Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 22-Αυγ-2021 08:25

  Η "ανησυχία" Τσίπρα και οι προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

  Η "ανησυχία" Τσίπρα και οι προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Στην Κουμουνδούρου περιμένουν μεν τα δημοσκοπικά μαντάτα που φέρνουν οι πυρκαγιές για να ζυγίσουν ζημιές και "κέρδη", όπως περιέγραψε το "Κ" στο προηγούμενο φύλλο του, αλλά ξημερώνει η επόμενη μέρα, με το άνοιγμα της πολιτικής σεζόν που παραδοσιακά σηματοδοτείται από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  "Ανησυχία"

  Εν προκειμένω, οι πυρκαγιές φέρνουν νωρίτερα την πολιτική σύγκρουση: Στις 25 Αυγούστου, στη Βουλή, το πρώτο μπρα-ντε-φερ Μητσοτάκη - Τσίπρα θα είναι "αναγνωριστικό" των προθέσεων και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Η μέχρι τώρα στάση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ εν συνόλω (με εξαιρέσεις ανεκδοτολογικού χαρακτήρα, όπως του Π. Πολάκη), τόσο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών όσο και στον απόηχό τους, δεν προμηνύει μεν αντιπολιτευτική υστερία, αλλά το πολιτικό ροκ θα είναι αναμφίβολα σκληρό.

  Ήδη από την Κουμουνδούρου μιλούν για "απολογούμενο" Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, πολιτικά και επιχειρησιακά, για το τι "πήγε τόσο στραβά και κάηκε η μισή χώρα".

  Αν η "μονομαχία" των δύο πολιτικών αρχηγών θα είναι ένας δείκτης τού τι έπεται πολιτικά, για την Κουμουνδούρου δεν θα είναι ο μοναδικός. Είναι ενδεικτικό της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που θα τηρήσει το κόμμα εφεξής και το "σήμα" που δίνουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα για το "κλίμα" που επικρατεί στις διαρκείς τηλεδιασκέψεις που συγκαλεί. Είναι πολύ "ανήσυχος" λένε, μετά και την πυρκαγιά σε Βίλια, γιατί πια δεν μιλά μόνο για "κατάρρευση του επιτελικού κράτους, αλλά του κράτους γενικώς".

  "Ασφάλεια"

  Σχόλιο που προφανώς είναι προαναγγελτικό της κριτικής που θα ασκήσει εφεξής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, το οποίο συνάδει απολύτως και με το σταθερό αφήγημα περί "διαχειριστικού μπάχαλου" και "αποτυχίας της κυβέρνησης να αισθανθεί ασφάλεια ο Έλληνας πολίτης". Αυτό είναι το αντιπολιτευτικό ψηφιδωτό στο οποίο –μετά τις πυρκαγιές− έρχεται να προσθέσει νέες ψηφίδες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Τα περί "συναίνεσης" είναι μάλλον προσχηματικά, καίτοι το αρνούνται κατηγορηματικά από την Κουμουνδούρου και χρεώνουν σχεδόν προεξοφλημένο ναυάγιο στην επίτευξή της στον πρωθυπουργό.

  Στον όρο "ασφάλεια", με στόχο την αποδόμηση του πρωθυπουργικού προφίλ, έχει επενδύσει και στο πρόσφατο παρελθόν ρητορικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, την οικονομία και την εγκληματικότητα.
  Στο τρίπτυχο αυτό, προ πυρκαγιών, η Κουμουνδούρου έδινε "μάχη" για να πείσει ότι η κυβέρνηση τα έχει κάνει... μπάχαλο (προσφιλής τους έκφραση για τις περισσότερες δράσεις της κυβέρνησης). 

  Μετά τις πυρκαγιές (είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμο σημείο "καμπής"), προστίθενται στο αφήγημα περί ελλείμματος ασφάλειας και οι εγκλήσεις για "διαχειριστική ανικανότητα" της κυβέρνησης. Δεν το κρύβουν, εξάλλου, στην Κουμουνδούρου ότι οι εξελίξεις με τις πυρκαγιές στέκονται "αρωγός" τους σε αυτό που προσπαθούσαν μάταια δύο χρόνια να επιτύχουν: την "απομάγευση" της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση.

  Παγίδες

  Προς ώρας πάντως, σε ό,τι αφορά την τακτική τους, στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αποφύγουν το "μεγάλο λάθος". Εκτιμούν ότι το απέφυγαν προς το παρόν γιατί σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα πειθάρχησε στη "γραμμή" που βγήκε –και έπειτα από κομματικές διαδικασίες όπως η σύγκληση του πολιτικού κέντρου− περί "αυτοσυγκράτησης" την ώρα που μαίνονταν οι πυρκαγιές. Επόμενος στόχος είναι η "κεφαλαιοποίηση" για τον ΣΥΡΙΖΑ –και με όρους δημοσκοπικούς προφανώς−, αλλά όχι μόνο: Οι παγίδες που έχουν να αντιμετωπίσουν, κατά πώς το βλέπουν οι ίδιοι, είναι ουκ ολίγες.

  Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και ο συναγερμός που έχει σημάνει στην ελληνική κυβέρνηση για τη φύλαξη των συνόρων εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφεραν στο "Κ", ότι θα είναι το πεδίο που θα επιλέξει η κυβέρνηση να "γυρίσει" την ατζέντα. Απαιτούνται επ’ αυτού στον ΣΥΡΙΖΑ καθαρές κουβέντες και "γραμμή". Προς ώρας, λένε: Ναι στη φύλαξη των συνόρων μεν (τα ευτράπελα με τους open borders του περσινού Φεβρουαρίου έχουν λυθεί), αλλά με ανάληψη των ευθυνών από τους "κεντρικούς" παίκτες, ώστε ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις να μη μείνει κενό γράμμα. Δηλαδή η Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της σε συλλογικό επίπεδο και να αναληφθεί περιφερειακή πρωτοβουλία υπό τον ΟΗΕ που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ, την Ε.Ε. και τις γειτονικές χώρες, θέτοντας αυστηρούς διπλωματικούς και οικονομικούς όρους στο νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν.

  Εσωκομματικές προκλήσεις

  Τα πνεύματα έχουν κοπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεν, ελέω των έκτακτων γεγονότων με τις πυρκαγιές και της επιλογής Τσίπρα να προηγηθεί ευρεία σύσκεψη πριν από τη χάραξη της "γραμμής" για την αντιπολιτευτική τακτική που θα τηρήσει το κόμμα, αλλά είναι ανοιχτές ακόμη οι προκλήσεις στο εσωκομματικό πεδίο, όσο μένει αναπάντητο καταρχάς το ερώτημα: "Ποιες μνημονιακές δεσμεύσεις που αναλάβαμε ως κυβέρνηση και εμείς κρατάμε και ποιες όχι;".

  Η συζήτηση είναι πολύ λιγότερο θεωρητική από όσο δείχνει. Και τούτο γιατί στην πραγματικότητα απηχεί σειρά αποφάσεων που έχουν φέρει κατά καιρούς "τρικυμία" στον ΣΥΡΙΖΑ και γερούς καβγάδες.

  Μια τέτοια ενδεικτική ήταν η απόφαση Τσίπρα να υπερψηφίσει επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για το Ελληνικό, που προκάλεσε "τρικυμία" στο εσωτερικό του. Πιο πρόσφατη ακόμα ήταν και η θυελλώδης συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στα τέλη Ιουνίου, για τη Fraport. Εκεί όπου υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ Τσίπρα και Φίλη και σημειώθηκαν έως και αποχωρήσεις στελεχών (Ν. Βούτσης), για το εάν θα υπερψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποζημιώσεις της Fraport. Για την ιστορία, επελέγη ως λύση εκτόνωσης το "παρών". Το ζήτημα είναι ότι έρχονται οσονούπω και άλλες σχετικές ψηφοφορίες.

  *Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ