Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Αυγ-2021 16:00

  Τι φέρνει η επόμενη μέρα για περιβάλλον-οικονομία

  Τι φέρνει η επόμενη μέρα για περιβάλλον-οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ο απολογισμός των καταστροφικών πυρκαγιών που λάβωσαν τη χώρα, μαινόμενες για περισσότερες από δέκα μέρες, είναι βαρύς. Ανθρώπινες απώλειες δεν θρηνήσαμε μεν αλλά κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικής γης, σπίτια και επιχειρήσεις. Η δυσφορία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς καταγράφεται προδήλως έντονη και εξαπλώνεται πέραν των πληγεισών περιοχών, υποβάλλοντας την κυβέρνηση στην πρώτη μεγάλη δοκιμασία της απέναντι στην κοινή γνώμη. Το μήνυμα έχει επιδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ως αποδεικνύει και η απόφαση να "βγει" μπροστά ο πρωθυπουργός με έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

  Απαντήσεις εκκρεμούν σχετικά με το "τις πταίει", καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν μεν αλλά όχι εν θερμώ. "Στην ώρα τους". Κρατά όμως κλειστά τα χαρτιά του για τον τρόπο που θα επιλέξει να τις καταλογίσει. Το πιθανότερο είναι να επιλέξει έναν ανασχηματισμό, το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο, επέλεξε να μην απαντήσει. Ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε σχετικό σχεδιασμό. Θα φανεί προσεχώς. Απολύτως έκλεισε όμως για μια ακόμη φορά το σενάριο περί πρόωρων εκλογών που άρχισε να αναζωπυρώνεται μαζί με τα μέτωπα της πυρκαγιάς: "Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας", επανέλαβε για πολλοστή φορά, κλείνοντας ερμητικά τη συζήτηση αυτή. Οι επιπτώσεις στην οικονομία, από τη νέα αυτή περιπέτεια, δεν κρίνονται ως ανησυχητικές από την κυβέρνηση ως τουλάχιστον διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης δηλώνοντας "πολύ αισιόδοξος" για την πορεία της.

  Βαρύς απολογισμός

  Στον αναμφίβολα βαρύ απολογισμό της καταστροφής, η κυβέρνηση επιχειρεί, κατά το δυνατόν, άμεση ανάταξη. Αυτό αφορά τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, διά της χορήγησης άμεσων, "γενναίων" αποζημιώσεων χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά το μακροπρόθεσμο πλάνο είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει.

  Αυτό διαμήνυσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης, με επίδικο τις πυρκαγιές και το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της κλιματικής αλλαγής-κλιματικής κρίσης και της αντιμετώπισής της ως μείζονα στόχο για τη χώρα, σημειώνοντας ότι εντός των επόμενων μηνών θα ψηφιστεί ο πρώτος κλιματικός νόμος.

  Η επόμενη μέρα

  Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, στο ίδιο πλαίσιο μίλησε για την επιλογή του να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας:

  - "Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με τον νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών. Η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε τη Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο".

  -"Η απόφασή να κλείσουμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη νωρίτερα από ό,τι είχαμε σχεδιάσει ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδος στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση αερίων του θερμοκηπίου. Οι μονάδες αυτές πρέπει να αντικατασταθούν. Μεσοπρόθεσμα θα είναι το φυσικό αέριο, μακροπρόθεσμα θα είναι ο ήλιος και ο άνεμος".

  -"Σημαντικός ο ρόλος της πρόληψης. Δαπανήθηκαν 51 εκατ. και προγραμματίζει η κυβέρνηση να δώσει πολλά περισσότερα".

  Τόνους κατεπείγοντος επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, για να περιγράψει την πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: "Θα οδηγηθούμε στην απόλυτη καταστροφή αν δεν αλλάξουμε δραστικά στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, μετακινούμαστε, παράγουμε ενέργεια, καλλιεργούμε τη γη μας. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν".

  Αποκατάσταση

  Σε ό,τι αφορά πια την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, η κυβέρνηση βασίζεται σε τρεις άμεσες πρωτοβουλίες:

  1. Τη νομοθέτηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του νέου θεσμού του "αναδόχου αναδάσωσης" ώστε ιδιώτες, ιδρύματα, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, να μπορούν να αναλάβουν να υλοποιήσουν την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων για την αποκατάσταση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές, με δικές τους δαπάνες χωρίς να εισφέρουν απευθείας χρήματα στο κράτος – πάντα όμως υπό την εποπτεία και τις προδιαγραφές που θα θέσει η Πολιτεία.

  2. Τη συνδρομή της Κοινωνίας των Πολιτών στο έργο της αποκατάστασης (ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρήσεις, πολίτες και συλλογικότητες) είτε α) με δωρεές σε χρήμα στο λογαριασμό κρατικής αρωγής που έχει ήδη συσταθεί από το Υπ. Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, GR9501000230000002341227461, είτε β) με δωρεές σε είδος σε ειδική πλατφόρμα δωρεών.

  3. Ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας b2g (business to government) με την ονομασία e-Dorees.gov.gr για τη σύζευξη των αναγκών του κράτους με τις προσφορές των ιδιωτών. Στην πλατφόρμα αυτή κάθε ιδιώτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) θα μπορεί μετά από ταυτοποίησή του με τους κωδικούς TAXIS, να ενημερωθεί για τα έργα που έχει προδιαγράψει αναλυτικά το κράτος ως αναγκαία για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και να αναλάβει ως "ανάδοχος αναδάσωσης" ένα ή περισσότερα από αυτά. Η πλατφόρμα θα είναι στον "αέρα" από την Τετάρτη 18/8/2021. 

  Παραδείγματα των δράσεων προς χρηματοδότηση 

   

   

  *Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ