΝΔ κυριαρχεί η άποψη ότι η αγορά με κάποιον τρόπο θα αυτορυθμιστεί. Αυτή η αυτορρύθμιση έχει καταλήξει στα καρτέλ, τα οποία δεν καταπολεμά ούτε η κυβέρνηση ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού –που η κυβέρνηση διόρισε- και καταλήγουμε τη νύφη να την πληρώνει η κοινωνική πλειοψηφία", επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

  Διαβάστε ακόμη

  * Αλ. Χαρίτσης: Η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εκρηκτική αύξηση των τιμών απειλεί την ελληνική κοινωνία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ