Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Αυγ-2021 08:45

  Υπό το βάρος των πυρκαγιών ο κυβερνητικός σχεδιασμός

  Υπό το βάρος των πυρκαγιών ο κυβερνητικός σχεδιασμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Με τη μάχη στα πύρινα μέτωπα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη –έως τουλάχιστον και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το μεσημέρι της Παρασκευής– το κυβερνητικό βλέμμα είναι απολύτως στραμμένο εκεί όπου βρίσκεται ο ορίζοντας της καταστροφής. 

  Θωράκιση 

  Μεγαλεπήβολα σχέδια μακράς πνοής και ανασυγκρότησης δεν υπάρχουν αυτή την ώρα στα συρτάρια των αρμοδίων καθώς όλες οι δυνάμεις και η στοχοπροσήλωση είναι αφενός να μην υπάρξουν χειρότερα –νυν υπέρ πάντων η διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών– αφετέρου σε επιχειρησιακό επίπεδο να βγει επιτέλους η χώρα από τον πύρινο κλοιό στον οποίο βρίσκεται.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ήδη το στίγμα των προτεραιοτήτων και των προθέσεών του απευθυνόμενος στους Πολίτες με τηλεοπτικό του μήνυμα, με φόντο τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές: 

  1.  Η προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη.

  2. Οι περιουσίες θα αποκατασταθούν, οι γεωργοί θα αποζημιωθούν και οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες. 

  3. Σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές, πολίτες, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα.

  4. Έχουμε χρέος να θωρακίσουμε την πατρίδα μας απέναντι στην πραγματικότητα της Κλιματικής Αλλαγής.

  5. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους, αλλά αυτά δεν αρκούν όταν έχεις απέναντί σου ένα φυσικό φαινόμενο τέτοιας έκτασης.

  Άνιση μάχη 

  Θολό μήνυμα στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της Πολιτείας δεν υπάρχει καθώς από την πρώτη στιγμή και πριν χαθεί ο έλεγχος, στην πρώτη μη οριοθετημένη πυρκαγιά, το σήμα "εκκένωση" δόθηκε μετ’ επιτάσεως και από την Πολιτική Προστασία. 

  Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, από τις πληγείσες περιοχές της Ηλείας , διαμήνυσε ότι "Παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατον τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας. Η κατανομή γίνεται πάντα με ορθολογικά κριτήρια ακολουθώντας τις επιταγές του κεντρικού συντονιστικού της Πυροσβεστικής. Θέλω, επίσης, να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούμε πια και κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις έτσι ώστε να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό το οποίο είναι η ανθρώπινη ζωή". 

  Για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την Πολιτική Προστασία ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι "η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει, μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ να εξασφαλίσει πόρους οι οποίοι θα πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας το οποίο θα έχει πότε υλοποιηθεί στη χώρα. Και αυτοί οι πόροι είναι πόροι οι οποίοι θα επενδυθούν με συνετό τρόπο για να προστατεύσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών". 

  Κακούργημα ο εμπρησμός 

  Στο μεταξύ, όπως υπενθυμίζουν από την κυβέρνηση, στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιουλίου, πριν από τις φωτιές των τελευταίων ημερών, αποφασίστηκε η προώθηση νομοσχεδίου που θα προβλέπει σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, μεταξύ των οποίων και η αυστηροποίηση των ποινών για περιβαλλοντικά αδικήματα. Ιδίως μάλιστα η μετατροπή, και πάλι, του εμπρησμού δασών σε κακούργημα, όπως προβλεπόταν στον παλιό Ποινικό Κώδικα πριν μετατραπεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε πλημμέλημα.

  Σημειώνουν, δε, ότι στον παλαιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε απευθείας με κακούργημα και τιμωρούνταν με κάθειρξη 5 έως 10 έτη, που δεν έπαιρνε αναστολή (δηλαδή η ποινή εκτιόταν άμεσα). Εάν από τον εμπρησμό καίγονταν πολλές εκτάσεις, επιβαλλόταν κάθειρξη 5-20 έτη και υπό προϋποθέσεις (εάν η πράξη γινόταν για ιδιοτέλεια) 10-20 έτη. Επομένως, προ ΣΥΡΙΖΑ οι ποινές ήταν για κακούργημα από 5-20 έτη που εκτίονταν χωρίς αναστολή. Σε περίπτωση θανάτου ατόμων η ποινή ήταν από 10 έτη έως ισόβια. 

  Μέτρα στήριξης 

  Σε ό,τι αφορά την άμεση ανακούφιση των πυρόπληκτων πολιτών, άμεσα θεσπίστηκαν και ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: 

  1. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες. 

  2.       Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, (β) εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, (γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, (δ) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και (ε) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

  3.       . Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα Αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. 

  4.       Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά με χορήγηση άμεσα προκαταβολής για την εκτιμηθείσα ζημία και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το τελικό ποσοστό επιχορήγησης.

  5.       Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα. 

  6.        Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. 

  7.       7Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, και  ρύθμιση οφειλόμενων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

   

   

   

  --    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ