Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Αυγ-2021 15:42

  Μηταράκης: Δεν αντέχουμε νέα μεταναστευτική κρίση εξαιτίας του Αφγανιστάν - Η ΕΕ να στηρίξει την Τουρκία

  Μηταράκης: Δεν αντέχουμε νέα μεταναστευτική κρίση εξαιτίας του Αφγανιστάν - Η ΕΕ να στηρίξει την Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ακόμα μεταναστευτική κρίση όπως αυτή του 2015 και πρέπει να δράσει για να αποτρέψει τη φυγή ανθρώπων εξαιτίας της εντεινόμενης σύγκρουσης στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης την Τετάρτη, στο πρακτορείο Reuters.

  Ο Μηταράκης, ο οποίος υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα επιστολή με υπουργούς από πέντε άλλες χώρες της ΕΕ, λέγοντας ότι οι απελάσεις των αιτούντων άσυλο των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε θα πρέπει να συνεχιστούν παρά τις μάχες, είπε ότι ο τερματισμός αυτών των επιστροφών "θα έστελνε το λάθος μήνυμα" και θα ενθάρρυνε περισσότερους Αφγανούς να προσπαθήσουν να φτάσουν Ευρώπη.

  Είπε ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη για να βοηθήσει την Τουρκία να μετριάσει τις πιέσεις που δέχεται από το όλο και αυξανόμενο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν και είπε ότι το μπλοκ δεν μπορεί να απορροφήσει μια ακόμα κρίση όπως αυτή που αντιμετώπισε το 2015.

  "Σίγουρα όχι, η ΕΕ δεν είναι έτοιμη και δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει μια άλλη μεγάλη μεταναστευτική κρίση", δήλωσε ο Μηταράκης στο Reuters.

  Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, έφτασαν στην Ευρώπη αναζητώντας καταφύγιο.

  "Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις της επιδείνωσης της κατάστασης στο Αφγανιστάν και γι' αυτό είναι πολύ κρίσιμο και πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει εκ των προτέρων αναφορικά με την πρόληψη μιας τέτοιας κρίσης", δήλωσε ο Μηταράκης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ