Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Σεπ-2021 07:34

  Πρώτο υπουργικό, στη σκιά του επεισοδιακού ανασχηματισμού - Το προφίλ του υπουργού Πολιτικής Προστασίας

  Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  TΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:53

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με αναφορά στον θάνατο του κορυφαίου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από αναβολή της την Τρίτη, εξαιτίας της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού.

  Το σημερινό υπουργικό πραγματοποιείται δύο εικοσιτετράωρα από τις ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα, το στίγμα των οποίων… θόλωσε σαφώς από τη μη αποδοχή από πλευράς του Ευάγγελου Αποστολάκη της θέσης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και τη "μάχη χαρακωμάτων" ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΣΥΡΙΖΑ.

  Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της νέας ομάδας, η οποία θα συζητήσει ζητήματα, όπως η πορεία αποκατάστασης των περιοχών, που επλήγησαν από τα καταστροφικά πύρινα μέτωπα του Αυγούστου, με το ενδιαφέρον, πάντως, να στρέφεται και στα μηνύματα που θα θελήσει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός, μετά τις αλλαγές στο προφίλ του κυβερνητικού επιτελείου.

  Το προφίλ του υπουργού Πολιτικής Προστασίας

  Όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που στο…μικροσκόπιο βρίσκεται εξακολουθητικά η αποτίμηση των…ρωγμών στην κυβερνητική εικόνα από την ανατροπή Αποστολάκη, με στελέχη να αναγνωρίζουν το επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγμα και να σημειώνουν ότι η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχιστεί και αυτό θα αποτυπωθεί και στην επιλογή του προσώπου, το οποίο θα κληθεί (ακόμα και άμεσα) να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. "Η άποψή μας είναι ότι η Πολιτική Προστασία θέλει ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση από αυτή που έγινε μέχρι τώρα από την κυβέρνησή μας. Τα βασικά χαρακτηριστικά των αναγκών που οδήγησαν σε αυτές τις αλλαγές εξακολουθούν να παραμένουν.  Και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε τις απαντήσεις στην κατεύθυνση αυτή, με το νέο πρόσωπο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Η επιλογή θα είναι ένας άνθρωπος που επιχειρησιακά θα μπορεί να σηκώσει το πολύ μεγάλο βάρος αυτού του πεδίου και ταυτόχρονα η παρουσία του στον δημόσιο βίο θα είναι τέτοια που δεν θα δικαιολογεί την απαξίωσή του ή του να του κολλάνε ταμπέλες από την πρώτη στιγμή που θα ακουστεί το όνομά του για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο", ανέφερε (Open) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

  Στο πεδίο των μηνυμάτων που θα θελήσει να εκπέμψει σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από τις συστάσεις προς τους υπουργούς για συνεχή παραγωγή έργου σε μία κρίσιμη συγκυρία και με ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία, στην κοινωνία και την καθημερινότητα, θεωρείται βέβαιο ότι οι αναφορές του θα αναδείξουν το στίγμα της επανεκκίνησης σε άπαντα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση εισέρχεται, έτσι κι αλλιώς, σε ένα δύσκολο πολιτικά Φθινόπωρο, καθώς στο…διάβα των επόμενων μηνών θα κληθεί να διαχειριστεί μία σειρά από "καυτά" θέματα. Η διαχείριση του τέταρτου πανδημικού κύματος, η επιτάχυνση των εμβολιασμών για το χτίσιμο της ανοσίας, το άνοιγμα των σχολείων, η πορεία της αγοράς στο πέρασμα προς την κανονικότητα, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η προώθηση συγκεκριμένων νομοσχεδίων μετατρέπονται σε…στοιχήματα που καλείται να κερδίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα "δείξει" και ο πρωθυπουργός. "Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά. Η χώρα σήμερα δανείστηκε πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια. Και πιστεύουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία", σημείωσε χθες, με την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε στη Θεσσαλονίκη με παραγωγικούς φορείς, ο κ. Μητσοτάκης.

  Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, πέραν της ενημέρωσης από τον κ. Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, περιλαμβάνονται:

  -Η παρουσίαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

  -Η παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση και η εισήγηση του κ. Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.

  -Η εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων "Ελλάδα Μπροστά".

  -Η εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ