Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 31-Ιουλ-2021 08:35

  "Αυγουστιάτικος" αγώνας για τους εμβολιασμούς

  Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει. Η οικονομία και η κοινωνία θα εξακολουθεί να δουλεύει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με… την επιχείρηση "Ελευθερία" να κατακτά πριν από λίγα εικοσιτετράωρα την… κορυφή των πέντε εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θέτουν εξακολουθητικά στο… μικροσκόπιο τα δεδομένα του τέταρτου πανδημικού κύματος και της επιθετικής μετάλλαξης "Δέλτα", ορίζοντας το επόμενο…σκαλοπάτι μέχρι το τελικό χτίσιμο της ανοσίας στην κοινότητα. 

  Η ενίσχυση της ταχύτητας του εμβολιασμού, μέσα από μία επιχείρηση πειθούς, η οποία απευθύνεται σε όλους όσοι δηλώνουν ακόμα επιφυλακτικοί με τα… τσιμπήματα μετατρέπεται στο μεγάλο "θέλω" των κρίσιμων επόμενων εβδομάδων. Άλλωστε, διακηρυγμένος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι το πηδάλιο της οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας να παραμείνει σταθερό στη…ρότα που έχει χαραχθεί και οδηγεί στο…λιμάνι της μετά COVID-19 εποχής, για την οποία ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την αισιοδοξία ότι θα φέρει μαζί της την ανάπτυξη.

  Άπαντες στη "μάχη"

  "Όσο πιο γρήγορα φύγει ο κίνδυνος για την υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη στην οικονομία και στην κοινωνία. Για αυτό και θα επαναλάβω ότι ο εμβολιασμός γίνεται συλλογικό καθήκον. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας, όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς".

  Με αυτό το μήνυμα που είχε ως αποδέκτες, κυρίως, τους ανεμβολίαστους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε, για μία ακόμα φορά, κάθε ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, καθώς, όπως επισημαίνουν, κυβερνητικά στελέχη όλοι οι πολίτες έχουν εδώ και καρό πρόσβαση στο μέγιστο "όπλο" κατά του πανδημικού ιού και των μεταλλάξεών του. Και αυτό δεν είναι άλλο από το εμβόλιο. Ο πρωθυπουργός, που πραγματοποίησε χθες μία ακόμα περιοδεία, αυτή τη φορά στην Κρήτη, απευθύνοντας νέο κάλεσμα συμμετοχής στην "Ελευθερία", έχει θέσει σε… κατάσταση ύψιστου συναγερμού τους πάντες. Στόχος ο εμβολιασμός να μην κάνει… κοιλιά τις ημέρες του Αυγούστου, η οποία μπορεί να μετακινήσει χρονικά την επίτευξη της ανοσίας και στο πλαίσιο αυτό οι περιοχές και οι ηλικιακές ομάδες που καταγράφουν υστέρηση στα νούμερα βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής. 

  Μετά την αποστολή "πόρτα-πόρτα", που ανέθεσε η κυβέρνηση σε δημάρχους κα περιφερειάρχες, μετά την εντονότερη δραστηριοποίηση της Εκκλησίας και προσώπων με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, στο… παιχνίδι μπαίνουν ακόμα πιο ενεργά οι κινητές μονάδες υγείας, οι οποίες διευρύνουν τη… βεντάλια της επιχειρησιακής τους δράσης. Οι ΚΟΜΥ που ήδη… τρέχουν το πρόγραμμα εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν αποκλείεται να αυξήσουν το πεδίο της δράσης τους, προκειμένου "καμία ημέρα να μην πάει χαμένη", σύμφωνα με το σήμα που εκπέμπουν από το κυβερνητικό επιτελείο.

   "Χρειάζονται και άλλα βήματα" 

  "Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί περίπου το 54% του γενικού πληθυσμού, που αντιστοιχεί περίπου στο 65% του ενήλικου πληθυσμού. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί περίπου 440.000 περιπτώσεις νόσησης, αλλά όλες οι επιστημονικές εκτιμήσεις λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Επομένως, στην παρούσα συγκυρία, έχει αποκτήσει ανοσία πάνω από το 70% των ενηλίκων. Χρειαζόμαστε, όμως ακόμη περισσότερο. Πάνω από όλα χρειάζεται να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν. Διότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης. Και στο πλαίσιο αυτό, η επικοινωνιακή στρατηγική των επόμενων ημερών και όχι μόνο έχει ως προμετωπίδα την αποτύπωση, σε όλη τους τη διάσταση, του οφέλους του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν:

  -Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, όταν ο μέσος κυλιόμενος όρος επταημέρου ήταν στο επίπεδο των 2.500 κρουσμάτων ανά ημέρα, είχαμε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα. 

  -Σήμερα (με παρόδιο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά με περίπου το 65%  του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου) έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. "Τα δεδομένα τόσο από τη διεθνή βιβλιογραφία όσο και από τη χώρα μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Σε ένα σύνολο πέντε εκατομμυρίων πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχει νοσήσει μόλις το 0,17%. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι το 99% των ασθενών που νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν διασωλήνωση, αφορούσε σε άτομα είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα", σχολιάζουν παράγοντες. Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση αναμένουν περαιτέρω ώθηση στο "κλείσιμο" των ραντεβού, μετά και τις ανακοινώσεις για μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς και βλέπουν το μέτρο της υποχρεωτικότητας να συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, να βάζει τέλος στη συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, αν και για όσους δεν επιλέξουν να δηλώσουν "παρών" στην "Ελευθερία" η νέα καθημερινότητα από το Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συχνά εργαστηριακά τεστ, προκειμένου να προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες. 

  Δυναμικά στη νέα πολιτική χρονιά

  Πέραν των θεμάτων της πανδημίας, που κρατούν το κυβερνητικό επιτελείο σε πλήρη εγρήγορση, το... βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζει και στην ατζέντα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει μία δυναμική είσοδο στη νέα πολιτική χρονιά, που σηκώνει αυλαία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ψήφιση νομοσχεδίων, όπως αυτό για το νέο σχολείο, εδραιώνουν, σύμφωνα με στελέχη, το μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό πρόσημο της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τη στασιμότητα που, όπως αναφέρουν, γίνεται η… δεύτερη φύση του Αλέξη Τσίπρα και της Κουμουνδούρου, ενώ τα… καλά νέα έρχονται από την έγκριση του ελληνικού ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

  Το… πράσινο φως των Βρυξελλών στο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα απελευθερώσει μέσα στα επόμενα επτά χρόνια πόρους 26,19 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αθροιστικά, μαζί με τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (18 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και 13 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων) και τους πόρους της νέας ΚΑΠ και των λοιπών χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα συνολικοί πόροι που θα πλησιάζουν τα 77 δισεκατομμύρια ευρώ. Πόροι που, όπως αναφέρουν παράγοντες, είναι ικανοί να καλύψουν το επενδυτικό κενό της οικονομίας και να ενισχύσουν τη δυναμική ανάκαμψη. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ