Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Αυγ-2021 07:32

  Φθινόπωρο περιορισμών για τους ανεμβολίαστους - "Παράθυρο" για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων

  Εμβόλιο Astrazeneca: Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους επιθυμούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τον…οδικό χάρτη του Φθινοπώρου για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ανακοινώνει σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι η κυβέρνηση. Το…πακέτο των παρεμβάσεων, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πέριξ της 13ης Σεπτεμβρίου, όταν και θα ξεκινήσει επίσημα η νέα σχολική χρονιά, έρχεται ως συνέχεια του εκπεφρασμένου σε όλους τους τόνους κυβερνητικού στόχου να μην υπάρξει νέο κλείσιμο της οικονομίας και της κοινωνίας. Παράλληλα, το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη στρατηγική, που, μεταξύ άλλων, σηκώνει αναχώματα στην παρουσία ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους, είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη, σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Όπως, μάλιστα, επισημαίνεται, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του πανδημικού ιού συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς. "Ανυποχώρητα και δίχως συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, να εξασφαλίσει τα προς το ζην, τον νέο και τη νέα που θέλουν να μορφωθούν, να κοινωνικοποιηθούν, να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από Covid και θέλει το ΕΣΥ να διαθέτει ικανούς πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματός του. Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην πληρότητα της ζωής. Όσες και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Γιάννης Οικονόμου, αποτυπώνοντας το σκεπτικό των αποφάσεων της κυβέρνησης.

  Επιδίωξη, λοιπόν, των μέτρων είναι οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα στην κανονικότητα. Στους αντίποδες, όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες όχι μόνο όσον αφορά στον τομέα της ψυχαγωγίας, αλλά και σε άλλες σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Όπως, για παράδειγμα, η εκπαίδευση και η εργασία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες πληροφορίες:

  -Οι κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων θα είναι αμιγείς. Θα απευθύνονται, δηλαδή, μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους, που θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίων έξι μηνών. Παράλληλα, στο ίδιο μοτίβο αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν και τα γήπεδα.

  -Στους εργασιακούς χώρους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι ανεμβολίαστοι απασχολούμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid), με δική τους ευθύνη. Μέχρι χθες το βράδυ, μάλιστα, οι συζητήσεις ήταν έντονες για το κατά πόσο αυτό το εργαστηριακό τεστ θα πραγματοποιείται μία ή δύο φορές την εβδομάδα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα στην εστίαση.

  -Με διπλό εργαστηριακό έλεγχο θα εισέρχονται στις αίθουσες, για να διδάξουν οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι και καθηγητές γυμνασίων, λυκείων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τους φοιτητές. Οι μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων θα υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι άνω των δώδεκα ετών μπορούν να εμβολιαστούν και να φέρουν το ψηφιακό πιστοποιητικό.

  -Πολύ πιθανό είναι να ανακοινωθεί η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Εμβολιασμένους και μη.

  -Στα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, αν και υπήρξαν πληροφορίες για περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους, τελικά αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι η υιοθέτηση μέτρων για τις αποστάσεις και τη χωρητικότητα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει σύσταση για διπλή χρήση μάσκας.

  "Με δεδομένα όσα προηγήθηκαν κατανοούμε πλήρως ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δόθηκε πολύτιμος χρόνος και πληθώρα μέσων σε όλους και όλες, ώστε να μπορέσουν από τον Σεπτέμβριο, όσοι και όσες βρίσκονται εντός της επικράτειας να εργαστούν, να σπουδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν. Δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά πια μη αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα, από την πλειοψηφία των πολιτών, από την κυβέρνηση", ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

  Ανοίγει η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας

  Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν στην κυβέρνηση να συζητούν, χωρίς να έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις, το περαιτέρω άνοιγμα του σκέλους των υποχρεωτικών εμβολιασμών στο Δημόσιο. "Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο επιστροφής σε περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Να θωρακίσουμε τη ζωή στη δημόσια σφαίρα, να υπερασπιστούμε την υγεία, τη λειτουργία, την κανονικότητα. Να σεβαστούμε αυτούς που τήρησαν τα μέτρα, που έκαναν το εμβόλιο, που έχουν συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια. Και με ό,τι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας, προσπαθώντας, πάνω και πρώτα από όλα, να πείσουμε με βάση όχι υποθέσεις, αλλά τα πραγματικά περιστατικά, τους ανεμβολίαστους που πηγαίνουν στις εντατικές", σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, όταν ερωτήθηκε σχετικά, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Προς το παρόν, το μέτρο της υποχρεωτικότητας αφορά στο προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας και το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Στο…μικροσκόπιο για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας θα μπορούσαν να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ένστολοι όλων των κατηγοριών, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. "Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων", τόνισε (Mega) ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ