Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Αυγ-2021 16:38

  Μενδώνη για Τατόι: Ζημιές σε 7 κτίρια από τις φωτιές - Άθικτα τα κοντέινερ με τα πολύτιμα αντικείμενα

  Μενδώνη για Τατόι: Ζημιές σε 7 κτίρια από τις φωτιές - Άθικτα τα κοντέινερ με τα πολύτιμα αντικείμενα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέντευξη Τύπου για τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

  Αναφορικά με το Τατόι, η κ. Μενδώνη ανέφερε πως επτά κτίρια του κτήματος υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά στην Αττική, η οποία όπως σημείωσε προκάλεσε κυρίως μεγάλη οικολογική ζημιά.

  "Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο και δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς", δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και συμπλήρωσε πως "αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση σε σχέση με τα μνημεία, την πολιτιστική κληρονομιά και όχι μόνο".

  Οι ζημιές στο Τατόι

  Συγκεκριμένα για το Τατόι, η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως "είχαμε ζημιές σε επτά κτήρια. Κάηκαν και ξύλινα κουφώματα που επίσης είχαν αποκατασταθεί από το ΥΠΠΟ ή ήταν ψευτοκουφώματα. Τα 7 κτήρια είναι: Οικία Στουρμ, Κτίριο τηλεπικοινωνιών, οικία φροντιστή κτίριο φρουράς τάφων, κτήρια δασονομείου, κτήριο προσωπικού, διευθυντήριο".

   

  Παράλληλα επισήμανε τα εξής:

  Για τα κτίρια φρουράς τάφων, προσωπικού, διευθυντηρίου και δασονομείου, ξεκινούν ήδη οι μελέτες τους, με αυτεπιστασία. Οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος του 2021. Σε κάθε κτίριο που γίνονται μελέτες ή οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε φάση δημοπράτησης προβλέπεται μελέτη με πυρανίχευση και πυρόσβεση.

  Τα 100.000 αντικείμενα που δέχονται τη φροντίδα, τη συντήρηση, την καταγραφή βρίσκονται σε κοντέινερ στο χώρο του κτήματος. Το 2020 και 2021 ο αριθμός των αντικειμένων αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με αυτά που ξέραμε ότι υπάρχουν αλλά μέχρι τα τελευταία δυο χρόνια ήταν στιβαγμένα μέσα σε κτήρια που έπρεπε να αδειάσουν για να καταγραφούν τα αντικείμενα αλλά και να μελετηθούν τα κτήρια για να μπουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης.

  Τα κοντέινερς έμειναν άθικτα από τη φωτιά. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε δυο οικίσκους δίπλα στα ανάκτορα. Ο ένας κατεστράφη μερικώς και ο άλλος ολοσχερώς. Αυτός που καταστράφηκε ολοσχερώς περιείχε αντικείμενα που σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης.

  Το υλικό είχε ήδη αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης και τα αντικείμενα που είχαν κριθεί σημαντικά είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους. Υπήρχε κάποια οικοσκευή, μαγειρικά σκεύη, μια ραπτομηχανή, προστατευτικά τζακιών (που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα) έντυπα και βιβλία που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα και μέρος της κάβας.

  Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ανάληψης ευθύνης αν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές. Ζημιές δεν έγιναν. Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αξιολογούν τους υπουργούς".

  φωτιες τατοι 11.08.2021

  O απολογισμός των άλλων πυρκαγιών

  Αναφορικά με τις άλλες φωτιές, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως "η εικόνα που έχουμε είναι ότι στην Εύβοια δεν έχουμε σχεδόν κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα, στη δε Λακωνία τα προβλήματα που προκύπτουν σε μεταβυζαντινούς ναούς είναι εξαιρετικά περιορισμένα".

  ΠΗΓΗ: Thetoc.gr

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Αστεροσκοπείο για τη φωτιά στο Τατόι: Ξεκίνησε και έκαιγε με 2 μποφόρ επί τρεις ώρες

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ