Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 09:05

  Στυλιανίδης και Τουρνάς το δίδυμο της Πολιτικής Προστασίας - Το παρασκήνιο

  Στυλιανίδης και Τουρνάς το δίδυμο της Πολιτικής Προστασίας - Το παρασκήνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ο κύβος ερρίφθη όσον αφορά στις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τα δύο πρόσωπα που θα κληθούν να διαχειριστούν το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας. Μετά τις πολιτικές και επικοινωνιακές "πληγές" που άφησε στο προφίλ της κυβέρνησης η ανατροπή Αποστολάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε σε ένα δίδυμο που, όπως επισημαίνουν στελέχη, θα πληροί και πολιτικά, αλλά και επιχειρησιακά κριτήρια. Και το δίδυμο αυτό, με τις σχετικές ανακοινώσεις ν πραγματοποιούνται στις 11 και 30 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Κύπριος πρώην επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αρμοδιότητα τη την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης ως υπουργός και ο πτέραρχος εν αποστρατεία και πρώην αρχηγός της Αεροπορίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ως υφυπουργός.

  Η…τελευταία πινελιά στον προ μίας εβδομάδας ανασχηματισμό της υπουργικής ομάδας, λοιπόν, λαμβάνει σε λίγη ώρα από τώρα…σάρκα και οστά, με τη σχετική επιλογή Μητσοτάκη να έχει, όπως παρατηρούν παράγοντες, ως βασικό "αποτύπωμα" την ικανότητα για την αντιμετώπιση ενός μείζονος ζητήματος, το οποίο σχετίζεται με την πολιτική προστασία σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Και αυτό ήταν ένα από τα βασικά "θέλω" του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τις επεισοδιακές αλλαγές της περασμένης Τρίτης. Τα πρόσωπα που θα κληθούν να…τρέξουν το χαρτοφυλάκιο, σε συνδυασμό με την περαιτέρω θωράκιση σε δομές και μηχανισμούς, να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ορθής διαχείρισης και αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων του μέλλοντος στο συγκεκριμένο τομέα.

  Σταθερός άξονας των αποφάσεων του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η συνέχιση της αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, με το βλέμμα σε ένα Φθινόπωρο και σε ένα χειμώνα προκλήσεων όσον αφορά στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία, σε συνδυασμό με το καταστροφικό πέρασμα των πύρινων μετώπων του Αυγούστου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα…δύσκολο κοκτέιλ. Όπως έχουν σημειώσει στελέχη της κυβέρνησης, τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής  Προστασίας θα έχουν και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και, ταυτόχρονα, η παρουσία τους στον δημόσιο βίο θα είναι τέτοια που "δε θα δικαιολογεί την απαξίωσή τους ή του να τους κολλάνε ταμπέλες από την πρώτη στιγμή που θα ακουστεί το όνομά τους".

  Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Διετέλεσε ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 2006-2013. Παράλληλα, συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 ίδρυσε, μαζί με άλλους πολίτες, την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας. Τον Οκτώβριο του 2014 διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνος για το συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Στις 31 Οκτωβρίου 2014 παραιτήθηκε από τη θέση του ευρωβουλευτή, αναλαμβάνοντας τη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2019.

  Από την άλλη, ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Ευάγγελος Τουρνάς, με περισσότερες από 4.000 ώρες πτήσης στα μαχητικά αεροσκάφη θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και θα αναλάβει τον τομέα των πτητικών μέσων πυρόσβεσης. Διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, είχε αποστρατευτεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ήταν αξιωματικός επιχειρήσεων και διοικητής μοίρας σε πολλές μάχιμες μονάδες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ