Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Αυγ-2021 07:43

  Ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές

  Κ. Μητσοτάκης σε Αλ. Τσίπρα: Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους. Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Η πρώτη μεγάλη πολιτική κόντρα της νέας πολιτικής χρονιάς δεν απέχει παρά ελάχιστα. Στις δέκα και μισή και στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν τη χώρα και το…θερμόμετρο αναμένεται ότι θα χτυπήσει…κόκκινο. Πέραν, άλλωστε, της αντιμετώπισης του τέταρτου πανδημικού κύματος, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στην ταχεία αποκατάσταση των "πληγών" στις περιοχές που επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα του Αυγούστου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναλύσει τους σχεδιασμούς για την επόμενη ημέρα, είτε αυτοί σχετίζονται με την οικονομική στήριξη των πληγέντων, είτε με την επαγγελματική και την περιβαλλοντική.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, που αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από το σύνολο της αντιπολίτευσης, στη σημερινή παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας, θα εμφανιστεί συναινετικός και ανοιχτός σε κάθε καλόπιστη κριτική. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη, γνωρίζει τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη διαχείριση των καταστροφικών πύρινων μετώπων και είναι έτοιμος να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εάν κάποιες από τις προτάσεις που θα κατατεθούν κριθεί ότι είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, τότε, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη, αυτές θα μπορούσαν να εξεταστούν από την κυβέρνηση, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή.

  Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στις 12 Αυγούστου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της πύρινης λαίλαπας, αλλά και στους άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών. Στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι η υποστήριξη της Πολιτείας κινείται σε δύο άξονες. Τις αποζημιώσεις και την ανασυγκρότηση. Οι αποζημιώσεις αφορούν στη στήριξη των πολιτών, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται. Μέχρι στιγμής, πέντε ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την Κρατική Αρωγή, έχουν διατεθεί περίπου έντεκα εκατομμύρια ευρώ στους πρώτους 1.742 πολίτες που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους. Όσον αφορά στο δεύτερο άξονα, αυτόν της αποκατάστασης και της ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί, εγκρίθηκε η έκτακτη επιχορήγηση, με έντεκα εκατομμύρια ευρώ, των δήμων και των περιφερειών που επλήγησαν. "Ο κ. Τριαντόπουλος την Παρασκευή,, με τον επικεφαλής του ΕΛΓΑ, και Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν στην Εύβοια.

  Χθες ήταν στην Πελοπόννησο. Τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα τον έλεγχο και τον επανέλεγχο στην Εύβοια, στην Φθιώτιδα, στη Φωκίδα, στην Πελοπόννησο, στην Αττική. Ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση είναι εκεί για να ακούσει και, κυρίως, για να εξασφαλίσουμε ότι αυτά που θα κάνουμε, είναι αυτά που έχουν ανάγκη οι περιοχές, για να ξαναπάνε μπροστά", ανέφερε (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, έχει προαναγγείλει (και αναμένεται να το επαναλάβει σήμερα) πως το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή ο κλιματικός νόμος, ενώ έχει ανακοινώσει και την ίδρυση μίας νέας μονάδας δασικών επιχειρήσεων, η οποία θα αποτελείται από 500 άτομα που θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν αυτή φτάσει στο οδικό δίκτυο.

  Έχοντας, λοιπόν, αναγνωρίσει λάθη στο μέτωπο των πυρκαγιών και μετά το…μίνι φρεσκάρισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό σχήμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει και σήμερα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα στην αποκατάσταση των οικονομικών, επαγγελματικών και περιβαλλοντικών "πληγών". Μία ομάδα υπουργών, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από τους Γιώργο Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσο, Χρήστο Τριαντόπουλο, Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σκρέκα, Σπήλιο Λιβανό, Στέλιο Πέτσα, αλλά και το οικονομικό επιτελείο, συνεργάζεται προκειμένου να…τρέξουν όλες οι διαδικασίες, ενώ πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, παρουσίασε, σε ειδική σύσκεψη, τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, με τις κινήσεις να περιλαμβάνουν:

  -Ειδικά πολεοδομικά σχέδια.

  -Master plan για το νέο δάσος.

  -Συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα.

  -Μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον.

  -Μελέτη για αγροδιατροφή.

  -Μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας.

  -Μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ