Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Αυγ-2021 19:27

  Π. Χρηστίδης: Το έλλειμμα της κυβέρνησης στην προστασία του περιβάλλοντος είναι ξεκάθαρο

  Π. Χρηστίδης: Το έλλειμμα της κυβέρνησης στην προστασία του περιβάλλοντος είναι ξεκάθαρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για επιτελικό κράτος "μόνο στα χαρτιά" κάνει λόγο σε άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, καθώς, όπως αναφέρει, "είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ δε μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση που έρχεται και τις συνέπειές της". Με τα αδιέξοδα της πολιτικής της "ήδη ορατά". Και, "όσο και να επιχειρεί να κρύψει το πρόβλημα με επικοινωνιακά κόλπα, το έλλειμμα είναι ξεκάθαρο".

  Αναλυτικά, για "διπλό έλλειμμα" της κυβέρνησης στην προστασία του περιβάλλοντος "δομικό, αλλά κυρίως πολιτικό", κάνει λόγο και, προσθέτει: "αν για τα δομικά προβλήματα επέλεξε (η κυβέρνηση) να συγκριθεί απλά με τους προηγούμενους, δείχνοντας τον πήχη της, το πολιτικό της πρόβλημα έγκειται σε 2 βασικούς άξονες:

  Αφενός, το ιδεολογικό: Η συντήρηση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο δεν πίστευε στην κλιματική κρίση. Η ΝΔ που φλέρταρε επί χρόνια με τις θεωρίες Τραμπ, για συνωμοσία περί κλιματικής αλλαγής, έφαγε 2 χρόνια να κοιτάει απαθής, ως κυβέρνηση. Δεν έβαλε όρους στην οικονομική ανάπτυξη. Πίστευαν οι Υπουργοί της ότι, με οποιοδήποτε κόστος πρέπει να ενεργοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια, ακόμα και αν μακροπρόθεσμα τα κόστη είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη.

  Έτσι, δύο χρόνια τώρα, το περιβάλλον μπήκε σε δεύτερη μοίρα, κάνοντας εκπτώσεις τόσο στους περιβαλλοντικούς όρους των έργων, όσο και στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Παράλληλα, δεν έχει προωθήσει τίποτα που να ευνοεί το μελετητικό σχεδιασμό για την κλιματική αλλαγή", υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, που εξειδικεύει στη συνέχεια:

  "Ενδεικτικά, η κυβέρνηση ενέκρινε την προκήρυξη δύο βασικών έργων, τη διευθέτηση του ρέματος στην Ραφήνα και στο Λουτράκι, ΜΕΤΑ τις φωτιές και με το φάσμα των πιθανών πλημμυρών που έρχονται. Τής πήρε 2 χρόνια! Αντίθετα στο διάστημα της πανδημίας έβρεχε αναθέσεις "κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης"".

  Αφετέρου, η αδυναμία της ΝΔ, να σεβαστεί το νομικό πλαίσιο του δημοσίου και να λειτουργήσει θεσμικά. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τον Π. Χρηστίδη, ότι "η κυβέρνηση θυμήθηκε ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (που θα αποτελούσαν και τοπικά σχέδια πολιτικής προστασίας) δεν είχαν προχωρήσει, ΜΕΤΑ τις φωτιές της 3ης Αυγούστου.

  Τότε, μέσα σε μια βδομάδα το ΥΠΕΚ προώθησε προς έκδοση 4 Υπουργικές Αποφάσεις για τις τεχνικές τους προδιαγραφές, τις διαδικασίες προκήρυξης, τον ενδιάμεσο φορέα (το ΤΕΕ) και τις αμοιβές των μελετητών. Πότε θα δούμε τα σχέδια; Τα πρώτα 16 ΘΑ προκηρυχθούν τέλη Αυγούστου, και ακόμη 50 θα προκηρυχθούν ή θα ανατεθούν μέσα στο 2021… θέλουμε πάνω από 300 να υλοποιηθούν… άρα, ας φανταστούμε το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία", σημειώνει.

  Συμπερασματικά, "επιτελικό κράτος μόνο στα χαρτιά. Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ δε μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση που έρχεται και τις συνέπειες της. Τα αδιέξοδα της πολιτικής της, όμως, έγιναν ήδη ορατά. Και όσο και να επιχειρεί να κρύψει το πρόβλημα με επικοινωνιακά κόλπα, το έλλειμμα είναι ξεκάθαρο".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ