Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 12:43

  Γιατί ο Μητσοτάκης δημιούργησε υπ. Πολιτικής Προστασίας - Η επιλογή των Στυλιανίδη και Τουρνά

  Στυλιανίδης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Την ερχόμενη Παρασκευή, στις έντεκα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της πολιτικής ηγεσίας του νέου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

  Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η δημιουργία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου "αντικατοπτρίζει την σταθερή  βούληση του πρωθυπουργού  να αντιμετωπίσουμε συνολικά με την ιεράρχηση, την οργάνωση και τους πόρους που απαιτούνται τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας". Όπως σχολιάζουν παράλληλα, τα ίδια στελέχη, με τη σύσταση του υπουργείου η Ελλάδα πρωτοπορεί. "Αποδίδει στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειες που  έχει στην ζωή των πολιτών τη σημασία και την προσοχή που απαιτείται. Αποκτά θεσμικά, οργανωτικά και οικονομικά τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιολόγηση και την προετοιμασία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή. Ταυτόχρονα η πολιτική προστασία αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ως μηχανισμός αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διαχείρισης κρίσεων", προσθέτουν.

  Για την επιλογή του κ. Στυλιανίδη, παράγοντες της κυβέρνησης επισημαίνουν πως "δεν είναι απλώς ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη  θέση, αλλά ο καλύτερος ευρωπαίος πολιτικός για το συγκεκριμένο πεδίο", ενώ στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται τόσο πολιτικά, όσο και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά.

  "Η εμπειρία, το κύρος και οι διεθνείς επαφές του  μπορούν να οδηγήσουν στην ενεργοποίηση συνολικά της Ευρώπης με αιχμή του δόρατος τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου στην κατεύθυνση μια πιο ουσιαστικής και αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας. Μπορεί να εγγυηθεί και να αναλάβει Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης", αναφέρουν παράγοντες.

  Όσον αφορά στον κ. Τουρνά, κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως έχει μεγάλη εμπειρία στην διοίκηση, στην διαχείριση εξοπλιστικών προγραμμάτων,  αλλά και μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και εγνωσμένη ικανότητα. "Γνωρίζει όσο ελάχιστοι τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά και τις διαδικασίες που αφορούν σε εναέρια μέσα και αυτό τον καθιστά από τους  πλέον κατάλληλους  για να οργανώσει και να συντονίσει τη συνεργασία πυροσβεστικής υπηρεσίας και ενόπλων δυνάμεων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των πυρκαγιών", προσθέτουν.

  Από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κ. Οικονόμου εστίασε και πάλι στον κεντρικό κυβερνητικό στόχο της αύξησης των ρυθμών στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι το σκέλος της υποχρεωτικότητας βρίσκεται πάντα στο…τραπέζι. "Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανέναν. Τουναντίον. Για αυτό άλλωστε προωθείται  -αύριο κιόλας- νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επομένη της πρώτης δόσης και όχι 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στους δύσκολους καιρούς, οι λογικές και υπεύθυνες επιλογές είναι η ασφαλέστερη λύση. Και αυτές καλούμε όλους να ακολουθήσουν", σημείωσε. Όσον αφορά στο κύμα της ακρίβειας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις. "Νοιαζόμαστε για τις επιπτώσεις στην τσέπη των Ελλήνων. Θέλουμε να είναι θωρακισμένη η οικονομία, ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο αποτύπωμα στα νοικοκυριά…Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, ώστε να μην εργαλειοποιηθεί όλο αυτό το ζήτημα. Η Πολιτεία έχει τα θεσμικά εργαλεία, για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας…", είπε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την ενέργεια από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. "Οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας, οι θέσεις απασχόλησης, η σωστή λειτουργία της αγοράς θα μας βοηθήσουν να περάσουμε με ασφάλεια αυτήν την περίοδο…", συμπλήρωσε. 

  Διαβάστε ακόμα: 

  * O Χρήστος Στυλιανίδης Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ