Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Σεπ-2021 08:12

  "Κλειδώνουν" οι αποφάσεις Μητσοτάκη για ΔΕΘ

  "Κλειδώνουν" οι αποφάσεις Μητσοτάκη για ΔΕΘ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έχοντας θέσει στο... μικροσκόπιό της το πολιτικό και επικοινωνιακό αποτύπωμα του επεισοδιακού ανασχηματισμού της Τρίτης, που είχε ως επίκεντρο τον Ευάγγελο Αποστολάκη και, αν μη τι άλλο, επέφερε πλήγμα στην κεντρική επιδίωξη της επανεκκίνησης, η κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα πραγματοποιεί στροφή στην τρέχουσα επικαιρότητα. 

  Μια επικαιρότητα που οριοθετείται από ζητήματα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση του τέταρτου πανδημικού κύματος, περνάει μέσα από μέτωπα όπως η αύξηση των ρυθμών της "Ελευθερίας, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και η επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς και φτάνει μέχρι το πρώτο μεγάλο ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

  Σε επτά ημέρες από σήμερα, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αναπτύξει μόνο το "πακέτο" των φοροελαφρύνσεων, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλύσει τις κεντρικές στοχεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο κρίσιμο έτος. Έπειτα από σχεδόν 18 μήνες "μάχης" με τον κορονοϊό και τις... Συμπληγάδες που έθεσαν την πραγματική οικονομία σε... τέλεια καταιγίδα, το κυβερνητικό αφήγημα περί της ανάκαμψης πρέπει να αποτυπωθεί σε έργα και μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν τη ζωή εκείνων που βρέθηκαν σε... μέγκενη, όσο τα μηνύματα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την προώθηση του επόμενου κύκλου των νομοσχεδίων συνοδεύουν τα πρώτα βήματα της νέας υπουργικής ομάδας. 

  Συναγερμός για τις αυξήσεις 

  Στο μεταξύ, η κυβέρνηση βρίσκεται σε... κατάσταση κόκκινου συναγερμού μπροστά στο ενδεχόμενο κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, που θα... έβαζε φωτιά στον καθημερινό προϋπολογισμό εκατομμυρίων νοικοκυριών. Οι επερχόμενες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ακούστηκαν... πολλά καμπανάκια, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει αντισταθμιστικές πολιτικές, η ανακοίνωση των οποίων τοποθετείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης. 

  Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα τα οποία θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, στηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και, κυρίως, τους πιο αδύναμους, αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα στον ορίζοντα της κυβέρνησης, σε μια χρονική συγκυρία που μετατρέπει την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα σε... σημαία. 

  "Εάν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δεν θα στρεβλώνουμε την αγορά. Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα", σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου. 

  Συσκέψεις για να "κλειδώσουν" οι ανακοινώσεις

  Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε σειρά συναντήσεων με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, καταγράφοντας θέσεις, προτάσεις και απόψεις, εν όψει Διεθνούς Έκθεσης. Από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη το Μέγαρο Μαξίμου θα βρίσκεται, ουσιαστικά, σε... χωροχρόνο συνεχών συσκέψεων του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να σχηματοποιηθεί το πλαίσιο των ανακοινώσεων Μητσοτάκη, με τον ίδιο να εκπέμπει θετικό σήμα για τους επόμενους μήνες.

  "Τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά", ανέφερε, λαμβάνοντας αφορμή από αυτό που κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ως "ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία και στις προοπτικές της χώρας", μιλώντας για τις αγορές. Η έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου προσέλκυσε ζήτηση σχεδόν 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη χώρα να έχει αντλήσει από τον Ιούλιο του 2019 συνολικά 30 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

  Η... πηγή της αισιοδοξίας

  "Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας", σχολιάζουν στην κυβέρνηση, ξορκίζοντας, παράλληλα, κάθε ενδεχόμενο να βρεθεί και πάλι η αγορά σε συνθήκες γενικευμένου lockdown. Κι αυτό, καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν, αν μη τι άλλο, οδυνηρό για τους σχεδιασμούς της... επόμενης ημέρας, μέσα στο πλαίσιο της "οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας". Επιστρέφοντας, πάντως, σε αυτή την αίσθηση της αισιοδοξίας που κρύβεται πίσω από δημόσιες τοποθετήσεις, στελέχη εξηγούν ότι αυτή εδράζεται σε τέσσερα σημεία:

  - Οι καταθέσεις αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ και μεγάλο μέρος αυτών θα επιστρέψει στην αγορά.

  - Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εισέλθει στα ταμεία της χώρας 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχουμε λάβει την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων και αναμένεται (προς τα τέλη του χρόνου) η πρώτη δόση, εφόσον τηρηθούν τα ορόσημα που έχουν τεθεί στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0". 

  - Η οικονομία δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια.

  - Οι διαρθρωτικές αλλαγές καθιστούν τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, κάτι που πιστοποιούν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις από όλους τους οίκους αξιολόγησης.

  Σε αυτούς τους παράγοντες, πάντως, μπορεί να προστεθεί και η "εξαιρετική", όπως χαρακτηρίζεται, πορεία του τουριστικού κλάδου στη διάρκεια των θερινών μηνών, που σε πολλές περιοχές της χώρας έφτασε ή ακόμα και ξεπέρασε τα δεδομένα του 2019. 

  Προς το παρόν, οι "κλειδωμένες" φοροελαφρύνσεις είναι:

  - Η συνέχιση του "παγώματος" της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. 

  - Η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες.

  - Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22%, από 24%.

  Όπως είθισται, πάντως, πριν από την εκάστοτε παρουσία του πρωθυπουργού στο εναρκτήριο διήμερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο... μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται και έτερες φοροελαφρύνσεις, η ανακοίνωση και υλοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί από ορισμένα κρίσιμα κομμάτια στο οικονομικό παζλ. Άλλωστε, συνηθίζεται οι ειδικές αναφορές στα θετικά μέτρα της επόμενης χρονιάς να κρύβουν και το στοιχείο της έκπληξης και, για τον λόγο αυτό, αναζητείται ο... διάδρομος εκείνος που θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο προσθήκες στο... συνολικό πακέτο. 

  Στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια στιγμή... ποντάρουν πολλά στο αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης από τον Άκη Σκέρτσο. "Προχωράμε προσηλωμένοι στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στην οικονομία και την κοινωνία", αναφέρουν παράγοντες. Προτεραιότητες, λοιπόν, είναι η μείωση του επενδυτικού κενού, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ο εξορθολογισμός των φορολογικών βαρών.    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ