Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Αυγ-2021 16:18

  Xατζηδάκης: Μπορεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων

  Xατζηδάκης: Μπορεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη δυνατότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων (είτε του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα, καθώς η εξουσιοδότηση που προβλέπει η σχετική διάταξη είναι "γενική") επισήμανε ο Υπ. Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

  Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπ. Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης,  έχει περάσει η σχετική διάταξη περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για νοσηλευτικές μονάδες και μονάδες φροντίδας.

  Ο ίδιος συμπλήρωσε πως εκείνο το οποίο προβλέπεται είναι αναστολές συμβάσεων εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, είχε εμβολιαστεί έως 12/8 το 75% των εργαζομένων στις μονάδες αυτές και προχωρούν οι εμβολιασμοί αυτές τις μέρες.

  Ήδη έχουν ξεκινήσει από τις 16/8 να προχωρούν τα αρμόδια ιδρύματα σε αναστολές συμβάσεων εργασίας. Υπάρχει δυνατότητα για κάποιες εξαιρέσεις, αλλά και αυτό το θέμα θα κλείσει, τόνισε.

  Υπάρχει πρόβλεψη του νόμου περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για δημόσιες και ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες και  μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων και αναπήρων, εξήγησε ο ίδιος.

  "Ο νόμος ο οποίος πέρασε και είναι σε ισχύ εδώ και κάμποσες μέρες προβλέπει ότι  μπορεί να επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών  με απόφαση του Υπ. Υγείας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά δεν είμαστε εκεί", τόνισε.

  Όπως εξήγησε ο Υπ. Εργασίας, "τώρα είναι οι πρώτες μέρες που εφαρμόζονται όλα αυτά τα μέτρα στις συγκεκριμένες μονάδες".

  "Το πως θα προχωρήσει η κατάσταση δεν το ξέρουμε. Βλέπουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία, βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμούμε την κατάσταση και αν κριθεί αναγκαίο, όποτε κριθεί, η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που πρέπει ", σημείωσε ο κος Χατζηδάκης.

  Αναφορικά με το ενδεχόμενο απολύσεων (σ.σ. λόγω μη εμβολιασμού), ο κος Χατζηδάκης σημείωσε πως "υπάρχουν οι προβλέψεις οι γενικές του εργατικού δικαίου"  και "εμείς λέμε για το τι λέει ο νόμος". Αν υπάρχουν απολύσεις κατά παρέκκλιση του νόμου ή του εργατικού δικαίου, υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και σχετικές διαδικασίες για να εφαρμοστούν, σημείωσε ο Υπ. Εργασίας.

  Δ. Κατσαγάνης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ