Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Αυγ-2021 10:37

  Η αυτοσυγκράτηση Τσίπρα, τα σενάρια περί... συγκυβέρνησης και άλλες ιστορίες για αγρίους

  Η αυτοσυγκράτηση Τσίπρα, τα σενάρια περί... συγκυβέρνησης και άλλες ιστορίες για αγρίους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει σκοπό να γίνει επικεφαλής της "πορείας" που οδηγείται από "τυφλή οργή". Το επανέλαβε τόσες φορές χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πυρκαγιές ώστε το μήνυμα να μην επιδέχεται αμφισβήτηση. Δεν ζήτησε παραιτήσεις, δεν άρχισε να "σκούζει" πάνω απ τις στάχτες, ακολούθησε τη στρατηγική που έχει χαράξει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ως την περιέγραψε εγκαίρως το Κ : Αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα. 

  Η "τυφλή οργή" και τα ...νεύρα

  Προφανώς και άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και το επιτελικό κράτος, εστίασε ωστόσο στο δέον γενέσθαι την επόμενη ημέρα , εξ ου και κατέθεσε σχέδιο επτά σημείων καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να το υιοθετήσει και να αναλάβει πρωτοβουλία για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. 

  Με τούτα και με κείνα όμως , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "άδειασε" όχι μόνο τους διαφόρους από το "αριστεροχώρι" που ζητούσαν με διαφόρους τρόπους και σε ποικίλους τόνους το "κεφάλι" Μητσοτάκη αλλά και δικούς του οπαδούς ( και μικρομεσαία στελέχη)  που ζητούσαν την παραίτησή του, προσπαθώντας να αναβιώσουν το πάλαι ποτέ κίνημα "παραιτηθείτε", από την ανάποδη. 

  Η πίεση στον Τσίπρα, δεν τους "βγήκε". Ο ίδιος έκρινε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν είναι πεδίο δόξης λαμπρής αντιπολίτευσης που θα του επιτρέψει να κερδίσει δημοσκοπικούς πόντους - όχι τουλάχιστον ακολουθώντας την τακτική των ιαχών και των κρωξιμάτων. Υπάρχει άλλωστε το "Μάτι" του 2018 που τα πανθ ορά.

  "Δεν πιστεύω ότι η αγανάκτηση και ο θυμός των πολιτών υπόκειται σε κάποια πολιτική σκοπιμότητα και είναι λάθος να τα εργαλειοποιήσουμε πολιτικά" είπε ο κ. Τσίπρας χθες εν είδει προειδοποίησης. Είναι η δεύτερη φορά που με δημόσια αναφορά του σημαίνει συναγερμό για την επικινδυνότητα των διαφόρων απολιτίκ οργισμένων. Η πρώτη ήταν με αφορμή την πανδημία και τα λογής κινήματα αρνητών του ιού, της μάσκας και λοιπών καινών δαιμονίων. 

  Στο δια ταύτα πάντως, τα χθεσινά μηνύματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν νεύρα όχι μόνο σε διαφόρους αριστερόστροφους ψηφοφόρους του αλλά και σε άλλους της απέναντι ιδεολογικής πλευράς. Και εκείνοι με έναν τρόπο "αδειάστηκαν" από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν στη χθεσινή του εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο είπε πως με τις γενικόλογες προτάσεις Τσίπρα είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. 

  Και κάπως έτσι πήραν φωτιά από χθες στα κοινωνικά δίκτυα, τα ...δημιουργικά σενάρια περί "συγκυβέρνησης". Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Οσάκις η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν διεξάγεται με ποδοσφαιρικούς όρους , οι "επαγγελματίες αντί" ( αντισυριζα, αντιδεξιά κλπ) φαίνεται να χάνουν τις ...σταθερές τους και να προσφεύγουν σε δημιουργική πολιτική (συλ)λογιστική. 

  Στο δια ταύτα: Η πολιτική αντιπαράθεση θα είναι μετά βεβαιότητας οξεία το επόμενο διάστημα μόνο που πρέπει πρώτα να σβήσουν οι φλόγες και να μπει η νέα πολιτική σεζόν, το φθινόπωρο. Τότε θα αρχίσει να φαίνεται  αν είναι προσχηματική και η στρατηγική Τσίπρα περί εποικοδομητικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και το καλωσόρισμα των προτάσεων της αντιπολίτευσης από τον Πρωθυπουργό.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ